ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Hamur Hazırlamak (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=177128)

Prof. Dr. Sinsi 06-28-2012 02:11 AM

Hamur Hazırlamak
 
hamur mayalamak - mayalı hamur nasıl yapılır - mayalı hamurun püf noktası - hamur mayalamak için - mayalı hamur - hamur çeşitleri - hamur hazırlama metodlarıMayalı hamur yapımında en önemli unsur hamurun, pişmeden önce, yeterli derecede mayalanmış olması gerekir.


Bu durumda mayanın yapısı, (kuru, yaş veya hazır) kalitesi ve miktarı çok önem taşımaktadır.


Bir de mayalanma ortamının elverişli (30°C civarı) sıcaklıkta olmasıdır.


Mayalı hamurlar, fırına verilmeden önce biçimlendirilmeli, ikinci bir defa kabarması için 10-15 dakika civarı bekletildikten sonra pişirilmelidir.



Hamur işleri genel olarak iki metodla hazırlanır.

a Yumuşak hamur hazırlama,

1. Yoğurt kıvamında olanlar: Bu gruba çarpılarak yapılan hamur çeşitleri girer. Örneğin: Kek hamuru, revani hamuru v.s.

2. Yoğurt kıvamından biraz daha koyu olanlar: Bu grup hamurlar mayalandırılarak hazırlanırlar. Örneğin: Lokma hamuru , baba tatlısı humuru v.s. gibi.


b Sert hamurlar: Bu hamurlarda sertlik derecesi hamurun kullanıldığı yere göre değişir. Sertlik derecesine göre bu gruptaki hamurlar 5 grupta toplanırlar.

1 Ozleştirilerek yapılanlar: Bunların sertliği kulak memesinden oldukça serttir. Örneğin : Erişte hamuru, su böreği hamuru v.s. gibi.

2 Kıyılarak hazırlanan hamurlar: Bunların sertliği kulak memesi kadardır. Örneğin: Sable hamuru, peynirli bisküvi hamuru v.s. gibi.

3 Mayalandırarak yapılanlar: Bunların sertliği kulak memesinden biraz yumuşaktır. Örneğin: pastalya böreği hamuru, cevizli ay hamuru v.s. gibi.

4 Pişirilerek hazırlanan hamurlar: Bunlar ateş üzerinde yağla su kaynatılıp unu içine katılarak yapılırlar. Sertlikleri kulak memesinden yumuşaktır. Örneğin: Suale krem hamuru, hanım göbeği tatlısı hamuru v.s. gibi.

5 Katmerli hamurlar: Bunlarda iyice ozleştirilerek hazırlanan hamurlardır. Sertlikleri kulianıcağı yere göre değişir. Örneğin: Yaprak hamuru, olarak hazırlanan da kulak memesi sertliği kullanılır. Örneğin: Volovon, milföy, sariyer böreği.


alıntı


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.