ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   ForumSinsi Ansiklopedisi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=476)
-   -   Diyagonal Nedir - Diyagonal Kumaş Nerede Kullanılır? (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=153833)

Prof. Dr. Sinsi 06-25-2012 01:37 AM

Diyagonal Nedir - Diyagonal Kumaş Nerede Kullanılır?
 
Dikdörtgenin bir köşesiyle çarprazında bulunan köşesi arasında çizilen çizgi anlamına gelen diyagonal kalın numara iplikten yapılmış bir kumaş türüdür.


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Diyagonal dimiler büyük örgülü basit dimilerdir. Bu kumaşlarda çözgü ipliği atkı ipliği istikametinde 45° açı yapar. Yani çözgü diyagonalleri kumaş yüzeyinde, yatayla 44°-45° açı yapar. Kumaşın atkı ve çözgüsünde kullanılan iplikler değişikse, daha parlak ve değerli olan iplik kumaş yüzeyine daha çok çıkarılır.


Dimi örgülerle daha ağır gramajlı ve elastik kumaşlar yapılabilmektedir. Diminin bir türevi olan diyagonal dimilerde ise desenlendirme imkânı çok geniştir.
Diyagonal dimi ile dokunmuş diyagonal kumaşlar, kalın numaralı iplikten yapılmış olup; dimi 2/2 dokulu pamuklu bir kumaştır. Eşit karakterli bir dimidir.


Genelde pantolonluk kumaş olarak kullanılır. Bunun dışında eteklik, ceketlik olarak da kullanılır. Sağlam ve gramajlı olarak üretildiğinde çadır bezi (branda bezi) olarak da kullanılabilir.


Örnek konstrüksiyon :
  • Çözgü ipliği =ne = 12/1
  • Sıklık = 24 ad/cm
  • Atkı ipliği = ne =12/1
  • Ağırlık = 206 g/m²
  • En = 70 cm




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.