ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Ev Yapımı Mayonez (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=133903)

Prof. Dr. Sinsi 06-22-2012 01:59 AM

Ev Yapımı Mayonez
 

http://forumsinsi.net/images/postima...sinsi.net_.jpg

Malzemeler:
  • 2 yumurta sarısı (çiğ olarak, sadece klasik tarif için) / 1 yumurtanın tamamı (sadece hızlı tarif için)
  • 1,5 su bardağı sıvıyağ,
  • 2 yemek kaşığı sirke ya da limon suyu,
  • 1 çay kaşığı tuz, çok az karabiber.
Hazırlanışı: (30 saniyede hazırlanan hızlı tarif)
  • Bu tarifte tek değişiklik sadece 1 yumurtanın hem sarısı hem beyazı kullanıyor. Onun dışındaki bütün malzemeler aynen kullanılacak (resimdeki malzemelerin tamamı).
  • Ağzı geniş temiz bir cam kavanoza, yumurta, sıvıyağ, tuz, biber, limon suyunu ekleyin.
  • El blenderı ile çırpın. Mayoneziniz kullanıma hazırdır. kavanozun ağzını kapatıp buzdolabına kaldırın.
  • Artık bu tariften sonra da hazır mayonez alınmaz.
Hazırlanışı: (10 dakikada hazırlanan klasik tarif)
  • Cam bir kasede yumurta sarılarını, limon suyunu ve tuzun birazını ilave ederek iyice çırpın.
  • Daha sonra yağını neredeyse damla damla ilave edin. Bu arada ara vermeden çok hızlı bir şekilde çırpmaya devam edin.
  • (İkinci kişi burada devreye girecek. Arkadaşınız, çocuğunuz vs... kaba yağı ilave ederken, siz de hızlıca çırpmaya devam edin.)
  • Yağ ve yumurtanın yavaş yavaş katılaşmaya başladığını, renginin hafifçe beyazlamaya başladığını göreceksiniz. Bu mayonezinizin tuttuğu anlamına gelir.
  • Bu aşamadan sonra, yağını daha fazla miktarlarda eklemeye başlayın.
  • Kalan tuzu da ekleyerek yağı bitirene kadar aynı şekilde devam edin.
  • Mayoneziniz artık hazır, temiz bir kapaklı kase veya kavanoza alıp buzdolabına kaldırın.
  • İçinde katkı malzemesi olmadığı için en fazla üç gün içinde tüketmeye çalışın.
Dikkat edelim!
  • Evde yapılan mayonezi ençok 2 ya da 3 gün içinde tüketin. Artarsa kullanmayın. O yüzden gerektiği zaman küçük miktarlarda hazırlayıp hemen tüketin.
  • Zeytinyağı ile hazırlamayın, tadı çok ağır olur.
  • Bazı tariflerde içine hardal ilavesi de yapılıyor, ama ben sade hazırlamayı seviyorum.
  • Kullanıldığı yere göre hazırladığınız mayoneze daha sonra istediğiniz ölçüde hardal ilavesi yapılabilir.
  • Arzuya göre, çeşitli ince kıyılmış taze baharatlar (kekik, fesleğen, biberiye, dereotu vs...) ekleyerek servis yapın.
  • Dışarıda bekletmeyin, hızlı tüketin, çabuk bozulur.
  • Bu arada eğer hazırlarken bozduysanız (tutturamadıysanız), kesilen yağ ve yumurta karışımını atmayın.
  • Yeniden deniyorsanız, kıvamı tutunca bozduğunuz malzemeyi yağ yerine ilave edin (klasik tarif için).
  • Ya da, kek veya börek harcınızda kullanın



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.