ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Mantarlı Bıldırcın Dolması (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=169334)

Prof. Dr. Sinsi 06-26-2012 12:41 AM

Mantarlı Bıldırcın Dolması
 
Mantarlı Bıldırcın Dolması


=malzemeler=


8 bıldırcın (yaklaşık 1 kg)

175 g pirinç

2 1/2 su bardağı tuzsuz tavuk suyu

1/2 tatlı kaşığı tuz

30 g (2 çorba kaşığı)tuzsuz tereyağı

100 g mantar (yıkanıp kurulandıktan sonra ince doğranmış)

1 kereviz sapı (ince doğranmış)

1 soğan (ince doğranmış)

1/4 tatlı kaşığı kekik

bir tutam karabiber (taze çekilmiş)

1 1/2 tatlı kaşığı ayçiçek yağı

1 arpacık soğanı (ince doğranmış)

125 g arpacık soğanı (30 saniye kaynar suda haşlanıp süzdürüldükten sonra kabukları soyularak bütün bırakılmış)

1 çorba kaşığı mısır nişastası (1 çorba kaşığı suda eritilmiş)


=Hazırlanışı=


Önce fırınınızı 170 °C ısıtın. Pirinçlertavuk suyunun 50 cl.'si (2 su bardağından biraz çok) ve tuzun 1/4 tatlı kaşığını ateşe dayanıklı bir cam kaba koyup kabı orta ateşe oturtarak karışımı bir taşım kaynatın. Kaynayınca kabın üstünü örtüp ateşten alarak fırına verin ve pirinçleri bütün suyu çekinceye kadar (yaklaşık 25 dakika) pişirin. Sonra kabı fırından alıp üstü örtülü olarak bir kenarda 10 dakika bekletin.

Bu arada tereyağının yarısını kalın dipli bir tavaya koyup tavayı orta ateşe oturtarak tereyağını eritin. Eriyince mantarlar kereviz sapı parçaları soğanlar ve kekiğin yarısını koyup sık sık karıştırarak kereviz sapı parçaları yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 5 dakika) pişirin. Tavayı ateşten alıp içindeki sebzeli karışımı pirinçlerin bulunduğu kaba aktararak karıştırın ve kabı üstü açık olarak bir kenara bırakın. Fırınınızın sıcaklığını 220 °C'a yükseltin.

Bıldırcınların göğüs boşluklarını soğuk su altında yıkayıp kâğıt mutfak havlusuyla kurulayın. Kalan tuzun yarısını ve karabiberin yarısını göğüs boşluklarına serperek içlerini pirinçli harçla gevşek biçimde doldurun (kalan pirinçli harcı bir kenara bırakın). Ayçiçek yağının 1/4 tatlı kaşığını ateşe dayanıklı bir cam kaba koyupkabı sağa sola eğerek dibine dağılmasını sağlayın. Sonra bıldırcınları göğüs bölümleri üste gelecek biçimde kaba yerleştirip kabı fırına vererek bıldırcınları yaklaşık 15 dakika pişirin.

Bu arada kalan ayçiçek yağını kalın dipli bir tavaya koyup tavayı orta ateşe oturtarak yağı ısıtın. Isınınca ince doğranmış arpacık soğanlarını koyup 2 dakika sote edin. Bütün bırakılmış arpacık soğanları kalan tavuk suyu ve kalan kekiği koyup tavanın üstünü örterek karışımı soğanlar saydamlaşıncaya kadar (yaklaşık 10 dakika) pişirin.

Fırındaki kabı alıp bıldırcınları delikli spatulayla bir servis tabağına çıkarın (kabın dibindeki yağı atın) ve üstlerini alüminyum folyoyla örterek sıcak kalmalarını sağlayın. Kalan pirinçli karışımı ateşe dayanıklı bir tabağa koyup tabağı alüminyum folyoyla örtün. Fırınınızı kapatıp tabağı kapalı fırına yerleştirerek sıcak kalmasını sağlayın.

Bıldırcınların piştiği kabı orta ateşe oturtup tavayı ateşten alarak içindeki karışımın 2 - 3 çorba kaşığını cam kaba aktarın. Kabı ateşten alıp içindeki sıvıyı yeniden tavaya boşaltın. Tavayı ateşe oturtup içindeki soğanları kaşıkla bir kenarına toplayarak açılan boşluğa suda eritilmiş mısır nişastasını tahta bir kaşıkla çırparak katın. Karışımı 2 dakika pişirip kalan tuz kalan karabiber ve kalan tereyağını ekleyerekkarıştırın(sos çok koyu olmuşsa 2 çorba kaşığı su ekleyerek sulandırın). Tavayı ateşten alıp içindeki sosu bir kâseye boşaltın. Fırındaki tabağı alıp bıldırcınları yanlarında tabaktaki harç ve kâsedeki sosla servis yapın.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.