ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Huzursuz Bacak Sendromu - Huzursuz Bacak Sendromu Neden Olur? (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=123050)

Şengül Şirin 04-11-2012 09:39 PM

Huzursuz Bacak Sendromu - Huzursuz Bacak Sendromu Neden Olur?
 
1 Eklenti(ler)
Huzursuz Bacak Sendromu - Huzursuz bacak sendromu neden olur?


http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1334169542

Kişiyi, özellikle geceleri bacaklarını hareket ettirmeye zorladığı için "huzursuz bacak sendromu" adı verilen bu rahatsızlığın kesin nedeni bilinmiyor.

Türk Uyku Tıbbı Derneği Genel Sekreteri ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Uyku Bozuklukları Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derya Karadeniz, AA'ya yaptığı açıklamada, bu rahatsızlığın, demir eksikliğine bağlı kansızlık, bacaklarda kan dolaşımı bozukluğu, fıtık veya bacak sinirlerinde bozukluk, böbrek hastalıkları, kas hastalıkları, alkolizm, bazı vitamin ve minerallerin eksikliğinden kaynaklanabildiğini söyledi.

Hastaların araba veya uçak yolculuğunda zorlandığını belirten Karadeniz, uzun süreli oturmaları gereken sinema, tiyatro ve iş toplantılarında güçlük çektiklerini bildirdi.

Hastalık tanısını nöroloji uzmanları veya uyku hastalıklarıyla uğraşan uzmanların koyabileceğini ifade eden Karadeniz, şunları söyledi:

"Henüz huzursuz bacak sendromu tanısını koyduracak kan testi veya film bulunmamaktadır. Tanı hekimin ayrıntılı bir hastalık öyküsü alması ve fizik muayene yapmasıyla konulmaktadır."

Prof. Dr. Derya Karadeniz, Türkiye'de her 100 kişiden 3'ünde huzursuz bacak sendromu görüldüğünü belirterek ilk aşamada bu hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştıran veya neden olan başka bir hastalığın bulunup bulunmadığının saptanması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Derya Karadeniz, şöyle konuştu:
"Bu hastalıklar arasında demir eksikliği anemisi, diyabet ve artrit (eklem romatizması) yer alır. Bu hastalıkların tedavisi veya ilaçların kesilmesi bazen yakınmaların azalmasını, nadiren kaybolmasını sağlayabilir. Ancak çoğu zaman kolaylaştırıcı hastalıklar en uygun şekilde tedavi edilse de sendromla ilgili yakınmalar devam eder."

Prof. Dr. Karadeniz,huzursuz bacak sendromunun hafif formlarında çoğunlukla hastanın kendisinin keşfettiği sıcak banyo, bacak masajı, sıcak havlu, buz uygulaması, ağrı kesiciler, düzenli egzersiz ve kafeinli içeceklerden kaçınma gibi tedbirlerin yararlı olabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Karadeniz, "Ancak orta ve ağır derecedeki hastalarda bu tedbirler yetersiz kalır, ilaç kullanmaları gerekir." dedi.

TRT


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.