ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Kebap, Köfte & Et Yemekleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=685)
-   -   Zeytinyağlı Lahana Dolması (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1084055)

Şengül Şirin 12-12-2013 11:39 PM

Zeytinyağlı Lahana Dolması
 
1 Eklenti(ler)
http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1386880700




MALZEMELER
  • 1 adet orta boy lahana (yumuşak ve az damarlı olanından seçin)
  • 4 adet orta boy kuru soğan
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı kuşüzümü
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı kimyon, yenibahar
  • 1 adet limonun suyu
  • 3 adet kesmeşeker
  • 2 su baradğı sıcak su
  • 1 çay kağı tuz, karabiber
YAPILIŞI
  • Az damarlı, yeşilimsi yapraklı ve çok sıkı olmayan bir lahana seçin. Lahana yapraklarını köklerinden ayırın ve kaynayan tuzlu suda 8-10 dakika, yumuşayıncaya kadar haşlayın. Lahana yapraklarını avuç içi büyüklüğünde kesip bir kenarda bekletin.
  • Dolmanın iç harcını hazırlamak için; ½ su bardağı zeytinyağını ve incecik doğradığınız soğanları bir tenmcereye koyup 4-5 dakika kadar kavurun.
  • Yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyip karıştırarak 7-8 dakika daha kavurun. Ocağın altını kısıp dolmalık fıstık, yıkanmış kuşüzümü, tarçın, kimyon, yenibahar, limon suyu, kesmeşeker, tuz ve karabiberi ilave edin.
  • 2 su bardağı sıcak suyu da ilave edip orta ısılı ateşte, pirinç suyunu iyice çekinceye kadar pişirin. Pirinç suyunu çekince ocaktan alın ve dinlenmesi için bir kenarda bekletin.
  • Geniş bir tencereye 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ gezdirip bir sıra lahana yaprağı dizin.
  • Haşlayıp ve parçaladığınız lahana yapraklarını, içlerine birer yemek kaşığı harç koyarak sarın.
  • Dolmaları tenceredeki lahana yapraklarının üzerine yerleştirin. Kalan sıvıyağı dolmaların üzerini gezdirin. Üzerlerini düz bir porselen tabakla kapatıp 3 su bardağı sıcak suyu tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar pişirin.
  • Yemek kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve yemeği kısık ateşte lahanalar iyicene yumuşayıncaya kadar, 40-45 dakika pişirip ocaktan alın. Dolmaların soğumasını bekleyip servis tabağına yerleştirin. Limon dilimleriyle süsleyerek servise sunun.
Afiyet olsun.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.