| Şengül Şirin |
12-12-2013 11:39 PM |
Zeytinyağlı Lahana Dolması
1 Eklenti(ler)
http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1386880700
MALZEMELER
- 1 adet orta boy lahana (yumuşak ve az damarlı olanından seçin)
- 4 adet orta boy kuru soğan
- 2 su bardağı pirinç
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı kuşüzümü
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 2 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı kimyon, yenibahar
- 1 adet limonun suyu
- 3 adet kesmeşeker
- 2 su baradğı sıcak su
- 1 çay kağı tuz, karabiber
YAPILIŞI
- Az damarlı, yeşilimsi yapraklı ve çok sıkı olmayan bir lahana seçin. Lahana yapraklarını köklerinden ayırın ve kaynayan tuzlu suda 8-10 dakika, yumuşayıncaya kadar haşlayın. Lahana yapraklarını avuç içi büyüklüğünde kesip bir kenarda bekletin.
- Dolmanın iç harcını hazırlamak için; ½ su bardağı zeytinyağını ve incecik doğradığınız soğanları bir tenmcereye koyup 4-5 dakika kadar kavurun.
- Yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyip karıştırarak 7-8 dakika daha kavurun. Ocağın altını kısıp dolmalık fıstık, yıkanmış kuşüzümü, tarçın, kimyon, yenibahar, limon suyu, kesmeşeker, tuz ve karabiberi ilave edin.
- 2 su bardağı sıcak suyu da ilave edip orta ısılı ateşte, pirinç suyunu iyice çekinceye kadar pişirin. Pirinç suyunu çekince ocaktan alın ve dinlenmesi için bir kenarda bekletin.
- Geniş bir tencereye 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ gezdirip bir sıra lahana yaprağı dizin.
- Haşlayıp ve parçaladığınız lahana yapraklarını, içlerine birer yemek kaşığı harç koyarak sarın.
- Dolmaları tenceredeki lahana yapraklarının üzerine yerleştirin. Kalan sıvıyağı dolmaların üzerini gezdirin. Üzerlerini düz bir porselen tabakla kapatıp 3 su bardağı sıcak suyu tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar pişirin.
- Yemek kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve yemeği kısık ateşte lahanalar iyicene yumuşayıncaya kadar, 40-45 dakika pişirip ocaktan alın. Dolmaların soğumasını bekleyip servis tabağına yerleştirin. Limon dilimleriyle süsleyerek servise sunun.
Afiyet olsun.
|