![]() |
Bulgar Mutfağı
Bulgar Kebabı
Malzemeler: 220 gr koyun eti, 40 gr domates, 12 gr kırmızı sivri biber, 20 gr soğan, 5 gr yağ, 15 gr tereyağı, 4 gr un, yarım adet yumurta, 22 gr tuz, 1 gr baharat Hazırlanışı: Kuşbaşı doğranmış etleri aralarına kırmızı biber koyarak şişlere geçirin. Yağda kızartın. Aynı yağda doğranmış soğan ve domatesleri de kızartın. Domatesleri suyunu bırakır bırakmaz unu ilave edin ve üzerine et suyu veya su dökün. Hazırlanan sosa etleri şişlerden çıkarıp ilave edin ve fırına sürün. Hazır olmasına yakın çırpılmış yumurta, baharat ekleyerek fırında pişirmeye devam edin --------------------------------- Kacamak Malzemeler: * Bir litre su(5 su bardağı) * 250 gr. misir unu * tereyag * kirmizi pul biber * rendelenmis beyaz peynir * kavurma et (isteğe göre) Yapılışı: Bir 4 bardak su once kaynatilir. Kaynarken içine 250 gr. misir unu konur (önceden mısır ununu 1 bardak soğuk 1 bardak kaynayan sudan kaseye alıp, eritiniz.)ve tahta kasıkla 5 dakika devamli olarak homojen olana kadar kariştirilir. Sonra bir tabaga konarak ince bir tabaka halinde yayilir. Uzerine tereyag gezdirilir, kirmizi pul biber serpilir ve rendelenmis beyaz peynir konur. Ayrica isteyen bunun üzerine kavurma et te koyabilir. Yaninda ayran iyi gider. Tatli olarak yemek isteyenler ise, yag gezdirdikten sonra toz seker serper veya pekmez döker. Afiyet olsun! NOT: Hafif, kolestrolsuz, bol vitamin ve mineral iceren yemek. Ayrıca kilo verme rejimlerinde de yenilebilir. şekersiz tabi diyet yapanlar... ---------------------------------------- BULGARİSTAN USULU PATATESLİ MUSAKKA MALZ. (4kişilik) 5 adet patates 1/2 kilo kıyma 1/2 bardak su 3 kaşık un 2 kaşık sıvı yağ 1/2 lt süt 2 adet yumurta kırmızı biber,kekik,tuz,karabiber HAZIRLANISI Patateslerimizi küp küp doğruyoruz (fazla küçük olmasın),kıymamızı tavada baharatlarımız ile bir güzel kavurduktan sonra (iyice pişmeli kıyma),patateslerimizi ve suyumuzu ilave edip tavanın kapagını kapatıp15 dk kısık ateşte pişirişyoruz (hafif yumuşıycak patatesler) Başka bir derin tavamıza yağımızı ve unumuzu koyup pembeleşene kadar kavuruyoruz,pembeleşen helva kıvamındaki karışıma yavaş yavaş sütümüzü ekliyoruz.Karışımın içinde un ve süt krep kıvamı alıncaya kadar karıştırıyoruz,biraz tuz ilave edilebillir. Patates ve kıyma karışımını orta boy bir tepsiye dokuyoruz.Aman dikkat fazla sulu olmasın Un ve sütlü sıcak karışıma 2 yumurtayı kırıp iyice karıştırıyoruz,tepsideki patates ile kıymanın üstüne güzelce seriyoruz. 180 derecelik fırında yemeğin üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Börek gibi dilimlere bolerek servis yapiyoruz --------------------------------- mantarlı zeytinli tavuk Ürünler: 1 tavuk 800 gr civarı 50 ml (1 / 4 çay fincanı) bitkisel yağ 30 g (1 / 4 paket) tereyağı 150 gr domates (2-3 adet ) 3-4 adet mantar 10-15 adet zeytin 200 ml (1 çay bardağı) beyaz şarap 5 gr (1 çay kaşığı) kırmızı biber kara biber, tuz, maydanoz. Hazırlanışı: Tavuk parça halinde kesiliyor, parçaları yağda haşlanıyor kızarana kadar, sonra çıkartılıp tuzlanıyorlar ve kara biber ekiliyor. Aynı yağ içinde ufak doğranmış domatesler ve yuvarlak kesilmiş mantarlar haşlanıyor. Mantar yumuşayınca kırmızı biberler, şarap, zeytinler ve et ekleniyor. Yemeği tuzlayıp kısık ateşte pişiriliyor. Hazır olunca üzerine ince ince doğranmış maydanoz ekleniyor. -------------------------- İçi Yumurta Dolu Domates Ürünler: 1 kg domates, 125 gr (1 paket) tereyağı, 10 yumurta., 150 gr peynir, kaşar karabiber ve lezzet için tuz. Hazırlanışı: Domateslerin üst çökelek kısımları kesiliyor ve içleri oyuluyor. Oyulmuş domatesler tuzlanıyor ve yağlı