ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Paranoya Nedir..Sizce paranoyamısınız? (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=124382)

Prof. Dr. Sinsi 06-21-2012 11:14 AM

Paranoya Nedir..Sizce paranoyamısınız?

Paranoya
bulundukları hezeyanı içindedirler. Paranoya, karmaşık bir ruhsal hastalıktır. En çarpıcı belirtileri hezeyanlardır. Paranoyak kişi başkalarının kendisine haksızlık yaptığına, eziyet ettiğine inanır. Bu "kötü niyetli başkaları", Merihlilerden casuslara ve televizyon spikerlerine kadar uzanan çok çeşitli kişiler olabilir.

NedenleriParanoya, genellikle bir psikoz, yani akıl hastalığı belirtisidir ve nedeninin kısmen kalıtsal, kısmen de çevre etkilerine bağlı olduğu düşünülmektedir. Araştırmalar, aynı genetik yapıya sahip tek yumurta ikizlerinin ya birlikte paranoyak olduklarını ya da olmadıklarını, oysa farklı genetik yapıları olan çift yumurta ikizlerinde bu birlikteliğin çok daha az olduğunu göstermektedir. Sonuç, bir tür kalıtsal etkinin var olduğu görüşünü desteklemektedir. Öte yandan, çevrenin yarattığı stresler, belli aile içi ilişki biçimleri ve yaşam tarzları da paranoya olasılığını artırmaktadır. Ancak kalıtsal yatkınlık olmaksızın bu etkilerin paranoyaya yol açma olasılığı düşüktür. Aşağı yukarı herkes zaman zaman kendisiyle "uğraşıldığı" düşüncesine kapılır. Ama bu geçicidir ve değişen koşullarla birlikte ortadan kalkar. Ancak eğer kalıtsal etken söz konusuysa belirtilerin dikkatle değerlendirilmesi gerekir. Araştırmalar, anne - babaları paranoyak olanların en yüksek risk grubuna girdiklerini göstermektedir. Paranoya, daha çok ileri yaşlarda ve toplumun alt tabakalarından kişilerde görülmektedir. Dikkatli incelemeler, bu ruhsal rahatsızlık ciddileştikçe, gerek hastalığının, gerekse kendisine kötülük edildiği duygularının yoğunlaşması sonucu hastanın, insanlarla yakın ilişkilerden kaçındığını, bunun da onu toplam merdiveninin alt basamaklarına doğru ittiğini ortaya koymaktadır. Paranoya, kendi başına pek tehlikeli değildir. Ama daha tehlikeli bir durumun, yani paranoid şizofreninin bir ön uyarısı olabileceği unutulmamalıdır. Kötülük görme duyguları bazen, misillemede bulunma arzusu ya da içinde bulunduğu durumla kendi başına, başa çıkma düşüncesini doğurabilir. Sözgelimi insanların kendisini ve başkalarını radyodan çıkan elektrik dalgalarıyla ele geçirdiğine inanan bir paranoyak, karşı önlem almanın görevi olduğunu düşünebilir ve harekete geçebilir. Ama gerçek bir tehlike olasılığı pek azdır, çünkü hasta kişi aynı zamanda çok tedirgin ve korku içinde olduğundan, tehditleri yalnızca sözde kalır
Paranoya Sorununuz Varmı?

