ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   ForumSinsi Ansiklopedisi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=476)
-   -   Krema, Krema Makinesi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=116341)

Şengül Şirin 03-19-2011 05:41 PM

Krema, Krema Makinesi
 
Krema, Krema makinesi


KREMA a. (öncekiyle eş kökenli). Pastac. Yumurta, süt, şeker ve çeşitli aramalarla hazırlanmış tatlı ya da tatlı ve pastalarda garnitür olarak kullanılan ürün. (Bk. ansikl. böl.)

—Sütç. Sütün yüzünden toplanan ya da makine ile sütten ayrılan ve içinde fazla miktarda yağ bulunan süt-yağ karışımı.

|| Krema makinesi, merkezkaç kuvvetiyle sütün kaymağını ayırmaya yarayan aygıt. (Eşanl. kaymak makinesi.) [Bk. ansikl. böl.]

|| Köpüklü krema, sütten çekilen ve % 10 ila °/o 12 yağ içeren krema.

—ansikl. Pastac. Pastacılıkta kullanılan pişmiş kremalar arasında kremanglez temel üründür: buna çeşitli aramalar katılarak vanilyalı, çikolatalı, çilekli, vb. kremalar elde edilir; benmaride pişirilince kalıplanmış krema, içine tereyağ katılınca tereyağlı kremanın bir türünü oluşturur; jelatinle birlikte, babatatlısı gibi soğuk tatlılara eşlik eder. Unla koyulaştırılan pastacı kreması birçok pastaya katılır.

—Sütç. Krema makinesi, çok hızlı dönebilen ve sürekli olarak sütle beslenen kapalı bir kaptır. Merkezkaç kuvvetin etkisiyle, hafif olan yağ tanecikleri dönme ekseninin yakınında toplanır ve sütün bir kısmıyla birlikte (yağca zengin süt) krema çıkış deliğine doğru sürüklenirken, yağdan yoksun kalan süt kabın kenarlarına doğru fırlar ve oradan yağsız süt çıkışına yönelir. Ayırım, dönme eksenine bağlı ve üst üste yığılı kesik koni biçimindeki taslarla kolaylaştırılır; süt, taslarda, krema ve yağsız süt çıkışı için aralıklı olarak açılmış deliklerden geçerek dağılır. Bu yöntemle çok etkili bir ayırım sağlanmış olur. Sütün köpürmesini önlemek için açık krema makinelerinin yerini havasız ortamda çalışan kapalı makineler almıştır. Kreması alınacak süt, akışkanlığı artsın diye ısıtılır (30° - 40 °C).


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.