ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Güncel Haber Merkezi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=389)
-   -   Kene Tehlikesi Kapıda: En Fazla Vaka Bu Illerde Görüldü (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1098907)

Şengül Şirin 07-01-2025 11:03 AM

Kene Tehlikesi Kapıda: En Fazla Vaka Bu Illerde Görüldü
 
Kene tehlikesi kapıda: En fazla vaka bu illerde görüldü
Sağlık yetkilileri, sıcaklıkların artmasıyla birlikte Türkiye’nin güncel kene risk haritasını paylaştı. Özellikle İç Anadolu ve Karadeniz'deki bazı illerde risk seviyesi kritik düzeyde.

Kene tehlikesi kapıda: En fazla vaka bu illerde görüldü

Sıcak havaların etkisini artırmasıyla birlikte kene vakalarında da artış yaşanmaya başladı. Türkiye genelinde yapılan saha çalışmaları ve hastane verilerine göre hazırlanan “Kene Risk Haritası”, kamuoyuyla paylaşıldı. Haritaya göre, bazı bölgelerde ölümcül olabilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) riski ciddi boyutlara ulaştı.

EN RİSKLİ İLLER
Sağlık Bakanlığı ve Veterinerlik Genel Müdürlüğü iş birliğiyle hazırlanan veriler doğrultusunda, kene kaynaklı vakaların en sık görüldüğü iller şu şekilde sıralandı:

Tokat
Çorum
Amasya
Yozgat
Sivas
Kastamonu
Karabük
Erzurum
Erzincan
Gümüşhane

Bu iller başta olmak üzere Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz ve İç Anadolu’nun kuzey kesimleri, kene kaynaklı hastalıklar açısından yüksek riskli bölgeler olarak belirlendi.

KENE ISIRIĞI NEDEN TEHLİKELİ?
Kene ısırığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi viral enfeksiyonların taşınmasına neden olabiliyor. Özellikle açık alanlarda, otlak ve kırsal bölgelerde yaşayan veya çalışan kişilerin bu dönemde dikkatli olması gerektiği vurgulandı. Uzmanlar, kene temasında elle çıkarma yapılmaması, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti.

UZMANLARDAN UYARI
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanları, yaz boyunca vatandaşların şu önlemleri almasını önerdi:

Otluk ve ormanlık alanlara giderken açık renkli, kapalı kıyafetler giyilmeli
Vücut düzenli olarak kontrol edilmeli
Kene görüldüğünde çıplak elle temas edilmemeli
Hayvanlarla temas sonrası eller mutlaka yıkanmalı
Tarım işçileri ve kırsal alanda çalışanlar daha dikkatli olmalı


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.