 |
|
Şengül Şirin |
02-03-2011 10:01 PM |
Arıların Yaşamı
1 Eklenti(ler)
Arıların Yaşamı
Sitemizdeki diğer yazılarda balın besleyici değerlerine, özelliklerine ve faydalarına genişçe yer vermiştik. Arı ürünlerinden yalnızca bal değil; arı sütü, pollen, propolis, arı zehiri, bal mumu da birçok hastalığın önlenmesi ve tedavisinde etkilidir. Peki bu kadar mucizevi ürünler veren arının sırrını hiç merak ettiniz mi? İşte arıların hayret verici düzenleri…
http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1296759679
Arıların yaşamlarından akıl almayacak derecede mucizevi olan bazı olaylar: - Bir arı yaşamı boyunca ortalama olarak 3 – 4 damla bal üretebilir.Fakat ürettiği bu bal kendi besin ihtiyacının çok üzerindedir. Bu da bu kadar balı kimin için ürettiği sorusunu akıllara getirmektedir.
- Altıgen petekler üreten arılar bir mimara bile parmak ısırtacak ince hesaplamalar yaparlar.
- Altıgen diğer çokgenlere gore kenar uzunluklarının toplamı en kısa olan şekildir.Bunu bilen arı peteğini altıgen yaparak en az malzemeyle en fazla peteği üretmektedir.Böylelikle malzemeyi tasarruflu kullanarak balmumu israfını önlemiştir.Ayrıca altıgenler, yapıldığı petekte üretilen balı muhafaza etmek açısından maksimum hacim sağlar.Tabii arıların mucizeleri bununlada bitmiyor.
- Geldiği yolu hiç şaşırmadan kilometrelerce ötedeki kovana tekrar ulaşabilir.
- İşçi arıların kovanda aldıkları görevleri yaşlarıyla bağlantılı olarak değişir.
- Arı yolculuk esnasında midesine depoladığı nektarı bala dönüstürmektedir. Bunu ise midesindeki o eşsiz enzimlerle gerçekleştirir.
- Sıcak bir günde arıların kovanlarını havalandırdıkları kolayca görülebilir. Kovan girişi arılarla dolar, zemin tahtasına adeta kenetlenir ve kanatlarıyla kovanı yelpazelerler. Böylece kovanın içindeki hava akımını sağlayarak havayı temizlerler.
- Bir arı kolonisi peteklerini yatayla 7-8 derecelik bir açı yapacak şekilde inşaa eder.Böyle yapmasının nedeni peteğin içine bırakılan balın yere dökülmemesi içindir.İlginç olan ise bu açının hiçbir zaman şaşmamasıdır.
- Arılar peteklerini üretirken kovanın farklı yerlerinden başlarlar.Fakat arılar o kadar hassas hesaplamalar yaparlar ki peteklerini merkezde kavuşturmalarına rağmen altıgenlerin simetrisinde bir bozukluk olmaz.
- Kovanda bulunan binlerce larvaya karşılık bir o kadar da dadı işçi arı vardır. Sürekli hareket halinde olan bu dadı arılar yumurtaları ve larvaları kolaylıkla kontrol altında tutarlar.
- Kovanın kapısında bekleyen bekçi arılar vardır. Bunlara aslında güvenlik görevlisi demek daha doğru olur.
|
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.