ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Ekonomi / İktisat / İşletme (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=597)
-   -   Herkes İncelenecek (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1085268)

Şengül Şirin 06-23-2014 03:56 PM

Herkes İncelenecek
 
Herkes İncelenecek


Yıllarca yazdığımız makalelerde Maliye’nin mükellefin faaliyetlerini kavramadaki aldığı önemli yolun üzerinde durmuştuk.

Günümüze geldiğimizde hem bilgisayar teknolojisindeki hızlı gelişmenin vergi kontrolünün yapılmasında sağladığı önemli avantaj, hem de denetim kadrosuna dahil edilen yeni müfettiş ordusunun yanı sıra yazımızın ikinci bölümünde ele alacağımız Maliye’nin yeni uygulaması ile Maliye’nin ifadesine göre artık incelenmeyecek mükellef kalmayacaktır.

Eskiden günlerce süren envanter işlemleri, amortisman hesaplamaları, değerlemeler….artık tek bir formül ile excelde yazılmaktadır.

Diğer taraftan belli bölümü idari görev, belli bölümü yurtdışı görevde bulunan ve son yıllarda istifalarla sayısı iyice azalmış bulunan müfettiş ordusuna 5.000 yeni kuvvetin katılmakta olması ve bu sayı ile de yetinilmeyecek olunması Maliye’nin herkesi incelemeye kararlı olduğunun bir göstergesidir.

Gerçekten önceleri % 3 olan inceleme oranı yani 30 yılda bir gelen inceleme sıklığı artık tarih olmuştur. Tabiri yerinde ise artık anlık denetime doğru hızla yaklaşmaktadır.

Denetimler iki farklı başlık altındadır. İlki kayıt dışının kayıt içine alınmasıdır ki, Maliye bunla ilgili birçok projeyi uygulamaya koymuştur. İkincisi mevcut mükelleflerin beyan ettiği işlemlerinin kontrol altına alınmasıdır. Bu konuda da gerek verilen Ba ve Bs formları, gerek ise diğer enstrümanlar sayesinde mükellef hareketleri çok sıkı gözlem altındadır.

Bütün bunların yanı sıra Maliye yeni bir uygulamayı başlatmak üzeredir. Bu uygulamaya göre mükelleften istenecek formlarla, bu formlara mükelleflerce doldurtulacak bilgiler ile incelemeler için datalar elde edilecektir. Elde edilecek datalar ışığında incelemeye alınacak mükellefler daha net bir şekilde tespit edilmiş olacaktır.

Yani incelenmesi gereken işlemi yapan mükellef incelenecektir. Önceden olduğu gibi sıra 30 yılda bir gelmeyecek, şüpheli bir işlem var ise mutlaka incelenecektir.

Mevcut istatistikler de zaten bu görüşü desteklemektedir. Her yıl incelenen mükellef sayısı bir önceki yıla kıyasla ikiye katlanmaktadır.

Firmalara daha önce yabancı olan bu konu artık onların birinci gündemine oturacak gibi duruyor. Bu aşamada gerek patronların gerek ise şirket çalışanlarının herhangi bir vergi incelemesi ile karşılaşması durumunda hakları, sorumlulukları ile incelemenin planlaması, aşamaları ve tüm detayları önem kazanmaktadır.

Vergi incelemeleri ile ilgili tutanaklar, rapor değerlendirme komisyonları, uzlaşma, ödeme emri, gecikme faizi, gecikme zammı, vergi suçu, vergi davaları gibi bir çok konunun detaylıca bilinmesi gerekecektir.

Dr. Hayrullah DOĞAN
YMM


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.