ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Koyunotu Hakkıda Bilgi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=153077)

Prof. Dr. Sinsi 06-25-2012 01:39 AM

Koyunotu Hakkıda Bilgi
 


Koyunotu, Odermennig,Agrimonia eupatoria
Kızılot
Kızıl Yaprak
Eğerotu
Fıtıkotu
Kuzupıtrağı
Ayıotu
Kasıkotu

Familyası: Gülgillerden, Rosengewaechse, Rosaceae
Drugları: Koyunotu: Agrimoniae herba
Koyunotunun kökleri hariç tamamı çay ve natürel ilaç yapımında kulanılır.

Giriş: Eskiden MÖ: 300-400. yıllardan beri Yunanlılar tarafından Karaciğer rahatsızlıklarına karşı kulanıldığından Yunan karaciğerotu diyede anılır. Türkcede bitki koyunotuveya kuzu pıtrağı diye anılır, çünkü tohumlarının pıtrak şeklindeki kapsüllerikoyun veya kuzulara yapışarak yayılır.

Botanik: Koyunotu genelikle Avrupa, Asyanın orta ve batısında ve yolkenarları, viraneler, kuru çimenlikler, duvar kenarları, meralar, çalılıklar ve seyrek ormanlarda yetişir. Boyu yetiştiği toprağa göre farklılık gösterir ve 50-120 cm arasında olabilir ve bulunduğu yörede kümeler oluşturur.

Alttaki rozet yaprakalrı kanat şeklinde sağlı sollu yan yapraklardan meydana gelir ve takriben 15-25 cm uzunluğundadır. Sap yaprakları oldukca küçük gövdeye oturmuş olup bunu meydana getiren yan yapraklar mızrak şeklinde kenarları dişili ve koyu yeşil renklidir.

Çiçekleri uzunca bir sap üzerine dizilmiş olup geriden bir başak görünümü verir ve taç yaprakalrı altın sarısı renkte beş oval parçadan oluşur ve göbekte tozlukları bulunur.

Yetiştirilmesi: Koyunotu tohumları Mart ve Nisan aylarında bahçe ve tarlalara ekilir.

Hasat zamanı: Mayıs-Agustos aylarında yerden 5-10 cm yukarıdan kesilerek havalı bir yerde kurutularak özel bir kapta muhafaza edilir. Malesef şifalı bitkileri toplama, kurutma, paketleme ver depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kısmı yaparak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca öreneğin bitki 5 günde kurudu ise 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğünden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri Güneş'te kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip diploması gerekir. Şifalı bitkilerin Aktarlar'da açıkta satılması kalitesini kısa sürede sıfırlar.

Birleşiminde:...

Tesirşekli:...

Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir. Kondurango yerine göre daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır. Örneğin ishale karşı Enginar-, Nane-, Ppatya-, Uzara preparatları veya Gökçek İksiri daha etkildir.

b-) Komisyon E’nin 13.03.1986 tarih ve 50 nolu monografi bildirisine göre dahilen hafif ishali önlemek ve hariçen gargara yapmak için kulanılır.

c-) Halkarasında koyunotunun birleşimindeki yüksek orandaki tanin bu bitkinin mide-bağırsak rahatsızlıklarından: ishal, safra kesesi rehatsızlıkları, safra koliği, safraakışlarındaki anormalikler ve karaciğer rahatsızlıkları ve ayrıca ses sanatcılarının sesini açma vede çocuklardaki yatağı ıslatmaya karşı kulanılır. Haricen ağıziçi, dişeti, yutak ve boğaz rahatsızlıklarına karşı gargarası yapılır.

Çay: İki tatlı kaşığı koyunotu demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynarsu ilaveedilerek 5-10 dakika demlemeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir veya gargarası yapılır.

Yanterisi: Bilinen bir yantesiri yoktur, şayet tarife uyulursa

Alıntıdır


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.