bir tavaya oturtuluyor. Her domatesin içine tereyağı konuluyor ve birer yumurta kırılıyor her birinin içine. Orta fırında yaklaşık 20 dakika pişiyorlar. Sıcak servis ediliyorlar, üzerlerinde rendelenmiş kaşar ve kara biberle. ----------------------------- Makarna Tatlısı Malzemeler * 500 gr makarna(spagetti disinda) * 4 bardak su * 1 lt sut * 4 Adet yumurta * 2 Adet vanilya * 1 limon kabugu rendesi * 1 bardak seker(seker miktarini dilediginiz gibi ayarlayabilirsiniz) Yapılışı Ilk olarak makarnayi bir firin tepsisine bosaltin ve orta isidaki firinda hafif kizarana kadar pisirin.Makarnalarin rengi kizarmaya baslayinca uzerine 4 bardak suyu ekleyin ve pisirmeye devam edin.Diger yanda yumurtalari cirpin.Icine sut,seker,vanilya ve limon kabugu rendesini ekleyin karistirin.Makarnalar iyice suyunu cektikten sonra, hazirlamis oldugunuz sutlu karisimi makarnalarin uzerine dokun.Uzeri kizarana kadar pisirmeye devam edin.Isterseniz pudra sekeri serpip servis yapabilirsiniz _____________________________ Etli Pilav Malzemeler * 5 çorba kaşığı rende beyaz peynir * 300 gr. pirinç * Tuz * 500 gr. et suyu * 1 çorba kaşığı kırmızı biber * 300 gr.Kuzu Kuşbaşı * 200 gr.Kuru Soğan * 100 gr.Kıvırcık kuyruk yağı Yapılışı Tavla zarı iriliğinde doğranmış kuyrukyağı , rende soğanı açık sarı renge dönüşene kadar kavurun ve iri kuşbaşı doğranmış etleri de içine atın.Tuz ve kırmızı pul biber ile tatlandırın.10 – 15 dakika kavurmaya devam edin.Sıcak et suyunu üzerine dökün ve son olarak yıkanmış süzülmüş pirinci de ilave edin.Tencerenin kapağı kapalı olarak pirinc etsuyunu çekene kadar pişirin.Pilav haline gelince ateşi kapatıp 10 dakika demlendirin.Sonra da güzelce karıştırın. Servis yaparken üzerine beyaz peynir rendeleyin.(Sert beyaz peynir olsun) --------------------------------- Karışık Salata Malzemeler * 4 çorba kaşığı sirke * 1/3 su bardağı ayçiçek yağı * 3 diş sarımsak * 1/3 su bardağı ince çekilmiş ceviz * 1 salatalık * 150 gram beyaz peynir * 4 adet domates * 1/2 demet maydanoz * 7-8 adet dolmalık biber * tuz * 2 adet patlican Yapılışı Patlicanları alaca soyun, halka halka kesin ve tuzlu suda bekleterek acılarını alın. Halka kesilmiş patlicanları ve biberleri üzerlerine yağ sürerek mangalda ızgara yapın. Izgara biberlerin derisini çıkartıp, küçük küçük kesin. Küçük kesilmiş salatalıkları , cevizi, ince dövülmüş sarmısağı, sirke , yağı ve tuzu, patlican ve biberlerinize ekleyip iyice karıştırın. Üzerine domates dilimlerini yerleştirin. Salatanızı kıyılmış maydanoz ve ufalanmış beyaz peynirlşe süsleyerek servis yapın. --------------------------- Tseluvki Tatlısı Türkçeye çevrilince Öpücük tatlısı Malzemeler 4 Adet Yumurtanın Akı 1 Su Bardağı Toz Şeker 1/2 Tatlı Kaşığı Vanilya Çırpılmış Krema Meyve Yapılışı Yumurta aklarını mikserin yüksek devrinde kar haline gelene dek iyice çırpın. İçine şekerin yarısını ilave edip, mikserle tekrar çırpın. Şekerin geri kalanını bu karışıma ilave edin. Vanilya ve sirkeyi ekleyip, tekrar karıştırın. Tepsiyi fırından çıkarın. Üzerine bir tabaka yağlı kağıt yayın. Yağlı kağıdın ortasına kalemle 18 cm çapında bir çember çizin. Hazırladığınız yumurta akı karışımını kağıdın üzerine çemberden taşırmamaya dikkat ederek yayın. Sonra fırına koyun. Mikrodalga fırının yüksek derecesinde 2 dakika pişirin. Fırının kapağını açın. 10 dakika içinde bırakın. Bu sürenin sonunda dikkatlice fırından çıkarın. Soğuyana dek bekleyin. Dikkatlice yağlı kağıdı alıp, bir tabağa koyun. Üzerine çırpılmış kremayı ekledikten sonra çilek, kivi, muz gibi mevsim meyveleri ile süsleyip, servis yapın. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.