ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Lutenitsa (Kahvaltılık Sos) (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=120620)

Şengül Şirin 10-14-2011 07:19 PM

Lutenitsa (Kahvaltılık Sos)
 
1 Eklenti(ler)
Lutenitsa (Kahvaltılık Sos)

http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1318609114

Malzemeler
  • 4 kg etli domates
  • 2 kg salçalık kırmızı biber
  • 1 kg patlıcan
  • Yarım baş sarımsak
  • Yarım su bardağından biraz fazla zeytinyağ
  • 2 çay bardağı sirke
  • Çubruka (baharat)
  • Tuz
Hazırlanışı


Patlıcanları ve biberleri közleyip kabuklarını soyup küçük küçük doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyup doğrayın ve tencereye alın.
Közlenmiş patlıcanları, biberleri ve sarımsakları da ilave edip ara sıra karıştırarak domatesler suyunu çekene kadar pişirin.
Domatesler suyunu çekince belender dan geçirin.
Zeytin yağ, sirke,çubruka ve tuzunu ekleyip sirke suyunu çekene kadar pişirin.
Sıcakken kavanozlara alıp ağzını sıkıca kapatın ve kavanozu ters çevirin. AFİYET OLSUN…:orjinal:

Şengül Şirin 10-14-2011 07:21 PM

Cevap : Lutenitsa (Kahvaltılık Sos)
 

http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1318609114


Bulgaristan mutfağında kahvaltı için hazırlanan sosların özel bir yeri vardır. Lütenitsa da bu özel tariflerden biridir. Yaz mevsiminin taze sebzelerle hazırlayacağınız lütenitsayı hem kahvatılarda hem de akşam yemeklerinde afiyetle yiyebilirsiniz.



Malzemeler
  • 3 kg salçalık domates
  • 1 kg kırmızı etli biber
  • Yarım kilo patlıcan
  • 250 gram havuç
  • 2 çay bardağı sirke
  • 1 baş sarımsak
  • 1 tatlı tuz
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ1 tatlı kaşığı toz şeker

Hazırlanışı
  1. Patlıcan ve kırmızı biberleri közleyin.
  2. Kabuklarını soyup mutfak robotunda çekin.
  3. Havucun kabuklarını soyup yumuşayana kadar bol suda haşlayın.
  4. Haşlanan havucu mutfak robotunda çekin.
  5. Domatesların kabuklarını soyup mutfak robotunda çekin.
  6. Büyükbir tencereye çektiğiniz domates püresini alın.
  7. İçine patlıcan kırmızı biber ve havucu ekleyin.
  8. Yüksek ateşte sürekli karıştırarak kıvamı koyulaşana kadar pişirin.
  9. Karışım göz göz olup kaynamaya başladıktan sonra sirke tuz yağ toz şeker ve rendelenmiş sarımsak ilave edin.
  10. İyice karıştırıp tencereyi ocaktan indirin.
  11. Tenceredeki lütenitsa soğuduktan sonra cam kavanozlara pay edin.
  12. Kavanozların kapağını sıkıca kapatın.
  13. Büyük bir tencerenin içine kavanozları yerleştirin.
  14. Yarısına gelecek kadar su ilave edin.
  15. Su kaynadıktan 15 dakika sonra tencereyi ocaktan indirin.
  16. Soğuduktan servis yapın


    Notlar
    • Zahmetli görünse de nefis bir tadı var. Sofralarınızın vazgeçilmez tadı olabilir.
    Lütenitsayı kaynatırken sürekli karıştırmalısınız yoksa dibi tutar.
    Lütenitsayı sadece kahvaltılarda değil makarna ve et yemeklerinin üzerinde sos olarak da tüketebilirsiniz.
    Afiyet olsun


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.