![]() |
Gavur İzmir
Nedir bu "Gâvur İzmir?"
Sanıldığı gibi , Anadolu halkının İzmir'e yakıştırması değildir “ Gavur İzmir” sözü Bizzat İzmir Halkı bu terimi kullanmıştır. İlk Çakabey aldı İzmir'i. Kimdir? İlk "Türk" amirali diye adı geçer tarihte. Çakabey’ den sonra, güzel İzmir, defalarca Hıristiyan şövalyelerin arasında el değiştirir. Aydınoğlu Mehmet Bey gelir. Vuruşur, Kadifekale'yi alır, Türk Bayrağını diker surlara. Şu an Kadifekale’de dalgalanan bayrak o bayrağın torunudur, camdan kafanı çıkarsan görürsün İzmir’de. İşte "Gâvur İzmir" lafı ilk kez o zaman kullanılır. Çünkü Kale'de Türkler yaşar, limanda Hırıstiyanlar... Bakarlar Kale'den aşağı bizimkiler, "burası Türk İzmir, orası gâvur İzmir" derler. Sonra Osmanlı... Güçlüyken durum iyidir... Ama Avrupa'nın kolunu bükmesi sonucu, İzmir'de yaşayan Hırıstiyanlar'a "ticaret imtiyazları" tanımak zorunda kalır Osmanlı. Hırıstiyanlar zenginleşir, Türkler fakirleşir... Gariban Türkler, zengin Hırıstiyan mahallelerine sigara dumanı üfleyerek, "Osmanlı'nın nimetlerinden biz değil, Gâvur İzmir faydalanıyor" derler efkârla... Aslında "gâvur" kelimesi, zannedildiği gibi "din"i değil, "refah ve ekonomik durumu"ı temsil eder, o zamanlar. Ve, Dokuz Eylül... Allah'a şükür, hoş gelişler olur, İzmir kurtulur, "Gâvur İzmir" terimi ortadan kalkar. Neden durup dururken İzmir'e "gâvur İzmir" demeye getirdi bunlar? Çünkü her yeri aldılar... İzmir'i alamadılar. Özeti budur. |
2005 yılının son aylarında Sayın Başbakan R. Tayyip Erdoğan' ın
'İzmir ile ilgili yakıştırılan bazı ifadeler var. İlk seçimde inşallah bu yakıştırmaları İzmir silip atacaktır' Ve 2000'de Fazilet Partili yöneticilerin "İzmir'e gavur İzmir diyorlar ama artık biz geliyoruz" Şeklinde ki açıklamaları benim aklımda "Gavur luk Siyasi görüşle mi Oluyor? " sorusunu getirmiştir hep. Biliniz ki ben İzmir'de farklı dinlere mensup olan insanların en fazla yaşadığı yerde doğup büyüdüm ve kuşaklar boyudur buradadır benim ailem. Ben hiç görmedim ki dini farklı olan insanlar birbirini tenkid etsin, birbirine düşman gözüyle baksın. Bölünmez yüce Türkiye Cumhuriyetinin vatandaşlarıyız hepimiz. " Ezan seslerinin, kilise çanlarının, sinagog ayinlerinin saygıyla dinlendiği şehir", olması mı? İnsanların birbiriyle kültür çatışması yaşamadan huzur içinde yaşaması mı? İzmire yapılan bu yakıştırmayı araştırmacı olmayan ezberci zihniyetlerde yoğurup bu hale getirmiştir? Laiklik, milliyetçilik, cumhuriyetçilik gibi kavramlar hiç bir siyasi görüşe veya hiç bir yöreye ait değildir. Asla olmayacaktır... "Gavur izmir" tanımlamasını ayyuka çıkarıp İzmiri T.C. in den ayırarak bu yüce vatanı bir nebze bölmeye çalışanlar asla amaçlarına ulaşamayacaklardır... http://www.kenthaber.com/Resimler/20...3/00190224.jpg http://www.kenthaber.com/Resimler/20...3/00190239.jpg |
İki güzel cevap verilmiş birilerine...
Teşekkürler arkadaşlar... |