![]() |
Oktay Usta Yemek Tarifleri
ÇİLEKLİ ALMAN PASTASI
ÇİLEKLİ ALMAN PASTASI: 2 yumurta 1 çay b. yoğurt 1 çay b. margarin(oda ısısında) 1 s.b. tozşeker 1 t.k. kabartma tozu alabildiği kadar un kreması için: 2.5 s.b. süt 3 ç.k. un 1 yumurta sarısı 1 çay b. tozşeker 1 p. vanilya üzeri için: pudra şekeri süslemek için: çilek HAZIRLANIŞI: Hamur için gerekli tüm malzemeleri karıştırarak un ilave edin. Yumuşak bir hamur elde edin.Diğer taraftan kremayı pişirin ve soğutun. Hamurun üçte ikisini bir yuvarlak kalıba yerleştirin. Kenarlarını yükselterek kremayı koyun. Ayırdığınız parçayı açıp kremanın üzerine kapatın. 170 dereceli fırında hafif renk alana kadar pişirin. Soğuduktan sonra çilek ve pudra şekeri ile süsleyin. İyice soğutup servis yapın. ÜZÜMLÜ RULO KURABİYE ÜZÜMLÜ RULO KURABİYE: 150 gr. krem peynir 150 gr.tereyağı 3 çorba k. pudra şekeri yarım p. vanilya alabildiği kadar un üzerine sürmek için: 2 çorba k. eritilmiş tereyağı 1 su b. çekilmiş ceviz 1 çay b. kuru üzüm 1 tatlı k. tarçın 1 çay b. toz şeker 1 çay b. damla çikolata üzeri için: pudra şekeri HAZIRLANIŞI: Krem peynir ile tereyağını krema olana kadar çırpın. Diğer malzemeleri de ekleyerek kurabiye hamurunu yapın. Üçe bölün. Merdane ile açın. Çok kırılgan bir hamur olduğu için özenli çalışmak gerekiyor. Hamurun üzerine tereyağı sürün. ceviz, üzüm,tarçın, toz şeker ve damla çikolata serpin.Hamuru sigara böreği gibi kesip rulo yapın. Biraz zorlanabilirsiniz aman dikkat. Hamurun tamamına şekil verdikten sonra 170 derecede çok kızartmadan pişirin. üzerine sıcak sıcak pudra şekeri eleyin.İlk sıcaklığı çıktıktan sonra çocuklarınıza ikram edin. Yapımı zahmetli yemesi zevkli bir kurabiye. ISPANAKLI KEK Malzemeler : 250-500gr. ıspanak 3 yumurta 2 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 2 su bardağı un 1 paket kabartma tozu,vanilya 1 poşet krem şanti Hazırlanışı : Ispanakları haşlayıp, suyunu elinizle sıkarak süzün ve püre haline gelecek şekilde robottan geçirin. Ayrı bir kapta yumurta ve şekeri çırpın.Sıvı yağ ve ıspanak püresini ekleyin. Vanilya, kabartma tozu ve unu katıp karıştırın. Yağlanmış, unlanmış kek kalıbına hamuru döküp önceden ısıtılmış orta hararetli(170-180derece)fırında kabarana dek pişirin. Krem santiyi hazirlayip,keki ortadan ikiye bolun.Kekin arasina ve ustune krem santi surerek dolapta bekletin. Afiyet Olsun... GEVREKLİ DONDURMALI PASTA 1 su b. süt 1 poşet kremşanti 100 gr tereyağı 150 gr bitter çikolata 200 gr mısır gevreği 1 çay b. tozşeker yarım kg dondurma üzeri için: 1 çay b. fındık 1 çorba k. kakao HAZIRLANIŞI: Toz şanti ile 1 su bardağı sütü çırpın,çırptıktan sonra 1 çay bardağı toz şekeri ilave edin ve tekrar karıştırın,içine eritilmiş çikolatayı ekleyin ve tekrar çırpın.2OO gr.mısır gevreğini, ilave edin ve elinizle harmanlayın ve son olarak 1 çay bardağı fındığı ekleyin. Yuvarlak bir çemberin içine mısır gevrekli karışımı ekleyin ara katına istediğiniz dondurmadan ilave edin üzerine tekrar mısır gevrekli karışmdan koyun elinizle hafifçe bastırın. Haırlamış olduğunuz pastayı 1 gece derin dondurucuda bekletin.Ertesi gün dondurmaları üzerine yerleştirin ve kakao serpin. İsterseniz tam tersini yapıp önce kakao serpip daha sonra dondurmaları yerleştirebilirsiniz |
