ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Ekonomi / İktisat / İşletme (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=597)
-   -   Memurlar Için Torba Yasadan çıkmayanlar (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1086044)

Şengül Şirin 09-18-2014 01:47 PM

Memurlar Için Torba Yasadan çıkmayanlar
 
Memurlar için torba yasadan çıkmayanlar

6552 sayılı Torba Kanun ile memurlar ile de ilgili birçok düzenleme çıkmış bulunuyor. Ne var ki bu çıkanlar son bir yıldır “Müjde, müjde!” çığlıkları eşliğinde duyurulmakta olan olanlar değil.
Peki bu çıkmayanlar neler bir görelim.


1 Derece Hakkı

Memurlar unvan ve öğrenim durumlarına göre bir dereceden memuriyete başlarlar ve derece yükselme esaslarına göre zaman içinde öğrenimlerinin elverdiği dereceye kadar yükselirler. Bu derece alınan maaşa da, yeşil pasaport gibi diğer bir takım sosyal haklara da etki yaptığından memurlar için önemli. Bu konuda 1979 yılında Ecevit Hükümeti döneminde 1 Mart 1979 tarihinde görevde veya askerde olan memurlara 2182 sayılı Kanunla ekstra 1 derece verilerek memura bir jest yapıldı. 1979-1991 yılları arasında memuriyete başlayanlar bu haktan 22.09.1991 tarihli 458 sayılı KHK ile 15.10.1991 tarihinde görevde veya askerde olmak koşuluyla yararlanmaya başladılar. 15.10.1991'den sonra memuriyete başlayanlar haklarını 2005 yılında 5289 sayılı Kanunla verilen 1 derece hakkıyla alabildiler. Bu defa 15.01.2005 tarihinden sonra memuriyete başlayanlar görece mağdur duruma düştüler ve onlar ilave 1 derece hakkını istemekteler. Bu konuda onca müjde yayınlanmasına karşın ne TBMM'ye sevk edilen Torbada, ne de TBMM'de torbayı çuvallaştıran ilave 88 madde içine ilave 1 derece hakkı girmedi. Bu durumda 15.01.2005 tarihinden sonra memuriyete başlayanların Anayasaya aykırı mağduriyetleri devam ediyor.



İkramiyede 30 Yılla Sınırlama Kaldırılmadı

Memurlar emekli olduklarında 40 yıl görev yapmış olsalar bile en fazla 30 yıl için ikramiye alabiliyorlar. Bu sınırın kaldırılacağı söyleniyor ve bekleniyordu, fakat gerçekleşmedi.



Öğretmenlere 3600 Ek Gösterge Gelmedi

Hepimizin mimarları olan öğretmenlerimize 1.dereceye geldiklerinde 3600 ek gösterge verileceği beklentisi vardı. Ancak bu da Torba Yasada çıkmayanlardan oldu.


Geçici Personele Kadro çıkmadı

KİT'lerde işçi iken özelleştirme sonrası diğer kamu kurumlarına geçici personel atananlara kadro beklentisi vardı. Bu husus da gerçekleşmeyenlerden. Bunu getirmek yerine yasada her yıl BKK ile emeklilik hakkını elde edinceye kadar çalıştırmak yerine yine emeklilik hakkını elde edinceye kadar kanuna dayalı çalıştırma hususu tercih edilmiş bulunuyor.



Yıllık İzinlerde İş Günü Esası Gelmedi


İşçi statüsündeki gibi memurlarda da yıllık iznin iş günü esasına göre hesaplanması yönteminin getirilmesi beklentisi vardı. Bu da olmadı. Tatil günleri izin günlerinden sayılmaya devam edecek.
Araştırmacıların Sorunu Kısmen Çözüldü
KİT'lerde 399 sayılı KHK'ye tabi (Müdür, Müdür Yarımcısı gibi) idari unvanlarda çalışırken 4046 sayılı Yasanın 22 nci maddesi kapsamında "Araştırmacı" olarak atananlar isterlerse 190 sayılı KHK eki unvanlara atanabilecekler. Örneğin Mühendis unvanlı ancak “Müdür” veya “Müdür Yardımcısı” iken 4046 sayılı Kanun kapsamında “Araştırmacı” olan personel Mühendis olarak atanabilecek. Bundan önce “Araştırmacı” olarak ataması yapılanlar da şayet 10.10.2014 tarihine kadar başvururlarsa aynı haktan yararlanabilecekler. Ancak bu kapsamda 399 sayılı KHK eki 1 sayılı cetveldeki unvanlara (Genel müdür, genel müdür yardımcısı, daire başkanı, şube müdürü gibi unvanlara) atama yapılamayacak.


Öğretmen Kadroları Çıkması İyi de...

6552 sayılı Torba Yasa ile ilgili memur kesimini sevindiren bir hüküm Milli Eğitim Bakanlığına 35 bini 2014 yılı sonuna kadar kullanılmak üzere 40 bin öğretmen kadrosu, SGK, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Afyon Kocatepe Üniversitesine ve Sakarya Üniversitesine de çeşitli kadrolar ihdas edilmesi oldu. Mamafih aday öğretmenliğe atanmak için daha önce “Bakanlıkça ve ÖSYM tarafından” yapılan sınavın “Bakanlık ve/veya ÖSYM tarafından” yapılabileceğinin düzenlenmiş olması, aday öğretmenlerin öğretmenliğe atanmasında “yazılı ve sözlü şartı” “yazılı ve/veya sözlü” olarak değiştirilmiş olması nahoş ve savunulamaz bir ölçüt olarak mide bulandırıyor.
Şevket Tezel sevtezel@hotmail.com


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.