ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Çinko Öğrenmeyi Arttırıyor (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=124150)

Prof. Dr. Sinsi 06-24-2012 03:45 AM

Çinko Öğrenmeyi Arttırıyor
 



Çinko eksikliği çocuklarda iştahsızlık, ishal ve kilo kaybına neden olur. Çinko, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, davranış ve öğrenme performansının artması ve çocuklarda büyüme ve gelişim için çok önemli bir elementtir. Türkiye'de toprakların çinko açısından fakir olması ve dengesiz beslenme çinko eksikliğine neden olabilir. Çinko eksikliği demirden sonra en sık görülen mineral eksikliğidir. Çinko en çok çocukluk çağında ihtiyaç duyulan bir mineraldir. Çinko eksikliği, özellikle bağışıklık sistemini, bağırsakları ve cildi etkiler. Bu eksiklik çocuklarda iştahsızlık, ishal ve kilo kaybına neden olur. Bağışıklık sistemi etkilenen çocuklar sık sık enfeksiyon geçirir. Çinko eksikliği olan çocukların hastalıklara yakalanma riski artar. Bu çocuklarda ayrıca büyüme geriliği de görülebilir.

Bebeklerde çinko eksikliğine özellikle ek besinlere geçiş döneminde rastlanır, bu dönemde sütten ek besinlere geçişte geç kalınması ya da çocuğa tek çeşit ek besin verilmesi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Çinko eksikliğinin önüne geçmek için çocukların, özellikle ek besinlere geçiş döneminde dengeli beslenmesi gerekir. Aileler, ek besinlere geçiş dönemi ve hangi ek besinleri hangi oranda bebeğine vermesi gerektiği konusunda doktoru tarafından tarafından bilgilendirilir ve eksiklik durumlarında çinko preparatlarıyla takviye edilir. Ergenlik döneminde diyet yapan gençlerde de çinko eksikliği görüldüğü ve diyet yapanların da bu konuda dikkatli olması ve bir uzmandan destek istemesi gerekir.

Çinko eksikliğinde görülen bazı semptomlar A vitamini eksikliğinde görülen semptomlara benzer; bunun nedeni, çinkonun aynı zamanda A vitamini metabolizması üzerinde de etkili olmasıdır. Çinko, bağışıklık üzerinde de önemli bir işleve sahiptir. Gebelikte söz konusu olan enfeksiyon eğiliminde, çinko eksikliği akla gelmelidir. Yeterli miktarda çinko içeren besin maddelerinin tüketilmesiyle (et, yumurta, balık) çinko eksikliğinin ortaya çıkması önlenir. Meyveler ve diğer bitkisel besinler çinkodan fakirdir. Saptanan eksiklik sendromları, çinko preparatları yardımıyla kolaylıkla ortadan kaldırılabilir. Çinko birçok enzimin yapıtaşı aynı zamanda aktivatörüdür. Büyüme için hayati önem taşır. Ayçekirdeği ve kabak çekirdeği, buğday tohumu, kabuklu yemişler, yumurta, et, balık, kabuklu deniz hayvanları, süt ve süt ürünleri, peynir ve tam kepekli ürünlerde bulunur.

Çocuklarda Çinkonun Yararları
Birçok besinde fazlasıyla bulunan çinko minerali bağışıklık sisteminde anahtar rolü oynar. Akyuvarların, antikorların oluşmasında payı vardır. Bağışıklık sisteminin bu askerleri bizi hastalığa neden olan virüslerden koruduğu gibi zehirli maddeleri de zehirsiz hale getirmede yardımcı olur.
Bağışıklık sisteminin düzenli çalışabilmesi için vücutta bol miktarda çinko bulunması gerekiyor. Yaraların iyileşmesi, görme duyusunun güçlenmesi diyabet hastalığı, böbrek hastaları, çinko eksikliği tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. Çinko eksikliği enfeksiyon hastalıklarına karşı savunmasız bırakır. Ayrıca tat ve koku duyularını da zayıflatır. Kırmızı et, karaciğer yumurta, deniz ürünleri, fasulye, bezelye ve fındık bol miktarda çinko içerir. Hastalığın kol gezdiği kış aylarında soğuk algınlığı ve gribe karşı çok etkilidir. Çünkü bakterilere ve virüslere karşı savaş açar ve sonuçta bu hastalıklara karşı çok zayıf olan kişilerde bu tehlikeyi azaltır. Akneye karşı da çok etkili bir mineraldir, A vitamininin kimyasal bileşimini harekete geçirir ve mikrop öldürücü etkisi akne sivilcelerinin kaybolmasını sağlar.

Fakat çinkonun yararları bununla bitmiyor. Hücre yenilenmesinde payı olduğu için cildi de güzelleştirir. El tırnaklarını sertleştirir ve saçı kuvvetlendirir, uçukları hafifletir. Adet görme ağrılarını hafifletmesini, kısırlığa karşı etkili olmasını da diğer özellikleri arasında sayabiliriz. Ve amalgam gibi ağır metalleri de vücuttan atar.

Çocuklarda Çinko Eksikliği Belirtileri
Özellikle enfeksiyonlara karşı zayıf olma çinko azlığının en önemli belirtisidir. Bunun dışında çocuklarda öğrenme yeteneğinin sınırlı olması, büyümedeki aksaklıklar, saç dökülmesi, kısırlık, soğuk eller ve ayaklar, koklama ve tat alma duygusunun sınırlı olması, tırnaklarda beyaz lekeler de çinko azlığının diğer belirtileridir.

Çocuklarda Çinko İhtiyacı Çinkoya olan ihtiyacımız birçok faktöre bağlıdır. Çocukların ve gençlerin yetişkinlerden daha az ihtiyacı vardır. Hastalar sağlıklı kişilerden daha fazla çinko almalıdır. Stresli tiplerin de sakin kişilere göre ihtiyaçları daha fazladır. Çocuklar için çinko ihtiyacı günlük 5-10 mg’dır. Çinko ihtiyacını karşılamak için dengeli beslenmek her zaman yeterli değildir. Çinkonun bağırsak yoluyla alınması herkes için farklıdır. Besinlerin bileşimi de bunda önemli bir rol oynar. Vücut çinkoyu bol proteinli hayvansal ürünlerden aldığında bol lifli bitkisel yiyeceklerden aldığından daha iyi değerlendirir. Bu nedenle vejateryenler genellikle vücutlarındaki çinko azlığından şikâyetçidirler. Sporcular ve şeker hastaları için de aynı şey geçerlidir. GAZETEPORT



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.