PATLICANLI SİMİTLİ BÖREK
3 patlıcan 100 gr beyaz peynir 1 tutam maydanoz tuz hamuru için: 3 su b. un 3 çorba k. yoğurt 1 yumurta 1 çay b. sıvıyağ yarım p. maya 1 tatlı k. tuz 1 fiske tozşeker üzeri için: 1 yumurta susam veya çörekotu HAZIRLANIŞI: Önce hamur için karıştırma kabına unu alın. Ortasına mayayı ,sıvıyağı,yumurtayı,yoğurdu koyun.ununu üzerine tuzu ve şekeri serpin. Önce ortadaki mayayı eriterek yumuşak bir hamur hazırlayın. Hamur dinlenirken közlenmiş patlıcanları doğrayıp içine peynir ve maydanoz ekleyin. Hamuru oval bir şekilde merdane ile açın. Harcı içine serip rulo yapın. Ruloyu simit gibi daire şekline getirin. Kenarlarından yarıya kadar bıçakla çıtlatın. Üzerine yumurta sarısı sürün ve susum ve çörek otu serpin. Fırında nar gibi kızarana kadar pişirip dilimleyerek sıcak servis yapın. VİŞNELİ KEK 3 yumurta 1 su b. sıvıyağ 1 su b. süt 1 su b. tozşeker 1 p. kabartma tozu alabildiği kadar un 1 kase vişne 1 çay b. badem HAZIRLANIŞI: Yumurtaları kırın.İçine şekeri koyup çırpın. Sıvıyağı,sütü de ekleyip çırpın. Alabildiği kadar un ve kabartma tozunu ekleyin. Kıvama gelince vişneyi ve kıyılmış bademi de ekleyip kalıba boşaltın.Önce 170 derecede pişirin. Daha sonra 150 derecede içini çekmesini sağlayın. Çok lezzetli bir kek.Özellikle tavsiye ediyoruz. PEYNİRLİ BİFTEK PEYNİRLİ BİFTEK: 6 dilim biftek 4 patates alabilidği kadar süt tuz , karabiber çedar peynir zeytinyağı taze baharatlı sos için: 2 domates 1 diş sarımsak 1 tutam reyhan,maydanoz,dereotu,taze soğan HAZIRLANIŞI: Biftekleri tavada yüksek ısıda az sıvıyağ ilavesiyle yarı kıvamda pişirin ve fırın tepsisine alın. Diğer tarafta ezilmiş patatese tereyağı,süt ,tuz, karabiber ilave ederek püre yapın. Bifteklerin üzerine krema torbası ile sıkın.Üzerlerine bir parça çedar peyniri koyup fırında 10 dakika daha pişirelim. Yanına domates ,sarımsak ve reyhanla hazırlayacağınız salata ile sıcak ikram edin. VİŞNELİ TOPLAR VİŞNELİ TOPLAR: 150 gr bitter çikolata 1 çay b. ceviz gofret 1 su b. vişne suyu 20-25 tane vişne HAZIRLANIŞI: Bitter çikolatayı benmari usulü eritin.İçine parçalanmış cevizleri, ufalanmış gofretleri ekleyip elinizle yoğurun. Vişne suyu ile kıvamını ayarlayın. Elinizle bir parça bu hamurdan kopartıp içine bir tane vişne koyup yuvarlayın. Tüm malzemeyi bitirince tepelerine birer tane kiraz sapı yerleştirin. Sunumu da lezzeti de güzel bir tatlı. KAŞARLI POĞAÇA KAŞARLI POĞAÇA: 1 çay b. sıvıyağ 125 gr margarin 1 yumurta 1 kase kaymak yarım p. yaşmaya 1 çorba k. tuz 1 tatlı k. tozşeker alabildiği kadar un iç harcı için: 150 gr kaşar peyniri HAZIRLANIŞI: Karıştırma kasesine yumuşatılmış margarini,kaymağı,yumurtanın akını,tuzu,şekeri,sıvıyağı koyup karıştırın. Mayayı ılık su ile eritip ekleyin. Üzerine alabildiği kadar un ekleyin. Ele yapışmayan ama oldukça yumuşak bir hamur hazırlayın. Ceviz büyüklüğün de kopartın ve içine kaşar peyniri rendesinden bir tutam koyup yuvarlayın. Tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Tepsi mayası gelmesi için yarım saat dinlendirin. 