ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Serbest Forum (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=151)
-   -   Sınır Ötesi Operasyon Tezkeresi Meclis'ten Rekor Oyla Geçti (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=146388)

Prof. Dr. Sinsi 06-25-2012 12:59 AM

Sınır Ötesi Operasyon Tezkeresi Meclis'ten Rekor Oyla Geçti
 
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Sınır ötesi operasyon tezkesi Meclis'ten rekor oyla geçti

Meclis, PKK'ya karşı sınırötesi operasyon yetkisi veren tezkerenin süresinin 1 yıl uzatılmasını rekor oyla kabul etti. 17 Ekim 2008'de Genel Kurul'da 19'a karşı 507 oyla kabul edilen tezkereye bu kez 511 kabul, 18 ret oyu çıktı. Elektronik cihazla yapılan açık oylamaya, 529 milletvekili katıldı.

Tarihî oylamada AK Parti, CHP ve MHP tezkereye tam destek verirken, DTP karşı oy kullandı. Siyasi partilerin tavırları, oylama öncesinde yapılan konuşmalara yansırken, görüşmelere Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek damgasını vurdu. Hükümet adına konuşan Çiçek, terörle mücadelenin hukuk ve demokrasi içinde yapılacağı güvencisini verdi. Çiçek, altından halının kaydığını gören bölücü örgütün güvenlik güçlerine ve masum insanlara saldırdığını belirterek, "Onların uzantıları da geliyor insan hakları, özgürlük diyor. 2 yaşındaki çocuğun insan hakkı yok mu? Hayat hakkını ortadan kaldıran insan mı olur?" diye sordu. Cemil Çiçek, hükümetin Genelkurmay'a yeterli kaynağı vermediği iddiasına ise sert çıktı: "Hükümetin yeterli imkânı vermediği iddiası doğru değildir. TSK'nın ihtiyacı neyse anında karşılanmıştır. Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nda Maliye Bakanı'nın da bulunması terör uzmanı olduğu için değil para aktarılması içindir. Maliye Bakanı'nın ihtiyaçlarını sorması üzerine sayın komutan hiçbir ihtiyacımız yoktur, teşekkür ederiz demiştir. Hükümet sanki para vermiyormuş tarzı yorumlarda iyi niyet yoktur."


Foyaları ortaya çıkmasın, diye teröristleri iade etmiyorlar


Başbakan Yardımcısı Çiçek, terörün dış bağlantıları konusunda da önemli açıklamalar yaptı. Hiçbir terör örgütünün dış destek olmadan varlığını sürdüremeyeceğini anlatan Çiçek, "Üzücü olaylardan sonra bize taziye mesajı gönderenlerin hiç olmazsa bir kısmı verdikleri sözün arkasında olsaydı bu akan kanlar dökülmezdi." tepkisini gösterdi. Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Katıldığımız toplantılarda yüzlerine vurduk, kriptolar bu konularla dolu. Belki bunların sonucudur ki, terör konusunda yavaş yavaş bazı ilerlemeler söz konusu. Biz mahalli bir terörle değil küresel terörle uğraşıyoruz, içlerinde sünnetlisi var sünnetsizi var. En az üçte biri Suriye'den, Irak, İran ve Avrupa'dan katılmış. Adına en çok ikiyüzlülüğün yapıldığı bir konu. Bir taraftan taziye mesajları gönderiyorlar, diğer taraftan şirketleriyle, enstitü ve vakıflarıyla özel himaye sağlıyorlar. Şimdiye kadar adam gibi hiçbir terörist iade edilmedi. Çünkü istihbarat teşkilatlarıyla iç içe bu adamlar. Foyaları, boyaları ortaya dökülmesin diye iade etmiyorlar."


CHP: Aktütün saldırısı araştırılmalı


Anamuhalefetin görüşlerini dile getiren CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, 17 Mehmetçiğin şehit olduğu Aktütün Karakolu'na yapılan saldırının araştırılmasını istedi. "Aktütün olayı düşündürücüdür, araştırılması gerekir." diyen CHP'li Elekdağ, isim vermeden Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız'ı eleştirdi. Elekdağ, "Karakolun askerimizi koruyabilen bir yapı haline getirilmesi gerekirdi. Karakoldaki eksiklikleri, inşaat ve malî zorluklara bağlamak doğru değildir." dedi. Türkiye'nin terörle mücadelede caydırıcılığını kullanmasının önemine de işaret eden Şükrü Elekdağ, "Barzani Türkiye'nin düşmanı denmelidir. Türk Silahlı Kuvvetleri, ABD nereyi gösteriyorsa onu görüyor; neyi vurdurmak istiyorsa orayı vurduruyor. ABD'nin gösterdiği ise terör örgütünün gölgesidir." dedi.


