ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Fındık Fındık Hakkında Bilgi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=153039)

Prof. Dr. Sinsi 06-25-2012 01:45 AM

Fındık Fındık Hakkında Bilgi
 


Fındık, Haselnuss, Corylus avellana

Familyası: Palamautillerden, Haselnusshewaechse, Corylaceae
Drugları: Fındık Yaprağı: Coryli avellanae folium
Fındık Meyvesi: Coryli avellanae frutus
Fındık Kabuğu: Coryli avellanae cortex
Fındığın genelikle yaprakları ve nadirende gövde kabuğu natürel ilaç yapımında kulanılır.

Botanik: Vatanının Türkiyenin doğu Karadeniz bölgesi olduğu tahmin edilmek, fakat kesin olarak bilinmemektedir. Fındığın 20 kadar türü mevcut olup, Türkiyede daha çok şekline göre tombul, sivri ve badem diye bilinen üç türü yayagındır. Fındık ağacı nadiren 4-5 metreye ulaşır ve genelikle 2-4 metre boyunda vede çalı görünümündedir. Yaprakları 8-12 sm uzunluğunda 6-10 sm genişliğinde, ters yumurta şeklinde, kenarları kertikli, ortadan ana bir damar baştan uca kadar uzanır ve ondan sağlı sollu damarlar kenarlara kadar uzanır.

Erkek çiçekleri (kediçikleri) 6-10sm uzunluğunda 0,5-1 sm çapında yuvarlak silindirimsi üzerindesayısız çiçekler bulunur. Dişi çiçekleri genelikle çok küçük oldukca küçükçiçekten oluşur ve salkım şeklinde birarada bulunurlar. Dişi çiçekleriden ancak 2-5 tanesi fındığa dönüşür ve fındıkları önce sarımsı beyaz ve olgunlaşınca kahverengimsi bir renk alırlar.
Hasat zamanı: Fındık yapraklarıMayıstan Eylülle kadar toplanarak kurutulur ve kaldırılır. Fındıkları ise Eylül ve Ekim aylarında toplanır ve yıkanır ve kurutulur.

Birleşiminde
1-) Yapraklarının birleşimindeki en önemli madde
a-) Flavvonittürevleriden: Kaempherol, quercetin ve myricetin ve bunların alt türevlerinden oluşur.
b-) Organikasitlerden: Klorogenasit (chlorogenasit)
c-) Triterpenlerden: Taraxerol ve beta-Sitosterin
d-) Ayrıca Tanınlar, ucucuyağ ve leucanthocyantürevleri içerir

2-) Meyvelerinin birleşimindeki önemli mddeler
a-) Meyveleri % 60 oranında yağ içerir ve bunun % 80’ini gliseid ve oleikasit oluşturur.
b-) Minerallerden: Potasyum, demir, fosfor ve magnesyum
c-) Vitaminlerden: B, C-Vitaminleri ve beta-Carotin içerir
d-) Ayrıca karbon hidratlar, proteinlar

Kulanılması: Üniversitelerde her hangi bir araştırma yapılmamıştır. Kulanılması halkarasındaki tecrübeler dayanmaktadır. Fındık yapraklarının safra ve karaciğer rahatsızlıkları ve toplar damar zafiyetine karşı kulanılır. Karaciğer ve safra rahatsızlıklarına karşı daha etkili olan devedikeni, enginar yaprağı, kırlangıçotu, şahtere ve civanpercemi preparatları veya Gökçek İksiri tercihedilir. Toplar damar zafiyetine karşı ise hamamelis, atkestanesi, çobançantasıotu, arnika, sarıyonca, ölmezdiken preparatları veya Gökçek İksiri daha etkilidir. Bu nedenle çok az etkisi olan fındık yaprağının şifa maksadıyla kulanılması uygun değildir. Fındık ise çikolatai tatlı, baklava ve pasta yapımında kulanılır. Cinsel gücü artırdığına dair sözlerin ilmi bir dayanağı yoktur.

Çay: Fındık yaprağından 2 kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 250-300 ml kaynar su ilaveedilerek 5-10 dakika demledikten sonra süzülerek içilir.

Yantesiri: Tarife uyulduğunda herhangi bir yantesiri yoktur.

Alıntıdır


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.