![]() |
Elma Elma Hakkında Bilgi
Elma, Äpfel, Malus domestica Fmilyası: Gülgillerden, Rosengewächse, Rosaseae Drugları: Elmameyvesi:Mali fructus (siccati) Elmakabugu: Mali fructus (kortex) Elma meyvakabuğundan çay ve natürelilaç yapılır. Botanik; Elmanın 500 yıldan beri kültür bitkisi yetiştirildiği arkolojik kazlardan bilnimektedir. Elmanın vatanın Kafkaslar olduğu ve buradan zamanla dünyanın diğer ülkelerine yayılmıştır ve bilinene 1500 elma türü mercuttur. Elma eskiden çeşitli isimlerle anılmıştır, şimdi ise malus domestica ssp. Domestice BORKH adi ile anılmaktadır. Elma ne sulak nede kurak toprakları, nede çok sıcak veya nede soğuğu sever. Toprağının nemli, humuslu ve gevşek olmalıdır. Yapraklari yumurta şeklinde, kenarları, kertikli veya dişli, iki yüzeyi hafif tüylü, üzeri pörtüklü ve derimsi sertliktedir. Çiçekleri beyaz veya pempe renkli beş adet taç yapraktan oluşur ve taç yapraklar kalbşeklinde 1,5-2,5sm büyklüğünde ve bunları kavralıyan yesilimsi sivri kupa yaprakları vede ortada sarımsı dölenme tozlukları bulunur. Elma genelikle mayıs ayında nadirende Haziranda çiçek açar ve türüne göre farkli renkte ve büyüklükte meyveleri meydana gelir. Hasatzamanı; Elmanın kabuğu soyulduktan sonra gölgede kurutulur ve kaldırılır. Kabuktan bahsedince genelikte ağaç ve dalların kabuğu akla gelir. Elmada ise meyve kabuğu kulanılır, bunedenle dikkat edip yanlış analşılmamalıdır.++++++++++++++++++++++++++++ Birleşiminde; 1-) Elmakabuğunun birleşimindeki maddeler: a-) Pektinler % 17 oranında olup, Pektinmolekülağırlığı 60.000-90.000 arasında olup, ana bağ Galakturanasitmolekulleri ile Metilalkolgalakturanasitmoleküllerinden oluşur ve arada birde Ramnozmolkülleri bulunur. Yan bağları; Arabinozlar, galaktanlar, glukonlar ve xylanlar bulunur. Ana bağda moleküller Ca2+ ve Mg2+ Kationlar ile bağlanır. b-) Ayrıca Vitaminler, Mineraller, Müsilaj, Tanin, Flavonitler içerir. 2-) Meyesinin birlesimindeki maddeler: a-) Pektinler % 0,5-1 arasinda olup özelikleri ayni kabuğundaki gibidir ayrıca Glukozlar, Fructozlar, Sakkarozlar, Polisakkaridler, Pentozlar içerir. b-) Vitaminlerden; B1, B2, B6, C, E ve Provitamin A c-) Fenollü Bilesikler; Sinamikasit, P-Cumarasit, Kaffeasidi, Ferulaaisidi, Catechin, Epicatechin ve Gallocatechin içerir. d-) Minerallerden; Magnesyum, Klasiyum, Sodyum, Potasyum, Fosfor, Klor, Aliminyum ve az miktarda Demir içerir. e-) Ayrıca Müsliaj (Polisakkoridler), Tanin, Flavonitler ve az miktarsa eteryağı içerir. Araştırmalar; 1-) Yillar önce kambocha ( halkarasinda etsuyu deniyorsada bu bir mantartürüdür) çayı içilirdi bunun birleşimindeki asetikasitbakterilerinin Glukonasit üretikleri tesbitedilmişti. Glukonasit ise vucudu zehirli maddelerden arıtıcı özeliklere sahiptir. Dr. Valantin Köhler gluconasidin Kanser karşı dahi etili olduğunu belgelemıştır (Kombucha Dr. Günter Harnisch 52). Elmanın birleşimindeki pektinde bulunan glukonda çözülerek glukonaside dönüşür. 2-) İzinde tanıştığım bir alman bayan tedavisi mümkün olmayan besinallerjisininsebep olduğu nörodermitis türünü Türkiyede elmaçayı içerek tedavi etdiğini söyledi. ( 10.07.03). Miderrahatsızlıklarına karsi etili olduğunu kebdi üzerümde denyerek tesbit ettim (15.07.03) 3-) Mide – Bağırsakiltaplanması olan ve hiç bir Doktorun tedavi edemdiği bir deri-kemik kalan Denizsubayını Dr. Heisler sadece elma yedirerek birkaç günde hastanın iyileşmisini sağlar. (Nhk12.00.52) 4-) 2.Dünya savaşı sırasında ruhr bölgesinde (Almanya) kanlı ishale (dizanteri) yakalanan askerleri Dr. Kutroff sadece elma ile tedavi etmiştir. (Nhk 12.00.52) Tesirsekli; antiseptik, müshil, ishali önleyici, idrar sktürücü, peristalik (bağırsakları hareketlendirici) ve kanıtemizleyicidir. Kulanilmasi; a-) Araştırmalara