MHP adına ise eski bir diplomat olan Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı konuştu. Terör konusunda alınacak önlemlerin PKK'ya desteğin sona ermesinde yeterli olmaması halinde, Barzani ve peşmergelerinin askerî müdahalenin hedefi olacağı konusunda kesin bir dille uyarılması gerektiğini söyledi. İlk tezkerenin terör örgütüne ağır darbeler vurmasına ve çok önemli kayıplar verdirmesine rağmen, nihai amaca ulaşmada tek başına yeterli olmadığını kaydetti. ABD'nin, Kuzey Irak'tan kaynaklanan PKK terör tehdidi karşısında 5 yıl boyunca sessiz kaldığını belirten Bölükbaşı, ABD'nin Türkiye ile istihbarat paylaşımı konusunda sınırlı bir işbirliğine girdiğini iddia etti.


DTP aynı noktada


DTP Grup Başkan Vekili Fatma Kurtulan, Kurtulan, tezkerenin çıkmasıyla Türkiye'nin kan bataklığına çevrileceğini savundu. Türkiye'de 'Kürtlerin de var olduğu' gerçekliği kabul edilerek ortak bir bayrak etrafında herkesin özgür yurttaş olarak yaşaması gerektiğini söyledi. 25 yıldır sorunu ortadan kaldırmak için askerî operasyonların sürdürüldüğünü, ancak gelinen noktada sorunun ortadan kaldırılamadığını belirten Kurtulan, "Sonucu olmayan sınır ötesi operasyonlara yeniden 'evet' denmesi çözüm yolunu kapatmaktadır." iddiasında bulundu. Kurtulan, toplumsal sorunların demokratik çözümünü TBMM'de tartışarak, Misak-ı Milli esaslarına bağlı, anayasal demokratik ve çoğulcu anlayışla çözülmesinin doğru bir yöntem olacağını öne sürdü. Ömer Şahin, Habib Güler, İbrahim Asalıoğlu, Ankara


MECLİS'TEN NOTLAR


Oturumu yöneten Meclis Başkan Vekili Güldal Mumcu, Genel Kurul'daki oylamanın ardından sonucu 511 kabul, 18 ret olarak açıkladı. Ancak daha sonra 14 vekilin mükerrer oy kullandığı anlaşıldı. TBMM tutanaklarına göre, tezkerenin oylamasına 515 milletvekili katıldı. Tezkere, 497 oyla kabul edilirken, 18 milletvekili ret oyu kullandı.


AK Parti'den 13, CHP'den 8, DTP'den 4, MHP'den 3, DSP'den de 1 milletvekili mazeret bildirerek oylamaya katılmadı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Ankara dışında oldukları için görüş-melerde hazır bulunamadı.


Geçen yılki görüşmelerde DTP ve ÖDP milletvekilleri dışındaki tek 'ret' oyunun sahibi olan CHP Ankara Milletvekili Eşref Erdem, bu kez Meclis'e gelmedi. Erdem, 'ret' oyu kullanmasının gerekçesini "Tezkerenin faydasının olacağına inanmıyorum." şeklinde açıklamıştı.


Başbakanlık tezkeresinin görüşmeleri sürerken Diyarbakır'daki saldırı haberi, Meclis'te duyuldu. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, kuliste gazetecilere, kendisine gelen bilgiyi aktardı. Eker, ''Bana gelen bilgiye göre, olayda 4 şehidimiz, 15 de yaralımız var.'' dedi.


İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın, görüşmeler sürerken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanına gelerek Diyarbakır'daki saldırıyla ilgili bilgi verdiği görüldü. Oylamanın ardından gazetecilere açıklamada bulunan Atalay, şehit sayısının 5'e yükseldiğini bildirdi. Atalay, beraberinde Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile Diyarbakır'a hareket etti.


TBMM Başkanı Köksal Toptan, Afyonkarahisar ve Burdur'daki programının ardından Meclis'e geldi. Tezkere görüşmeleri sırasında kulislere gelen Toptan, burada bazı milletvekilleri ve gazetecilerle sohbet etti.


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, tezkerenin kabul edilmesinin ardından yaptığı açıklamada ''Sonuç hayırlı uğurlu olsun. İnşallah tekrarlanmış olan bu yeni tezkere, milletimiz için hayırlı sonuçlara vesile olur.'' değerlendirmesinde bulundu.


DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise önümüzdeki salı gününe kadar liderlerin bir araya gelmemesi ve 'Kürt sorununun' Meclis'in gündemine getirilmemesi durumunda Meclis kulisinde oturma eylemi yapacağını açıkladı.


Ömer Şahin, Habib Güler, Selim Kuvel




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.