180 derecelik fırında pişirin. NEFİS BİR POĞAÇA ..HAFİF ILININCA KIYIR KIYIR OLUYOR FESLEĞENLİ FIRINDA DOMATES 3 DAKİKA: FESLEĞENLİ FIRINDA DOMATES: 5 domates 1 tutam fesleğen 2 çorba k. dolmalık fıstık 2 diş sarımsak zeytinyağı kaşar peyniri rendesi HAZIRLANIŞI: Domatesleri ortadan ikiye kesin. Altından da ince bir parça kesip tepsiye dizin. Diğer tarafta fesleğen,zeytinyağı,sarımsak ve dolmalık fıstığı parçalayıcıda parçalayıp domateslerin üzerine paylaştırın. En üstüne kaşar peyniri rendesi serpin. Fırında nar gibi kızarana kadar pişirin. NEFİS BİR ARA SICAK YADA GARNİTÜR... |
OKTAY USTA DAN KEKIKLI ZEYTINLI EKMEK
Malzemeler: 4 kap beyaz un 1/2 kap seker 14gr kuru maya 1 yemek kasigi tuz 3/4 kap sut 1,5 kap su 1/2 kap zeytinyag 1 kap cekirdekleri cikarilmis zeytin 2 yemek kasigi kuru kekik 1 yemek kasigi keten tohumu Nasil mi Yaptim? Once mayami ilik su ve az tozseker yardimi ile kabarttim, mayalanma islemi olurken unumu eledim,diger tum malzemelerimide ilave ettim, maya kabarinca onu bu karisima dahil ettim, yaklasik 10 dk yogurdum, iyice yogrulduguna emin olunca pisirecegim kalipi yagladim, uzerini saran ile kaplayip, bahcede gunese cikardim, kisa surede hamur iki katina cikti, 400 F ( 200 C ) isitilmis firina surdum, yaklasik 25 dk da pisti, tadimi ? Enfes, deneyin... Afiyet olsun TERIYAKI SOSLU TAVUKLU PILAV TERİYAKİ SOS İÇİN Teriyaki sosu kendiniz hazırlayabileceğiniz gibi hazır soslardan da alabilirsiniz. 4 yemek kasigi mirin ( pirinc rakisi tatlandirilmis ) 2 yemek kasigi sake 4 yemek kasigi soya sos ( sade olanlarindan ) 8 yemek kasigi bal 2 dis sarimsak ( ezilmis) Hepsini karistirip biraz dinlendiriyorsunuz. not: Istanbul'da Ali Sami Yen stadyumun orada Cin urunleri satilan mekanda hazirda bulmak mumkunmus bu sosu, ayrica buyuk marketler de de sanirim mevcut. PILAV ICIN : 2.5 kup pirinc ( ben kepekli pirinc kullandim) 1 butun tavuk gogsu ( dilimledim) 3 yemek kasik zeytinyag 2.5 kup tavuk suyu ve teriyaki sos Nasil mi Yaptim ? Teriyaki sosumu hazirladiktan sonra, dilimlemis oldugum tavuklarimi tencereme koyuyorum, kendi suyu ile pismesini bekliyorum, sonra zeytinyagimi ilave ediyorum, tavuk suyunu tencereme ilave ettikten sonra yikanmis pirinclerimi su kaynayinca ilave ediyorum, suyu cekmesine dogruda hazirlamis oldugum Teriyaki sosumuda karistiriyorum, ocagin altini iyice kisip demlenmesini bekliyorum. Afiyet Olsun OKTAY USTA DAN TARÇINLI TUILES Malzemeler 70 gr. Yumurta akı ( 2 adet ) 70 gr. Toz şeker ( 5 YK. ) 80 gr. Un ( 9 YK. ) 35 gr. Tereyağı 1 çay kaşığı kakao 1 tatlı kaşığı tarçın Yapılışı 1. Yumurta akı, şeker ve unu bir kapta çırpın. 2. Eritilmiş tereyağı ilave edip tekrar çırpın 3. Hamurdan 3 çorba kaşığı kadarını ayırın 4. Kalan hamura kakao ve tarçın ilave edip karıştırın 5. Fırın tepsisine yağlı kağıt serip, kakaolu karışımdan bir çorba kaşığından biraz az dökün 6. 8-10 cm. çapında daire şeklinde yayın 7. Beyaz karışımdan 1 çay kaşığı kadar alıp kakaolu dairelerin üzerine dökün ve kaşığın tersi ile karıştırın 8. Malzeme bitinceye kadar bu işlemi yapın 9. 