ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Genel Bilgiler (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=645)
-   -   Kapadokya Nın Yüzey Şekilleri Geçim Kaynakları Tarihi Ve Kültürel Değerleri (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1079943)

Prof. Dr. Sinsi 12-20-2012 06:51 PM

Kapadokya Nın Yüzey Şekilleri Geçim Kaynakları Tarihi Ve Kültürel Değerleri
 
kapadokya nın yüzey şekilleri geçim kaynakları tarihi ve kültürel değerleri
kapadokya nın yüzey şekilleri geçim kaynakları tarihi ve kültürel değerleri FrmSinsi kapadokya nın yüzey şekilleri geçim kaynakları tarihi ve kültürel değerleri Hakkında

Prof. Dr. Sinsi 12-20-2012 06:51 PM

Kapadokya Nın Yüzey Şekilleri Geçim Kaynakları Tarihi Ve Kültürel Değerleri
 
kapadokyanın yüzey şekilleri

kapadokyanın yüzey şekilleri 30 milyon yıl önce yanardağ patlamaları bölgeyi kül tabakasıyla kaplaması sayesinde olmuştur.tüf adı verilen kolay aşınabilen bu malzemeye dönüşen kül tabakasının üstü sert volkanik kaya katmanları ile kaplıdır.tüf denilen bu madde peri bacalarını oluştırmuştur.kapadokyanın geçim kaynakları tarım ve turizm dir.tarihi ve kültürel özellikleri peri bacaları ve milli parktır

KAPADOKYA
PERİBACALARININ OLUŞUMU

Vadi yamaçlarından inen sel suları ve rüzgarın, tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla ‘Peribacası’ adı verilen ilginç oluşumlar ortaya çıkmıştır. Sel sularının dik yamaçlarda kendine yol bulması, sert kayaların çatlamalarına ve kopmalarına neden olmuştur. Alt kısımlarda bulunan ve daha kolay aşınan malzemenin derin bir şekilde oyulması ile yamaç gerilemiş, böylece üst kısımlarda yer alan şapka ile aşınmadan korunan konik biçimli gövdeler ortaya çıkmıştır. Daha çok Ürgüp civarında bulunan şapkalı peribacaları konik gövdeli olup, tepe kısımlarında bir kaya bloku bulunmaktadır. Gövde tüf, tüffit ve volkan külünden oluşmuş kayaçtan; şapka kısmı ise lahar ve ignimbirit gibi sert kayaçlardan oluşmaktadır. Yani şapkayı oluşturan kaya türü, gövdeyi oluşturan kaya topluluğuna oranla daha dayanıklıdır. Bu peribacasının oluşumu için ilk koşuldur. Şapkadaki kayanın direncine bağlı olarak, peribacaları uzun veya kısa ömürlü olmaktadır. Kapadokya Bölgesi’nde erozyonun oluşturduğu peribacası tipleri; şapkalılar, koniler, mantar biçimliler, sütunlar ve sivri kayalardır. Peribacaları en yoğun şekilde Ürgüp- Uçhisar- Avanos üçgeni arasında kalan vadilerde, Ürgüp-Şahinefendi arasında, Nevşehir Çat kasabası civarında, Kayseri Soğanlı vadisinde ve Aksaray Selime köyü civarında bulunmaktadır.

JEOLOJİK OLUŞUM

Kapadokya Bölgesi’ndeki Erciyes, Hasandağı ve Göllüdağ jeolojik devirlerde aktif birer volkandı. Volkanların püskürmeleri Üst Miyosen’de (10 milyon yıl önce) başlayıp, Pliosen’e (2milyon yıl önce) kadar sürmüştür. Neojen gölleri altındaki yanardağlardan çıkan lavlar, platoda, göller ve akarsular üzerinde 100-150m. kalınlığında farklı sertlikler halinde tüf tabakasını oluşturmuştur. Bu tabakanın bünyesinde tüften başka tüffit ignimbirit tüf, lahar, volkan külü, kil, kumtaşı, marn aglomera ve bazalt gibi jeolojik kayaçlar bulunmaktadır. Ana volkanlardan püsküren maddelerle şekillenen plato, şiddeti daha az olan küçük volkanların püskürmeleriyle sürekli değişime uğramıştır. Üst Pliosen’den başlayarak -başta Kızılırmak olmak üzere- akarsu ve göllerin bu tüf tabakasını aşındırmaları nedeniyle bölge bugünkü halini almıştır.

Kayıtsız 12-04-2013 09:14 PM

Cevap : Kapadokya Nın Yüzey Şekilleri Geçim Kaynakları Tarihi Ve Kültürel Değerleri
 
işimi gördü saolun


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.