Kötü ruhların beni etkisine aldığını hissederim.
Her zaman
Sıklıkla
Bazen
Hiçbir zaman
Başkaları engel olmasaydı daha çok başarılı olurdum.
Kesinlikle
Büyük ihtimalle
Belki
Sanmıyorum
Hayatta kötülükler hep beni bulur.
Her zaman
Sıklıkla
Bazen
Hiçbir zaman
Yükselmek ve başarılı olmak için birçok kişi yalan söylemekten çekinmez.
Kesinlikle
Büyük ihtimalle
Belki
Sanmıyorum
Bazı kişiler o kadar amirane davranırlar ki; haklı bile olsalar içimden aksini yapmak gelir.
Her zaman
Sıklıkla
Bazen
Hiçbir zaman
Bana kötülük yapmak isteyen biri var.
Kesinlikle
Büyük ihtimalle
Belki
Sanmıyorum
Birçok kişi daha çok yakalanmaktan korktuğu için dürüsttür.
Kesinlikle
Büyük ihtimalle
Belki
Sanmıyorum
Aleyhimde bazı tertip ve düzenler kurulduğuna inanıyorum.
Her zaman
Sıklıkla
Bazen
Hiçbir zaman
Beni takip edenler olduğuna inanıyorum.
Her zaman
Sıklıkla
Bazen
Hiçbir zaman
Birçok kişi kaybetmektense, çıkarlarını korumak için yasal veya ahlaklı olmayan yollara başvururlar.
Her zaman
Sıklıkla
Bazen
Hiçbir zaman
Dertlerimin çoğundan kimin/kimlerin sorumlu olduğunu biliyorum.
Her zaman
Sıklıkla
Bazen
Hiçbir zaman
Biri beni zehirlemeye çalışıyor.
Her zaman
Sıklıkla
Bazen
Hiçbir zaman
Bir yerde eğlenirken ve bir şeyler içerken birilerinin içkime ilaç karıştırabileceği aklıma gelir.
Her zaman
Sıklıkla
Bazen
Hiçbir zaman
Çoğu kez haksız yere suçlandım.
Her zaman
Sıklıkla
Bazen
Hiçbir zaman
Keşke bu kadar utangaç olmasam.
Kesinlikle
Büyük ihtimalle
Belki
Sanmıyorum
Birinin zihnimi kontrol ettiğini ve düşüncelerimi okuduğunu düşünürüm
Her zaman
Sıklıkla
Bazen
Hiçbir zaman
Başkalarının hakkımda çok konuştuğundan eminim.
Her zaman
Sıklıkla
Bazen
Hiçbir zaman
Duygularımın birçok kişiden daha yoğun olduğunu düşünüyorum
Her zaman
Sıklıkla
Bazen
Hiçbir zaman
Başkalarıyla beraber olduğum zaman bile kendimi yalnız hissederim
Her zaman
Sıklıkla
Bazen
Hiçbir zaman
Birçok kişiden daha hassas ve kırılganım.
Her zaman
Sıklıkla
Bazen
Hiçbir zaman
İnsanların çoğu başkalarına yardımcı olmak için zahmete girmekten kaçınırlar.
Her zaman
Sıklıkla
Bazen
Hiçbir zaman
Hayatımın çoğunun başkalarının hayatından daha çok tasa ve kaygı içinde geçtiğini düşünüyorum.
Kesinlikle
Büyük ihtimalle
Belki
Sanmıyorum
Beni rahatsız edecek kadar iyi bir duyma yeteneğine sahibim.
Her zaman
Sıklıkla
Bazen
Hiçbir zaman
Bana umduğumdan fazla dostluk gösteren kişilere karşı tetikte olurum ve tedirginlik duyarım.
Her zaman
Sıklıkla
Bazen
Hiçbir zaman
Hakkımda onur kırıcı ve kötü sözler söyleyenler vardır.
Her zaman
Sıklıkla
Bazen
Hiçbir zaman
Kapalı yerlerde huzursuzluk duyarım.
Her zaman
Sıklıkla
Bazen
Hiçbir zaman
Eşimin/ partnerimin sevişirken bir başkasını hayal ettiğinden şüpheleniyorum.
Her zaman
Sıklıkla
Bazen
Hiçbir zaman
Ben yanında yokken eşimin/partnerimin yaşadıklarımızı başkalarına anlattığından şüpheleniyorum.
Her zaman
Sıklıkla
Bazen
Hiçbir zaman
Yüzüme gülüp de arkamdan vuran çok insanla karşılaştım.
Her zaman
Sıklıkla
Bazen
Hiçbir zaman
Bir kanıtım olmadığı halde eşimin/partnerimin beni aldatmış olabileceği fikrine kapılırım.
Her zaman
Sıklıkla
Bazen
Hiçbir zaman
Başkalarının sözlerinin bitmesini tam beklemeden ne demek istediğini kafamda yorumlarım.
Her zaman
Sıklıkla
Bazen
Hiçbir zaman
Sır vermekten çok korkuyorum.
Her zaman
Sıklıkla
Bazen
Hiçbir zaman
İnsanların yüz ifadelerinden benimle ilgili ne düşündüklerini anlamak isteğim çok yüksektir.
Her zaman
Sıklıkla
Bazen
Hiçbir zaman
Bence 11 Eylül saldırısı Amerikanın kendi işiydi. Uzaylılar dünyayı sık sık ziyaret ediyor ve aramızdan bazılarına özel görevler veriyorlar.
Kesinlikle
Büyük ihtimalle
Belki
Sanmıyorum
Bir yere girdiğimde son derece dikkatle etrafı izler ve gizli kamera benzeri bir tertip ararım.
Her zaman
Sıklıkla
Bazen
Hiçbir zaman
Test Sonuçlarına Git

Bu test Prof. Dr. Arif Verimli tarafından hazırlanmış olup, konu hakkında detaylı bilgi almak ve testin orjinal halini görmek için kendisinin sitesini ziyaret edebilirsiniz.