ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Kebap, Köfte & Et Yemekleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=685)
-   -   Mercimek Köfte (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1083947)

Şengül Şirin 11-22-2013 05:19 PM

Mercimek Köfte
 
1 Eklenti(ler)
http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1385129863

1-2 diş sarımsak kullanıyorum. Bu sarımsakları da salça ile birlikte kavurduğum soğanlara ekliyorum. Bence tadı çok daha cezp edici oluyor.

Taze soğanı mutlaka kullanmak zorunda değilsiniz ama eğer eklemek istemezseniz ya da evde yoksa kuru soğan miktarını biraz arttırabilirsiniz.
Mercimek köftesine biberle karışık domates salçası çok yakışıyor. Bu nedenle sadece domates yerine karışık salça kullanmayı deneyebilirsiniz.
Son olarak mercimek köftesinde kıvam önemli ve ince bulgur çok fazla su çekebilir. Karışım size kuru gelirse ılık ya da sıcak su ekleyerek yoğurup biraz dinlendirdikten sonra şekil verebilirsiniz.
Sevgiler…
Malzemeler:
  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 tatlı kaşığı salça (biber+domates karışık)
  • Çeyrek demet maydanoz
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 5-6 dal taze soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 4,5-5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığının ucuyla kuru nane
  • 1 kaşığının ucuyla kimyon
  • 1 adet limonun suyu
  • tuz
Yapılışı:
  1. 2 su bardağı mercimeği 5 su bardağı su ile haşlayın ( eğer su az gelir yetmez ise su ilave edebilirsiniz).
  2. Mercimekler patlayıp, tencerede 1 su bardağına yakın su kalınca ocağı kapatın ve ince bulgurunuzu mercimeğin üzerine dökün.
  3. Mercimek ve bulguru karıştırın, tencerenin kapağını kapatarak15 dakika demlenmeye bırakın.
  4. Orta boy soğanı küçük küçük yemeklik doğrayın. Tavaya zeytinyağını ve doğradığınız soğanı alın. Üzerine bir miktar tuz ekleyip soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun.
  5. Soğanlara salçayı e ince ince kıydığınız sarımsağı ilave edin 1-2 dakika kadar daha kavurun. Ocağı kapatın, kırmızıbiber ve eklemek istediğiniz diğer baharatları soğanlı karışıma katın.
  6. Mercimek ve bulguru geniş bir kaba alın ve yağlı karışımı üzerine dökün. İnce ince doğradığınız maydanoz ve taze soğanı da ilave edin.
  7. Son olarak tekrar bir miktar tuz ve limon suyunu katarak iyice yoğurun.
  8. Elinizle yoğrulduğunuz mercimek köftesine şekil verin. Marul yaprakları ve limonla servis edin.




Şengül Şirin 03-16-2014 01:25 AM

Cevap : Mercimek Köfte
 
1 Eklenti(ler)
MERCİMEK KÖFTESİ


http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1394922337


1 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı kırmızı mercimek
1 çorba kaşığı biber salçası
1 adet soğan
1 adet limon
1 tutam maydonoz
2 sap taze soğan
Kıvırcık
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Kimyon
Mercimekler yıkandıktan sonra 4 su bardağı su ile lapa oluncaya kadar pişirilir. Mercimekler pişince ocaktan alınarak içine 1 su bardağı ince bulgur konulup şişmeye bırakılır. Kıvamı istenen katılıkta olmazsa bulgur ilave edilebilir.
Bu sırada soğan ve maydanoz doğranır. Salça ve soğan kavrulur. Şişen mercimek bulgur karışımına önce salçalı karışım sonra taze soğan, maydanoz limon ilave edilerek karıştırılır. Tuzu ve baharatı ayarlanır. Köfte şeklinde yapılarak bol kıvırcıkla servis edelim.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.