![]() |
Ermeni Mutfağı
Topik tarifi
MALZEMELER 1 kg.nohut 5-6 adet patates 4 kg. soğan 750 gr. tahin 1 çorba kaşığı şeker Karabiber Dolmabaharı Tarçın Tuz HAZIRLANIŞI Nohutlar bir gece önceden ılık suya ıslatılır. Ertesi sabah haşlanır. Sonra robotta püre haline getirilir. Patatesler de haşlanarak püre yapılır ve nohutlara ilave edilir. İçine 250 gr. tahin, tuz, karabiber karıştırılır. İçi Önce soğanlar kapağı kapalı, kısık ateşte 2 saat pişirilir. Sonra kapağını açıpsuyunu çekinceye kadar karıştırılarak pişirilir. Soğanlar ılıkken, içine geri kalan tahin, karabiber ve diğerleri eklenir. Onun da ortasına soğan harcı konulup, naylon dört tarafından kapatılır. Soğuk servis edilir. ------------------------------ USKUMRU DOLMASI Gerekli malzeme: 8 kişi için 8 tane uskumru balığı, net 500 gr. ince doğranmış soğan, bir kilo zeytinyağı, bir kahve fincanı kuş üzümü, bir kahve fincanı beyaz fıstık, bir çay kaşığı tarçın, bir çay kaşığı ye*nibahar, 1/2 tatlı kaşığı tuz, bir bağ maydanoz, 150 gr. çekilmiş ceviz içi. Hazırlanması: Kuş üzümü ile fıstığı ılık su dolu kü*çük kaplara koyun. Uskumruları te*mizleyin. Bunu yaparken balığın boy*nunun altındaki ince deriyi koparmamaya dikkat edin. Balığın bağırsakla*rını solungaçlarından yavaş yavaş bü*yük bir dikkatle çekerek çıkarın. Bu iş için keskin bir küçük bıçakla solun*gaçların bağlantı yerlerini kesin. So*lungaçları yavaş yavaş balığın ağzın*dan dışarıya doğru çekin. Bağırsak*lar da onlara bağlı olduğundan ya*vaş yavaş dışarı çıkarlar. Kuyruğun bir santimetre gerisin*den, kuyruğu sağa sola çevirerek, ba*lığın büyük kılçığını kırın; böylece kuyruk kılçıktan ayrılmış olur.Parmaklarınızla çimdikler gibi us*kumrunun her tarafını sıkıştırın; böy*lece derinin etten ayrılmasını sağla*yın. Sonra iki avucunuzun içi ile us*kumruyu iyice ovalayın. Boynunda ana kılçığın kırıldığı yeri bıçakla hafif*çe keserek açın ve ana kılçığı yavaş yavaş çekerek çıkarın. Bundan sonra balığın kuyruğundan yukarıya doğru masaj yapar gibi sıyırarak etlerin ba*lığın ağzından çıkmasını sağlayın. Et*leri bir tahtanın üzerine koyun, kıl*çık varsa ayıklayın, bir bıçakla ya*vaşça kıyın ve bir tabağa yerleştirin. ■Böylece içi temizlenmiş uskumruları bir tabağın içinde tutun. Üzüm ve fıstığın suyunu süzün. Bir tencereye zeytinyağı koyun. Ateşte kızdırın ve fıstığı içine atın; bir daki*ka karıştırın sonra tencereye kıyılmış soğanı ek’eyin, 5-6 dakika karıştıra*rak soğanları hafifçe sarartın. Bu arada yanıtlamalarına dikkat edin. Sonra üzümleri ve kıyılmış uskumru etini de tencereye koyun; bir dakika daha iyice karıştırın, hafifçe kavurun ve ateşten çekip çıkarın. Hemen ince bir süzgeçten geçirerek yağı ayırın. Bu yağı uskumrular için saklayın. Süzgecin içinde kalan, balık, üzüm, fıstık ve soğanı iyice karıştırın. Sonra bunları eşit sekiz parçaya ayırın. Us*kumruları teker teker, yırtmadan, bo*ğazlarından doldurun. Altına hafif un serpilmiş bir tepsiye dizerek buzdola*bına koyun, iki saat dinlendirin. Son*ra, uskumruları teker teker önce una, sonra dövülmüş yumurtaya ve son olarak da galeta ununa bulayın. Ayırmış olduğunuz yağı uskumrula*rın kırılmadan rahatlıkla sığabilecek*leri geniş yayık bir tavaya koyun, ha*fifçe kızdırın. Uskumruları, tavanın içine, aldığı kadar, yan yana dizin. Balıkların altını, üstünü üçer dakika kızartın. Sonra bir tabağa dizin, üzer*lerine biraz maydanoz ekin, yarım li*mon suyu da sıkarak sofraya götürün -------------------------- Fırında Palamut Balığı Malzemeler 1-2 tane ortadan ikiye bölünmüş palamut 2 patates 1 soğan tuz, karabiber, pulbiber limon sıvıyağ Hazırlanışı Yuvarlak halka halka kestiğiniz patatesleri bir kaba koyun, üzerine 1-2 çorba kaşığı sıvıyağ ile harmanlayın.Çok az yağladığınız borcama alın ve patatesleri dizin.Üzerine karabiber ve pulbiber serpin ve 200 derecede bir 20 dk pişirin. Bu süre fırındaki tepsinin üzerine halka halka doğranmış bir büyük soğanı da dizin. Soğanların üzerine de tuz, limon ve çok az karabiberle harmanladığınız palamutları koyun. 200-230 derecede bir 20-25 dakika üzerlerini kızarana kadar pişirin. Sağlıklı, besleyici, omega 3 yönünden çok faydalı bir öğününüz hazır. Yapanlara afiyet olsun. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.