ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   İslami Genel Konular (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=324)
-   -   Kurbanlık Hayvan Cinsleri Nelerdir (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=156275)

Prof. Dr. Sinsi 06-24-2012 09:13 PM

Kurbanlık Hayvan Cinsleri Nelerdir
 
KURBANLIK HAYVAN CİNSLERİ
1- Davar: Koyun veya keçi cinsinden olan hayvanın kurban olarak kesilebilmesi için en az bir yaşını tamamlayıp ikinci yaşına basmış olması şarttır.
Ancak bir yaşındakiler kadar gelişmiş olan 6 aylıktan büyük kuzular da kurban olarak kesilebilir. Bir yaşından küçük oğlaklar (keçi yavruları) gelişmiş olsalar bile kurban olarak kesilemezler.
Koyun ve keçiden kesilen kurban sadece bir kişi adına kesilebilir.
(Şafiî mezhebine göre kurban olarak kesilecek oğlakların en az iki yaşını tamamlamış olması gerekir.
Yine bu mezhebe göre bir koyun veya keçi, bir ev halkının tümü için kesilirse, sünnetin yerine getirilmiş olması için yeterlidir.)
2- Sığır: Erkek veya dişi sığırın kurban olarak kesilebilmesi için en az iki yaşını tamamlayıp üç yaşına girmiş olması gerekir.
Sığır cinsinden kesilen kurban, en çok yedi kişi adına kesilebilir.
Manda da sığır cinsindendir.
3- Deve: Devenin kurban olarak kesilebilmesi için en az beş yaşını tamamlayıp altı yaşına girmiş olması gerekir.
Deve de sığır gibi yedi kişi adına kesilebilir.
Yukarıda saydığımız hayvanların yabani olanları ile tavuk, hindi, horoz gibi kümes hayvanlarının kurban olarak kesilmesi caiz değildir.
Uyarı: Sığır, deve gibi büyükbaş hayvanları birden yediye kadar hissedar kesebilir. Ancak iştirak edenlerin hepsinin, Allah rızası için kurban kesmeye niyet etmiş olması gerekir. Şayet hissedarlardan birisi Müslüman değilse veya Müslüman olduğu halde kurban niyetiyle değil de, mesela sadece et yemek niyeti ve maksadıyla hissedar olmuşsa, diğer hissedarların kurbanı da geçersiz olur.
Bu sebeple büyükbaş hayvan hissesine iştirak edeceklerin, diğer hissedarların durumunu titizlikle araştırması ve rastgele kimselerle kurban hissedarı olmamaya dikkat etmeleri gerekir.
Büyük baş bir hayvana ortak olanların niyet ettikleri kurban çeşidi farklı olabilir; birisi vacip, birisi akika, birisi bağış, birisi adak kurbanı içini niyet edebilir.

Kaynak: Bu bölüm Semerkand Yayınları - Allah Yakınlığına Vesile KURBAN - isimli kitabından alınmıştır.





Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.