ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Basurotu Basurotu Hakkında Bilgi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=153015)

Prof. Dr. Sinsi 06-25-2012 01:49 AM

Basurotu Basurotu Hakkında Bilgi
 


Basurotu, Scharbockskraut, Ranunculus ficaria
Yağlıçiçek

Familyası: Düğünçiçegigillerden, hahenfussgewaechse, Ranunculaceae
Drugları: Basurotkökü: Ranunculi ficariae radix
Basurotu: Ranunculi ficariae herba
Basurotunun bazılarına göre kökü,bazılarına göre ise otu şifalıdır.

Botanik: Bosurotu Asya, Avrup, ve kuzey Afrikanın çalılıklarında ve nemli çimenlerde yabani olarak yetişen 15-25 cm yüksekliğinde, çok yıllıkbir bitkidir. Yaparkları uzunsaplı, kalp veya böbrek şeklinde, koyu yeşil renkte, üzeri yağlı, kenarları dişli veya hafif kertiklive etlidir. Yapraklarının yağlı olması nedeniyle türkce Yağlı çiçek ve almanca aynı anlama gelen <butterblume> diye anılır.

Çiçekleri oldukca uzun bir sap üzerinde, altın sarısı renkte, 8-10 adet mızrak veya dil şeklinde taç yaprakları ve bunu kapalyan açık yeşil renkte daha kısa kupa yaprakları, göbekte yine altın sarısı renkte dölenme tozlukları bulunur.

Kökleri yumru şeklinde ana kökler ve saçak şeklindeki yan köklerden oluşur. Basurotunun anakökleri insanlarda sıkca görülen Basura benziediğinden bu bitkinin basurotu diye anılmasına sebep olur.

Birleşiminde:...

Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmıştır, ve bu araştırmalara göre pekte etkili olmadığı anlaşılmıştır. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir. Basurotu yerine göre daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır. Örneğin basura karşı Çobançantası-, Hamamelis-, Sarı yonca-, Atkestanesi-, Civanpercemi-, Mastı çiçeği-, veya Gökçek İksiri daha etkildir.
b-) Halkarasında: Basura karşı kulanılmıştır, fakat etkili değildir.

Yantesiri: Bazı yörelerde yapraklarından salata yapılarak yenir. Bitki taze iken yenirse birleşimindeki maddeler mide, bağırsaklar ve böbreklere zarar verirvede tahrişeder. Bunedenle bu bitkinin kulnılması uygundeğildir. Birçok sözde uzman bu bitkinin faydalrından uzun uzun bahsettiklerinden bu bitkiyi incelemeyi ve okurları bilgilendirmeyi uygun gördüm.

Alıntıdır


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.