ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Peyniri nasıl bilirsiniz? Peynir, birçok biçimde hayatımızda yer alan çok yönlü (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=148634)

Prof. Dr. Sinsi 06-25-2012 01:49 AM

Peyniri nasıl bilirsiniz? Peynir, birçok biçimde hayatımızda yer alan çok yönlü
 
Peyniri nasıl bilirsiniz?




Peynir, birçok biçimde hayatımızda yer alan çok yönlü yiyeceklerden biridir. Peki, peynir

hakkında başka neler bilmeliyiz?


Peynir, birçok biçimde hayatımızda yer alan çok yönlü yiyeceklerden biridir. İştah

açıcılarda, böreklerde, tatlılarda, ana yemeklerde, çorba ve makarnada kahvaltıda

birçok şekilde kullanılır. Peynir, neredeyse her hayvanın inek, koyun, keçi, deve ve

manda sütünden yapılabilen çok eski bir yiyecektir.


Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan peynirin bence en iyi arkadaşlarından birisi de

simittir. Yarım simit ile az yağlı peynir iyi bir kahvaltı olabileceği gibi öğleden sonra çay

saatinde de keyifli bir seçim olabilir. Kahvaltı yetişkinler için önemli ama çocuklar için

kesinlikle atlanmaması gereken bir öğündür. Güne sağlıklı başlamak 8 - 12 saatlik açlık

sonrası vücuda ihtiyacı olan enerjiyi vermek kahvaltının en önemli amacıdır ve peynir

kahvaltı için iyi bir protein kaynağıdır.


Faydaları


Protein ve kalsiyum açısından zengindir.

İyi bir B12 vitamini ve fosfor kaynağıdır.


Dikkat edilmesi gerekenler


Çoğu doymuş yağ ve sodyum açısından zengin olabilir.

Bazı peynirler hassasiyeti olan kişilerde migrenleri veya alerjik tepkileri tetikleyebilir.

Peynir yapımında genellikle peynir mayası olarak bilinen bir enzim karışımı süte eklenir

ve sütün kesmesiyle peynir yapılır. Ortalama olarak yarım kilo sert peynir yapmak

için dört litre süt gerekir.

Laktoz intoleransı olan bireyler süt ile yapılmasına rağmen peynir yiyebilirler, çünkü

peynirin yapımında kullanılan enzimler ve bakteriler aynı zamanda sütteki laktozun da

bir kısmını parçalarlar.

Peynir hem kalsiyum, hem protein açısından zengin olduğu için vejetaryenler için bir

kurtarıcıdır.

Çocuklarına yeterli protein yediremediğini düşünen anneler için de iyi bir protein

kaynağıdır.


Peynir faydalıdır ancak yağ, kolesterol ve sodyum açısından da zengin olduğundan

bazı bireylerin dikkatli tüketmesi gerekir.

Kilo veya kolesterol sorunu olanlar peynirin az yağlı olanı tercih etmeliler. Kalp hastalığı,

böbrek hastalığı veya yüksek tansiyonu olan hastaların da tükettikleri peynir miktarına

ve cinsine dikkat etmeleri önemlidir. Çoğu peynir doymuş yağ oranı yüksek olduğundan

damarların tıkanma riskini artırabilir. İçerdiği sodyum da yüksek tansiyonu olan kişilere

zararlı olabilir.


Yağsız beyaz peynir veya lor en az kalori ve yağa sahip olduğundan riskli gruptakiler

için tercih sebebi olabilir, su oranı yüksek yağı az sürme peynirler de tercih edilebilir.

Yağlı krem peynir kalori ve yağ açısından sert peynirlere benzer ancak daha az

kalsiyum içerir.

Olgunlaşmış / yıllanmış peynirler hassas kişilerde migreni tetikleyebilir. Penisiline alerjisi

olan kişiler rokfora ve penisilin kullanarak yapılan diğer yumuşak peynirlere tepki gösterebilir.

Yağ peynire o zengin dokusunu ve harika tadını verir ancak aynı zamanda kalori ve

kolesterolünü artırır. Peynirin kalorisinin yaklaşık yüzde 70-80?i yağdan gelir. Az yağlı

sütten yapılan taze peynirler çok daha az yağ içerir.


Peynirin içeriğindeki vitamin ve minerallerin fonksiyonları


Kalsiyum


Peynir de süt gibi iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Süt sevmeyenler için peynir kalsiyuma

iyi bir kaynak olabilir.

Kalsiyum kemik ve diş sağlığı için önemli bir mineraldir.

Tüm hücrelerin çalışmasında görev alır.

Güçlü kemik ve diş oluşumu ve korunması kalsiyumun en önemli görevidir.

Sinir sistemi çalışması, kalp kası dahil kasların kasılmasında ve kanın pıhtılaşmasında

görev alır.


Fosfor


Fosfor vücudumuz için büyük önem taşıyan minerallerden biridir. Vücudumuzdaki

fosforun yaklaşık yüzde 75- 80?i kemik ve dişlerdedir. Süt özellikle fosfordan yana

zengin bir besindir. Bu nedenle peynir de fosfor için iyi bir kaynak oluşturabilir.

Fosfor kemik ve dişlerin oluşumunda kalsiyumla birlikte görev alır.

Doku tamirinde, protein sentezinde fosfor gereklidir.

Enerjinin etkin şekilde kullanılması içinde fosfor önemli bir göreve sahiptir.

Böbreklerin fonksiyonu, kas ve sinir aktivitesi için fosfor mutlaka alınmalıdır.

Kalsiyum ve fosfor beraber çalışarak vücut fonksiyonlarında etkinlik gösterirler.

Bu nedenle bu iki mineralin birlikte olduğu peynir beslenmede iyi bir seçimdir.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.