Şengül Şirin |
01-13-2014 09:40 PM |
Etli Mevsim Türlüsü
1 Eklenti(ler)
http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1389638384
MALZEMELER
- 500-600 gr kuşbaşı kuzu ya da süt dana eti
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 adet orta boy patlıcan (uzun kemer patlıcan öneririm)
- 6-7 diş sarmısak
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 2-3 adet yeşil sivri biber (tatlı olacak)
- 3 adet orta boy patates
- 2 adet orta boy kabak
- 2-3 adet orta boy domates
- 4 çay kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- 1 tatlı kaşığı kekik, kuru nane
- 3 su bardağı sıcak su
YAPILIŞI
- Patates ve kabakları soyup yıkadıktan sonra kuşbaşı et formunda doğrayın. Patlıcanları alacalı dediğimiz çizgili formda soyup uzunlamasına ikiye bölüp 2 cm boyunda dilimleyin. Acı suyunun çıkması için bol tuzlu suda en az 30 dakika bekletin.
- Öncelikle, kuşabaşı etleri boy bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşin üzerinde bir tahta kaşıkla sürekli karıştırarak etleri kendi suyuyla 3-4 dakika kavurun. Yemeklik ince doğranmış soğanlarla ortadan ikiye bölünmüş sarmısakları ve zeytinyağını ekleyerek orta ısılı ateşin üzerinde tahta kaşıkla sık sık karıştırarak et suyunu iyice çekinceye kadar, 8-10 dakika daha kavurun.
- Şimdi de 3-4 cm boyunda doğranmış sivri biberleri ve salçayı da ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
- Kabuklarını soyup iri kuşbaşı dilimlediğiniz domatesleri de ilave ettikten sonra sıcak suyu tencereye aktarın. Tuz, karabiber, kuru nane ve kekiği de serpiştirip tüm malzemeleri karıştırın.
- Sonra da tencerenin kapağını kapatarak orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ateşin altını kısın ve kısk ateşte etler iyice yumuşayıncaya kadar en az 1 saat pişirin. Etler yumuşayınca üzerine sırasıyla patlıcan, kabak ve patatessleri koyun.
- Yemeği kısık ateşte sebzeler iyice yumuşayıp suyunu çekinceye kadar, en az 35-40 dakika pişirin. Pilav ya da püre yanında sıcak olarak servise sunabilirsiniz.
Not; Etlerin iyice yumuşaması gerekir. Genelde dana eti çok daha geç piştiği için ben kuzu etini tercih ediyorum. Eğer dana eti kullanacaksanız , daha fazla su ekleyip daha uzun süre pişirmeniz gereklidir.
Afiyet olsun...
|