ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Bebek & Çocuk (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=412)
-   -   Bebeğinizin Gözleri Sağlıklı mı? (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=163470)

Prof. Dr. Sinsi 06-26-2012 06:46 AM

Bebeğinizin Gözleri Sağlıklı mı?
 
Bebeklerde Göz Yaşı Kanalı Tıkanıklığı Sık Görülüyor

Gözyaşı, "gözyaşı bezinden" salgılanır. Bu bez, üst göz kapağının dış kısmında yer alır. Ayrıca gözyaşı salgılayan yardımcı bezler de mevcuttur.
Salgılanan gözyaşı, kırpma hareketi ile göz yüzeyini kaplar. Daha sonra göz yaşı, alt ve üst göz kapaklarının iç kısmında yer alan kanalcık ağızlarından, burna doğru akar. Bu kanalcık ağızlarına "punktum" adı verilir. Burna geçmeden önce, göz yaşı "gözyaşı kesesi"nde toplanır. Keseden sonra, burun boşluğuna "gözyaşı kanalı"ndan geçerek akar.
Gözyaşı kanalı tıkanıklığı bebeklerde sık görülür. Bunun nedeni gözyaşı kanalının son kısmının gelişiminin henüz tamamlanmamış olmasıdır. Kanal tıkalı olduğu için burna geçemeyen gözyaşı, göz kapağından yanağa doğru akar. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı, gözde sık sık enfeksiyona da (gözün mikrop kapması) neden olur.
Gözyaşı kanalı tıkanıklığının ve enfeksiyonun belirtileri
  • Yaşarma
  • Gözde sık sık çapaklanma
  • Burun köküne basmakla, göze iltihap gelmesi
  • Burun kökünün yan tarafında şişme
Bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığının tedavisi
  • İlk 1 yıl masaj uygulaması yapılır. Masaj burun kökünden, aşağı doğru sıvazlama şeklinde uygulanır. Günde 4 kez, 15'er defadan bu masaj hareketini yapmak gerekir. İlk 1 yaş içinde masajla kanalın açılma oranı %95 civarındadır.
  • Gözde çapaklanma oldukça antibiyotikli göz damlaları kullanılır.
  • 1 yaşın sonunda yaşarma geçmezse, o zaman "sondalama (probing)" denen işlem yapılır. Sondalama tedavisinin en yüksek başarıyı sağladığı yaş 13. ve 18. aylar arasındadır. Bu yaşta yapılan sondalama ile 100 bebekten 90'ında kanal açılır. İlk sondalamadan sonra yaşarma şikayeti geçmezse, 2 ay sonra 2. bir sondalama daha yapılır. İkinci sondalama ile 6 bebekte daha kanal açılır.
  • 2. sondalama ile de yaşarma geçmezse, bu kez 3 yaşın dolması beklenir ve "dakriyosistorinostomi" denen ameliyat yapılır.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.