200 derece fırında 4-6 dk. pişirin 10. Sıcak tuiles’leri yağlı kağıttan çabucak çıkarıp merdanenin üzerine alın 11. Tuiles’ler merdanenin şekline göre kıvrılacaktır Şekil aldıktan sonra servis yapın Afiyet olsun OKTAY USTA DAN PİRİNÇLİ İMAM BAYILDI Malzemeler 8 patlıcan 1 su bardağı haşlanmış pirinç 4 diş sarımsak 1 demet dereotu Yarım su bardağı zeytinyağı 3 çorba kaşığı limon suyu 3 çay kaşığı sirke 1 tutam toz şeker Tuz, karabiber Yoğurt Yapılışı Patlıcanlardan 5 tanesinin kabuklarını alacalı soyun Tuzlu suda 15 dk. kadar bekletin, tekrar sudan geçirip kurulayın Patlıcanları kızartın Sarımsakları ezip zeytinyağı, limon suyu, sirke, dereotu, şeker, tuz ve karabiberle karıştırın Kalan 3 patlıcanı közleyip kabuklarını soyun, küçük küçük doğrayıp bir kaba alın Sarımsaklı karışıma ekleyin, yoğurt ve haşlanmış pirinci de ilave edip hepsini iyice harmanlayın Kızarttığınız patlıcanları karnıyarık şeklinde kesin Pirinçli karışımı patlıcanların içine karnıyarık şeklinde doldurun Soğuk olarak servis yapın OKTAY USTA DAN KAR BEYAZ Malzemeler 1 kg. tuzsuz lor 1 paket margarin 2 su bardağı pudra şekeri 2 paket vanilya 2 su bardağı süt 2 paket kakaolu bisküvi Yapılışı 1. Margarini oda sıcaklığında yumuşatın 2. Genişçe bir kabın içinde lor, margarin, pudra şekeri ve vanilyayı yoğurarak krema haline getirin. 3. Düz bir zemine büyükçe alüminyum folyo kağıdı yayın 4. Bisküvileri süte batırın ve hemen folyonun üzerine dizin 5. Bisküvilerin üstüne bir kat kremadan yayın 6. Bu işlemi 3 kez yapın, 3 kat bisküvi olmalı 7. Son bisküvileri dizdikten sonra folyoyu bohça gibi katlayın sıkıca kapatın , buzluğa atın 8. Buzlukta 1 saat kalsın 9. Çıkarıp açın , üzerini ve kenarlarını kalan lorlu krema ile kaplayın ve tekrar buzlukta dinlendirin Afiyet olsun OKTAY USTA DAN KABAKLI MAKARNA Malzemeler: Dilediginiz kadar makarna 3 domates ( kabuklarindan arinmis ve kucuk dogranmis) 4 dis sarimsak ( dogranmis) 2 kabak 3 kasik zeytinyag tuz karabiber Nasil mi Yaptim ? Bilinen sekilde makarnami haslarken, diger tarafta once tavaya biraz yag koyup dogradigim kabaklari ters yuz ettim, sonra icine domateslerimi, sarimsaklarimi dahil ettim, tuz ve karabiber ilavesinden sonra kisik ateste biraktim. Makarnamda hazir olunca tabaktaki gibi servise hazir ettim, leziz ve guzeldi. Afiyet olsun. oktayusta bumbada 250 gr margarin 1 çay b. pudra şekeri 2 yumurta 1 çay b. sıvıyağ 3 çorba k. kakao 1p. kabartma tozu 1p. vanilya alabildiği kadar un iç harcı için: 1 taze hindistan cevizi 1 çay b. tozşeker üzeri için: 1 su b. tozşeker 2 su b.su HAZIRLANIŞI: 250 gr oda sıcaklığındaki margarini elinizle iyice yumuşatın. Üzerine yumurtayı kırın. Pudra şekerini,sıvıyağı ekleyin. Kakaoyu da ekleyip karıştırın. En son 4 su bardağı unu, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyin.Yumuşak bir hamur hazırlayın. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın. İçlerine taze hindistan cevizi rendesi,tozşeker ve bir yumurta akını karıytırıp içlerine bir tutam koyup içli köfte gibi kapatın. İstersenizyuvarlayın isterseniz yumurta şekli verin. Biraz zorlanabilirsiniz çünkü un kurabiyesi hamuru gibi kırılan bir hamur Şekil verdikten sonra tepsiye dizin ve 175 derecede pişirin. Daha sonra soğuk şekerli suyu üzerine dökün. Nefis bir tatlı. |