göre; elma veya kabuğu gastrit, enterit (incebağırsak iltihaplanması) ve kanli ishale (dizanteri) karşı kulanılır. b-) Halkarasinda elmakabuğu; bağırsaktembeliği, bağırsaklardaki kokuşma, ishal, gastrit, ülser, mide tahrişi, nörodermatoz ve allerjiye karşı kullanılır. c-) Halkarasinda elmasirkesi; derihastalıkları, allerji, uyuyamama, şişmanlık, eklem rahatsızlıkları, romatizma , lenf bezelerinin şişmesi, damarsertligi,grip, sivilce, akne, kulak ağrısı, burun deliklerinin kurumasi ve hertürlü iltihaba karşı kulanılır. Gökçek İksiri daha etkilidir. Açıklama; 1-) ABD´de Elmasirkesi yeniden kulanılmaya (moda şeklinde) başlayınca Almanyadada bu kısa sürede moda oldu ve sirke üzerine 100 yakin kitap yazıldı. ABDli uzmanlar bir sirkeşurubu bulduklarını ilan etiler ve bunun hemen her hastalığa karşı iyi geldiğini söylediler. Oysa bunların sirkeşurubu diye adlandırdıkları buluşu bundan 1100 yıl önce Horasanlı Türk-İslam alimi Hekim Ebü Bekir Räzi (H. 311 ölümü) keşfetmiş olup, Amarikalıların bir buluşu değildir. Sirkeşurubu; 1-2 yemekkaşı sirke 1-2 kahvekaşığı bal ve yarım bardak su ile karıştırdıktan sonra yemeklerden önce günde üç defa 4-6 hafta süreyle içilir. 2-) Peygamber Efendimiz ailesi Hz. Aişeden katık istemiş oda evde sadece sirke vardır demiştir. Peygamber Efendimizde “Sirke ne güzel katıktır. Allahım sirkeyi mübarek kil. çünkü o benden önceki Peygamberlerinde katığıdır. İçinde sirke olan ev fakir olmamıştır“ buyurmuslardir. Neden Sirke kulanan aile fakir olmaz diye belki bir soru akla gelebilir,çünkü Sirke insana dinçlik verir. Dermansızlık, halsizlik ve yorgunluğu yok eder vede kandaki lipid, trigliserid, kolesteral ve şekeri düşürür. Böylece sirke kişiye zindelik verir, dinçleştirir. Geniş bilği için kolesterola bak. 3-) Elmanın kabuğu ile birlitkte yenilmesi gerekir çünkü pektinler, vitaminler, mineraller ve flavonitler daha çok burada toplanmış olup en etklli kısmı kabuğudur. Elmanın kabuğundaki pektin bağırsaklardaki zehirli maddeleri sünger gibi emer ve kolayca dışarı atılmasını sağlar. Böylece bakteri, mantar ve viruslarin üretiği zehirli alkoller ve gazlarının zararı önlenmış olur. Bu nedenle mide – bağırsakrahatsızlıkları olanların elmaçayı içmeleri gerekir. Pektin kanamalari önler ve antibiyotik pektin kalın bağırsakta çözülür ve PH-degerlerini asitli ortama doğru değiştirir, böylece burada yaşayan zararlı bakteriler yaşam ortamlarını kayıpederler. Bunedenle Elma mutlaka kabuğu ile birlikte yenilmelidir, çünkü bunlar aşırı derecede kimyasal ilaçalar başta allerji ve sindirim rahatsızlıklarına sebep olabilirler. Bunedenle ilaçlanmamış ve hormonsuz meyveler yenilmelidir. ÇAY; Kurtulmuş Elmakabuşundan 2 kahvekaşığı demliğe konur ve üzerine kaynarsu doldurduktan sonra 5-10 dakika demlemeye bırakılır ve sonra süzülerek içilir Sirke; Elmasirkesinden 1 yemekkaşığı yarım bardak su ile yemekten önce günde 3 defa 4-6 hafta içlirse kişi kendinde bazı değişiklikerin olduşunu görür ve sirke ile tedavi kalıcı vede etkilidir, fakat zamanla bu etkisi ortaya çıkar. Yüzdekisivilcilere karşı 1 kahvekaşığı sirke ¼ bardak su ile karıştırıp sivilciler silinir. Kulak ağrılarına bundan bir kaç damla damlatılır ve burundeliklerini kurumasına karşı, burun deliklerine su ile sirke sürülür. Ya; Elma sirkesini alırken mutlaka tarife uyulumalıdır. Bir tanıdığım sabahları aç karnına 4 ay süreyle 1 bardak sirke içmişti ve sonunda midekanamasında öldü. Almanyadada bir bayan hergün yarım bardak sirkeyi 4 ay süreyle içmisti oda aşırı zayıflamış ve midesi tahrip olmuştu. Sirke içilirken 1 yemekkaşığı sirke 1 kahvekaşığı bal ve yarim bardak su ile içilirse mideye zarar vermez. Alıntıdır |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.