Prof. Dr. Sinsi |
06-22-2012 01:59 AM |
Ev Yapımı Mayonez
http://forumsinsi.net/images/postima...sinsi.net_.jpg
Malzemeler:- 2 yumurta sarısı (çiğ olarak, sadece klasik tarif için) / 1 yumurtanın tamamı (sadece hızlı tarif için)
- 1,5 su bardağı sıvıyağ,
- 2 yemek kaşığı sirke ya da limon suyu,
- 1 çay kaşığı tuz, çok az karabiber.
Hazırlanışı: (30 saniyede hazırlanan hızlı tarif)- Bu tarifte tek değişiklik sadece 1 yumurtanın hem sarısı hem beyazı kullanıyor. Onun dışındaki bütün malzemeler aynen kullanılacak (resimdeki malzemelerin tamamı).
- Ağzı geniş temiz bir cam kavanoza, yumurta, sıvıyağ, tuz, biber, limon suyunu ekleyin.
- El blenderı ile çırpın. Mayoneziniz kullanıma hazırdır. kavanozun ağzını kapatıp buzdolabına kaldırın.
- Artık bu tariften sonra da hazır mayonez alınmaz.
Hazırlanışı: (10 dakikada hazırlanan klasik tarif) - Cam bir kasede yumurta sarılarını, limon suyunu ve tuzun birazını ilave ederek iyice çırpın.
- Daha sonra yağını neredeyse damla damla ilave edin. Bu arada ara vermeden çok hızlı bir şekilde çırpmaya devam edin.
- (İkinci kişi burada devreye girecek. Arkadaşınız, çocuğunuz vs... kaba yağı ilave ederken, siz de hızlıca çırpmaya devam edin.)
- Yağ ve yumurtanın yavaş yavaş katılaşmaya başladığını, renginin hafifçe beyazlamaya başladığını göreceksiniz. Bu mayonezinizin tuttuğu anlamına gelir.
- Bu aşamadan sonra, yağını daha fazla miktarlarda eklemeye başlayın.
- Kalan tuzu da ekleyerek yağı bitirene kadar aynı şekilde devam edin.
- Mayoneziniz artık hazır, temiz bir kapaklı kase veya kavanoza alıp buzdolabına kaldırın.
- İçinde katkı malzemesi olmadığı için en fazla üç gün içinde tüketmeye çalışın.
Dikkat edelim!- Evde yapılan mayonezi ençok 2 ya da 3 gün içinde tüketin. Artarsa kullanmayın. O yüzden gerektiği zaman küçük miktarlarda hazırlayıp hemen tüketin.
- Zeytinyağı ile hazırlamayın, tadı çok ağır olur.
- Bazı tariflerde içine hardal ilavesi de yapılıyor, ama ben sade hazırlamayı seviyorum.
- Kullanıldığı yere göre hazırladığınız mayoneze daha sonra istediğiniz ölçüde hardal ilavesi yapılabilir.
- Arzuya göre, çeşitli ince kıyılmış taze baharatlar (kekik, fesleğen, biberiye, dereotu vs...) ekleyerek servis yapın.
- Dışarıda bekletmeyin, hızlı tüketin, çabuk bozulur.
- Bu arada eğer hazırlarken bozduysanız (tutturamadıysanız), kesilen yağ ve yumurta karışımını atmayın.
- Yeniden deniyorsanız, kıvamı tutunca bozduğunuz malzemeyi yağ yerine ilave edin (klasik tarif için).
- Ya da, kek veya börek harcınızda kullanın
|