ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Çarşaf Böreği (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=133429)

Prof. Dr. Sinsi 06-22-2012 01:20 AM

Çarşaf Böreği
 

Süre 40 dk. Kaç Kişilik 6 Yöntem


3 Adet yufka
2 Adet yumurta
1 Çay bardağı sıvıyağ
1 Su bardağı su
İçi için :
Yarım kilo et
1 Adet soğan
2 Adet domates
Tuz
Üzerine ; kırmızı pulbiber

Hazırlanışı http://forumsinsi.net/images/postima...sinsi.net_.jpg
  • Yumurtaların akını sarılarından ayırın.
  • Yumurta aklarını sıvıyağla çırpın ve suyla karıştırın.
  • Fırın tepsisini yağlayın.
  • Yumurtalı yağlı karışıma yufkaları teker teker batırın.
  • Bu arada iç malzemesini hazırlamaya başlayın.
  • Bunun için kuşbaşı iriliğinde doğranmış eti, yemeklik doğranmış soğanı ve kabukları soyulduktan sonra küçük küçük doğranmış domatesi tencerede kendi suyuyla pişirin.
  • Tuzunu ayarlayın ve suyunu çekince ocaktan indirin.
  • İlk yufkayı tepsiye serin ve ardından diğer yufkaları da tepsiye yerleştirin.
  • Yufkaların tepsinin dışında kalan kısımlarını içe alın.
  • Yumurtaların sarısını, kırmızı pulbiberle karıştırıp yufkaların en üstüne sürün.
  • 180 dereceli fırında üzeri kızarana dek pişirin.


Şengül Şirin 01-09-2014 11:29 AM

Cevap : Çarşaf Böreği
 
1 Eklenti(ler)
http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1389256174




ÇARŞAF BÖREĞİ


2,5 su bardağı su
7,5 su bardağı un
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı zeytinyağı (isteyen sıvıyağ da kullanabilir)
Yoğurma kabına suyu, sirkeyi ve tuzu koyup unu azar azar ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini örterek 30 dk. dinlenmeye bırakın.


İçinin Malzemesi İçin:

1 kg temizlenmiş ve doğranmış ıspanak yaprakları
300 gr kaşar veya tulum loru
2 adet yumurta
3 adet orta boy yemeklik doğranmış soğan
4 yemek kaşığı zeytinyağ
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Yıkanmış ve süzülmüş ıspanak yapraklarının üzerine tuz serpiştirerek ıspanakları öldürmeyecek şekilde ovalayıp suyunu sıkın. Kalan tüm malzemeleri üzerine ekleyip güzelce karıştırarak böreğin iç malzemesini hazırlayın.


Çarşaf Böreği Tarifi ve Yapılışı:


Dinlenmiş olan hamuru 6 eşit bezeye ayırıp, her bezeyi merdane yardımı ile servis tabağı büyüklüğünde açın.


İlk bezeyi açınca hafifçe unlanmış olan yuvarlak bir tepsiye koyarak üzerini kaşıkla bolca yağlayın.

İkinci hamuru açıp ilk hamurun üzerine yerleştirerek üzerini unlayın.
Tepsiye yerleştirdiğiniz hamurların bir katı yağlanmış bir katı unlanmış olmalı.
Bütün bezeler bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.
Hamurları bu şekilde en az 40 dk. bekletin. Bekletmek hamurun çabuk ve kolay açılmasını sağlayacaktır.
Böreği pişireceğiniz tepsiyi yağlayın yada fırın kağıdı da serebilirsiniz. Dinlenmiş olan hamurun üst kısmından 2 tane alıp (alttaki yağlı, üstteki unlu olacak) önce orta kısmından inceltmeye başlayarak eliniz de büyütebildiğiniz kadar büyütüp örtünün üzerine alın. Kenarlarından yuvarlak hareketlerle inceltip açmaya başlayın. (bu gözünüzü korkutmasın hamur beklediği için çok kolay inceltilebiliyor)
Açma işlemi bitince karşılıklı kenarlara iç malzemesini koyun. Hamuru bıçakla ortasından ikiye kesip her iki kenardan ortaya doğru örtüyü kaldırarak hamurun yuvarlanmasını sağlayın. Yuvarlanan kol böreklerini kendi etrafında döndürerek sarıp tepsiye yerleştirin. Sarımını bitirdiğiniz her hamuru bir öncekinin devamına sararak tepsiyi doldurun. Üzerilerine 2 kaşık yağ ile 2 kaşık suyu karıştırıp sürerek 200 derece fırında istediğiniz kızarıklığa gelene kadar pişirin. Piştikten sonra fırından çıkarıp üzerine elinizle çok az miktarda su serpiştirerek (3 yemek kaşığı kadar) sofra bezi ile kapatın. 10 dk. bekletip daha sonra keserek servis yapabilirsiniz. Afiyet Olsun…
Dip Not: Bu böreği kıymalı patatesli iç hazırlayarak da yapabilirsiniz.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.