ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   ForumSinsi Ansiklopedisi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=476)
-   -   Hacariesvet (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=109616)

Şengül Şirin 07-22-2010 08:59 AM

Hacariesvet
 
1 Eklenti(ler)
Hacariesvet


http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1279778338

Hacariesvet, Kâbe'nin doğu köşesinde, yerden 1,5 m yükseklikte yer alan, parlak, siyahımsı taş. Müslümanların kutsal saydıkları bu taş, yaklaşık 30 cm çapında, yumurta biçiminde, kara, sarımsı, kırmızı çizgili ve feldispat türündendir. Söylentiye göre, buraya Kâbe'nln İlk yapımı sırasında Hz. ibrahim tarafından konuldu. Kâbe'nin geçirdiği bir yangının ardından onarımı sırasında (605), Haceriesvet'in yerine kimin tarafından konulması konusu, Mekkeliler arasında tartışmaya yol açtı. Konuyu tartışanlar, yanlarına ilk gelen kim olursa bu işi onun yapmasını kararlaştırdılar. Gelen İlk kişi, daha peygamberliği inmemiş olan Hz. Muhammet oldu.

Hz. Muhammet, taşı bir yaygının üzerine yerleştirdi ve Mekke'nin önde gelenlerine yaygının kenarlarını tutturarak hep birlikte taşın yerine konulmasını sağladı. Bu zekice çözüm yolu herkesi memnun etti. Mekke'nin müslümanlarca alınmasından sonra bütün putları kaldırıp atan Hz. Muhammet, Hz. ibrahim'den bir anı olarak Haceriesvet'i saygıyla korudu.

Emeviler'in Mekke kuşatması sırasında mancınıklarla atılan taşlardan biri Hace-riesvet'e gelerek kutsal taşı üç parçaya böldü. Abdullah bin Zübeyr, bu taşları bir gümüş çerçeveyle birleştirerek eski yerine koydu Mekke'yi işgal eden Karmatl-ler (929), Haceriesvet'i kaçırarak kendi tapınaklarına koydular. Ancak, 22 yıl sonra taş yeniden Kabe'deki yerine götürüldü (951).

Haceriesvet, Kâbe'yi tavafın başlangıç ve bitiş noktasıdır. Tavafta, her dönmeden (şavt) sonra Haceriesvet'i öpmek ya da el sürmek sünnet sayılır. Kalabalık nedeniyle bunlar yapılamazsa, sağ kol taş yönüne uzatılarak selamlanır (istilam).


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.