ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Adamotu Adamotu Hakkında Bilgi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=153003)

Prof. Dr. Sinsi 06-25-2012 01:51 AM

Adamotu Adamotu Hakkında Bilgi
 

Adamotu, Alraune, Mandrgora officinarium

Ademotu
İnsanotu
Köpekotu

Familyası: Patlıcangillerden, Nachtschattengewaechse, Solanaceae
Drugları: Ademotkökü; Mandragorae radix
Adamotkökü çok zehirli olduğundan çayı içilmez. Adamotkökü tentür ve natürel ilaç yapımında kulanılır.

Giriş: Adamotunu bilinen iki önemli türü vardır ve bulardan en önemlileri Şifalı Adamotu; Mandragora officinarum ve Güz Adamotu:;Mandragora autumnalis’i sayabiliriz. Adamotunun varanı doğu Akdenizülkeleri olup buradan ılıman ve subtropik iklimli ülkelere yayılmıştır. Adamot kökünden eldeedilen tentürle Rademacher 1850’de klinik araştırmaları yapılmış ve etkilerini tesbitetmişlerdir.

Botanik: Adamotu 20-40 cm boyunda ve çok yıllıktır. Yaprakları Mart- Nisan aylarında çıkmaya başalayınca çiçekleride açmaya başalar. Yaprakları 20-40 cm uzunluğunda 10-20 cm eninde, kenarları dalgalı, üzeri pörtüklü, koyu yeşil renkli ve direkt kökten çıkar vede oldukca sık bir demet şeklindedir. Taç yaprakları eflatun renali uclara doğru beyazdır ve ortada krem renkli dölenme tozlukları bulunur.

Meyveleri küçük bir elma büyüklüğünde önce koyu yeşil renkli ve olğunlaşınca turunç renklidir. Meyveleri olğunlaşınca güzel bir koku yayar, fakat bu süre oldukca kısa sürer ve hemen pis kokmaya başlar. Kökleri 50-100 cm olup, 3-6 cm çapında dışı grimsi kahverenkli, içi beyaz renklidir.

Yetiştirilmesi: Tohumları nemli ve gölgelik bir yere ekilirse orada kök salar.

Hasat zamanı: Adamotunun kökleri sonbaharda sökülür, yıkanır, kurutulur, şayet tentürü yapılacaksa taze olarak kulanılır.

Birleşiminde: ...

Araştırmalar: ...

Tesir şekli: ...

Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir. Adamotukökü yerine göre daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır.
b-) Halkararasında eskiden cinsel güçüa artırdığı idea edilmiş ve bu maksatla kulanılmıştır, fakat böyle bir etkisi yoktur. Adamotkökü genelikle homeopatide tentür yapımında kulanılır. Çok zehirli olması nedeniyle çayı içilmez.

Alıntıdır


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.