 |
|
Şengül Şirin |
12-12-2013 11:42 PM |
Bezelyeli Ekşili Köfte
1 Eklenti(ler)
http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1386880908
MALZEMELER
- 2 su bardağı konserve ya da taze bezelye (en büyük boy olsun)
- 1 adet orta boy havuç
- 2 çay kaşığı tuz, karabiber
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası (2 adet küp doğranmış domates de kullanabilirsiniz)
Köfte için;
- 250 gr yağsız kıyma
- 1 su bardağı ince köftelik bulgur
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı ılık su
- 4 çay kaşığı un
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- 2 çay kaşığı kuru nane, kuru fesleğen
Sos için;
- 2 adet limonun suyu
- 2 tatlı kaşığı un
- 1 adet yumurtanın sarısı
YAPILIŞI
- Bu yemek için taze bezelye kullanacaksanız, önceden yumuşayıncaya kadar kadar haşlayıp süzün.
- Köfteleri hazırlamak için; ince bulguru derin bir kaba koyun. Üzerine 1 çay bardağı ılık suyu gezdirip bulgurun yumuşaması, kabarması için yaklaşık 10 dakika bekletin.
- Yumuşayan bulgurun üzerine kıymayı ve yumurtayı ekleyip unu katın. Tuz, karabiber, kuru nane ve kuru fesleğeni serpiştirin. Malzemeleri iyice karışıncaya kadar, sıkıca yoğurun.
- Hazırladığınız köfte hamurundan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Yaptığınız köfteleri hafifçe un serpilmiş bir tepsiye yan yana dizin.
- Diğer taraftan, zeytinyağını orta boy bir tencereye koyup kızdırın. Rendelenmiş havuç ve soğanı ilave edin. Sürekli karıştırarak 2 dakika kavurun. Salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurduktan sonra sıcak haldeki 10 su bardağı et ya da tavuk suyunu, karıştırarak tencereye aktarın. Tuz ve karabiberi katın.
- Su kaynamaya başlayınca hazırladığınız köfteleri yavaş yavaş tencereye ekleyin. Tahta kaşıkla arada sırada karıştırarak 10 dakika pişirin. Suyu süzülmüş konserve bezelyeyi ya da haşlanmış bezelyeyi ekleyin.
- Limon suyu, yumurta sarısı ve unu küçük bir kasede çatalla iyice çırpın. Bu karışıma köftenin sıcak suyundan bir kepçe katarak karıştırın. Ilıklaşmış karışımı yemeğe yavaş yavaş aktarın. Sık sık karıştırarak1-2 dakika daha pişirip ocaktan alın. Tuzunu kontrol edip sıcak olarak servise sunun.
Afiyet olsun.
|
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.