![]() |
Gilaboru Gilaboru Hakkında Bilgi
Gilaboru, Schneball, Viburnum opulus Gilaburu Türk Gilaboru Dağdığan Gilaborusu Familyası: Hanımeligillerden, Geissblattgewaechse, Caprifoliaceae Drugları: Gilaboru kabuğu: Viburni pruni folii cortex Gilaboru meyvesi: Viburni pruni folii fructus Gilaboru meyveleri yenir, kabuklarının ise çay, tentür ve natürel ilaçı yapılır. Botanik: Bazı botanikcilere göre vatanı Türkiye, bazılarına göre ise orta Çin olduğu ileri sürülmektedir. Başta Asyanın ılıman bölgeleride Türkiyenin ise iç ve karadeniz bölgelerinde vede Avrupanın kuzeyi hariç tamamına yayılmıştır. Gilaboru orman kenarları ve ormanların seyrek olduğu bölgelerle, daha çok su kenarlarında ve nemli yerlerde yetişir. Gilaboru bazen bir çalı görünümünde, bazende boyu 4 metreye kadar ulaşan küçük bir ağaçtır. Yaprakalrı karşılıklı, bir sonraki ile çapraz, kenarları kertikli, bazen 3 ve bazen 5 lopludur. İlkbaharda yeşil olan yaprakları sonbahara doğru açık kırmızımsı bir renk alır. Çiçekleri şemsiye gibi topluca bir arada ve çiçek demetinin etrafını çevreleyen bir sıra steril (kısır) ve içerideki diğer çiçekler ise fertildir (dölenebilir). Meyveleri önce yeşilimsi ve sonra olğunlaşınca kankırmızısı bir renk alır ve çapı 0,8-1 cm olup içerisinde sadece bir çekirdek bulunur. Meyveleri ham iken yenirse zehirlenmelere sebep olur, bu nedenle ilk kar yağdıktan sonra yenir veya satılır. Yetiştirilmesi: Genelikle sulak yerlerde ve ırmak kenarlarında problemsiz yetişir. Hasat zamanı: Nisandan Ağustosa kadar dalların kabukları soyularak, kurutulur ve kaldırılır. Tentürü yapılacak ise taze olarak işlenir. Birleşiminde:... Tesirşekli:... Araştırmalar:... Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir. Gilaboru yerine göre daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır. Örneğin adet anormaliklerine karşı Hayıt-, Kadınkökü-, Çörek-, Hodan-, Işıldak-, ve Gökçek İksiri daha etkildir. b-) Gilaboru kabuğu genelikle homeopatide kulanılır ve bunun hazırlanması ancask uzmanlarca yapılabilir. c-) Gilaboru meyvesinin olğunlaşmış olması gerekir, aksi halde zehirlenmelere neden olabilir. Gilaboru meyvesi genelikle ilk kar düğtükten sonra toplanarak yenir veya suyu sıkılarak içilir. Yantesiri: Gilaboru meyveleri ham iken zehirli olup yenmesi tehlikelidir. B-) Amarika Gilaborusu, Amarikanische Schneeball, Viburnum prunifolium Amarişka Gilaborusunun kabukları aynı yukarıdaki gilaboru kabuğu gibi kulanılır. Fakat meyveleri yenmez zira çok zehirlidir. Yaprakları yumurta şeklinde olup kenarları hafif kertiklidir. C-) Tüylü Gilaboru, Wolliger Schneeball, Viburnum latana Yaprakları yumurta şeklinde olup alt yüzü tüylü olduğundan tüylü veya yünlü gilaboru diyede anılır. Zehirli olduğundan bu türün kabuklarıda meyveside kulanılmaz. Alıntıdır |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.