![]() |
Ağzımdaki bu kötü tat da ne?
Anne adaylarının çoğu hamilelik sırasında mide bulantısı ve yorgunluk gibi şikâyetleri yaşayacaklarını tahmin ederler, ancak pek çoğunun tat bozukluğu ya da “kötü tat sorunu” hakkında herhangi bir fikirleri yoktur.
Büyük olasılıkla hamilelik hormonlarından kaynaklanan bu sorun aslında oldukça sık görülür ve tat alamamaya ya da farklı tat hissine neden olur. Sorunu yaşayanların çoğu ağzında metalik veya acı bir tat olduğu duygusunu yaşar. NE YAPMALISINIZ? Hamilelik sırasında oluşan tat bozukluğu büyük olasılıkla hamileliğin ikinci üç aylık döneminde hafifleyecek veya kaybolacaktır. O zamana kadar yapabileceklerinizden bazıları ise şunlar: Ekşi sosları deneyin Ekşi tatlar tat bezlerini ve tükürük salgısını harekete geçirdiğinden etleri sirke, soya sosu ya da limon suyuna yatırın. Suya birkaç damla limon damlatın, limonata için ya da limon emin! Metal çatal-kaşık yerine plastik çatal kaşık kullanmak da yardımcı olabilir. Tuzluları tercih edin Tatlılara karşı hassasiyetiniz varsa reçel ve benzeri gıdalara bir fiske tuz ilave etmeyi deneyin. Ayrıca peynir, kraker, zeytin, simit gibi tuzlu atıştırmalıkları tercih edin. Kullandığınız vitamini değiştirin Tolere edilmesi daha kolay olabildiğinden doktorunuzdan çiğnenebilir bir prenatal vitamin tavsiye etmesini isteyin. Sık sık dişlerinizi fırçalayın Dilinizi ve dişlerinizi sık sık fırçalayın ve ağzınızı karbonat solüsyonu (1 bardak suya yaklaşık dörtte bir çay kaşığı karbonat) ile çalkalayın. Bu uygulama ağzınızdaki pH düzeylerini nötralize ederek tat duyunuzu iyileştirebilir. Ne yiyebiliyorsanız onu yiyin Bu sorununuzdan dolayı bazı sağlıklı yiyecekleri yiyemediğiniz için suçluluk duymayın. Bunları sorununuzun büyük olasılıkla hafifleyeceği ya da kaybolacağı ikinci üç aylık dönemde yeniden yemeye başlayabilirsiniz. Ancak tat duyusundaki değişiklikler nedeniyle yetersiz beslendiğinizi düşünüyorsanız, durumu mutlaka doktorunuzla görüşün. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.