ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Menekşenin özellikeleri Menekşe hakkında bilgi Menekşenin yararları nelerdir (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=146957)

Prof. Dr. Sinsi 06-25-2012 02:03 AM

Menekşenin özellikeleri Menekşe hakkında bilgi Menekşenin yararları nelerdir
 
Menekşe, menekşegiller (Violaceae) familyasına bağlı Viola cinsini oluşturan çoğunlukla saksılarda yetiştirilen bitki türlerinin ortak adıdır. 400 ile 500 arası türü bulunmaktadır. Dünyanın bir çok yerinde yetişebilmekle beraber en çok kuzey yarımkürede yetişir. Ayrıca Hawai ve Güneydoğu Asya’da da yetişebilir. Doğada aydınlık, fakat gölgede ve nemli bölgelerde yetişir
Kırlık yerlerde kendiliğinden biten ayrıca bahçelerde yetiştirilen otsu bir bitkidir. Gayet hoş kokan mor çiçekler açar. Bundan dolayı aynı zamanda ‘hercai (alaca) menekşe’ den ayırt etmek için mor menekşekır menekşesi’ denir. Yürek biçimi, şeker külahlı gibi kıvrık yaprakları vardır.


Uzun bitkiler arasında yaşarsa sapı bitkinin güneş görebilmesi için uzun olur. Menekşenin sapından uzun dallar çıkar. Bu dallar toprağa sürünerek uzarlar. Toprağa dokunan boğum yerlerinden küçük kökler salıverirler. Böylece uzun zaman ana bitkiden ilgilerini kesmeyen yeni yeni bir çok bitkiler meydana gelmiş olur. Hercai menekşe menekşegillerin başka bir çeşididir.
Kız menekşesinden daha iridir. Taç yaprakları renk renktir. Bundan dolayı ‘alaca menekşe’ de denir. Kırlarda tarlalarda hercai menekşenin bir çok yabani çeşitleri yetişmektedir. Bahçelerde yetişen hercai çeşitleri bunlarda türetilmektedir. Menekşegiller bitkiler aleminde ikiçeneklilerin bir familyasıdır. Bu familyada kır menekşesiyabani menekşehercai menekşe, tüylü menekşe gibi menekşe çeşitleri altın kökü gibi bitkiler bulunur.

Prof. Dr. Sinsi 06-25-2012 02:03 AM

Menekşenin özellikeleri Menekşe hakkında bilgi Menekşenin yararları nelerdir
 
Menekşenin özellikeleri

Menekşe hakkında bilgi

Menekşenin yararları nelerdir




Menekşenin Faydaları:


* Menekşe yağını göbek deliğine sürseler fayda*lıdır. Faydası tecrübelidir.

* Yaprağını,taze iken dövüp yalınız veya arpa unu ile sıcak şişlere yakı etseler; şişleri indirir. Hara*reti olan mide veya göz üzerine koysalar hararetini giderir.

* Dışarı çıkmış oturağa (makata) yakı etseler faydalıdır. Çiçeği içilse ziyade letafeti sebebiyle şişleri indirir ve normal uyku getirir. Kan keskinli*ğinden ve safradan olan baş ağrısını dindirir. Ko*laylıkla safrayı ishal eder. Çiçeğini papatya ile kaynatıp suyunu başta ağrısı olan yerlere sürseler, tahlil edip dimağda ve âzâda olan sıcaklığı ve ku*ruluğu giderir.

* Makatda olan ağrılara, çatlaklara ve şişlere yakı etmekle; fayda eder. Yenilirse sidik yakmasını önler.

* Şekerle yapılan Menekşe murabbâsı öksürüğe faydalıdır. Böbrek ağrısına, ciğere, zatülcenbe, gö*ğüs perdelerinde olan çıbana faydalıdır.

* Hararetten sidik tutulması olsa idrar eder for umdas. net

* Menekşe çok yenilse kalbe yani yüreğe zaiflik, bedene ağırlık ve gam, keder verir. Hususiyle kes*kin sıtmalılara ziyade zarar eder. Bu zararını ana*son giderir.

* Menekşeyi koklamak; dimağı soğuk olana zara eder. Bu zararını merzançoş giderir.

* Safravi uyuz ve kepeği olan kimse yaprağını sı*kıp suyundan içse veya sürünse ziyade faydalıdır.

* Yaprağının murabbâsı nezleye ve zükkeme fay*dalıdır.

* Yaprağını dövüp suyunu sıkıp 80 gram suya 40 gram miktarı şeker ilave ederek karıştırıp makat dışarı çıkan çocuklara birkaç defa içirseler yine ye*rine iade eder. Mücerrebdir.

* Menekşeyi su ile içseler; ümmüsibyan denilen çocuk hastalığına faydalıdır.

* Göğsü darlamp soluğu ağır olanlar yani rahat soluk alıp veremeyenler otunu bal suyuyla kaynatıp sabanları içseler faydalıdır. Zira göğsü kesif bal*gamdan, sümükten, irinden temizler ve ümmüsibyan hastalığına müptelâ olan küçük ço*cuklara da faydalıdır. Bu sebepten bazı yerlerde bu*na ümmüsibyan otu da derler.

* Tecrübe ile sabit olmuştur ki; sarı menekşenin çiçeğinin takdir edilmiş suyu teri gayet sürer.

* Hercai yani sarı Menekşe otunu kurutup ince toz haline getirdikten sonra bal ile karıştırıp çeşitli

* uyuza sürseler onları giderir. Suyunu yaralara dönkseler; onları temizler.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.