ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Fizik / Kimya (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=653)
-   -   Amino Asitler - Metiyonin Nedir? (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1078076)

Prof. Dr. Sinsi 12-20-2012 01:21 PM

Amino Asitler - Metiyonin Nedir?
 
Metiyonin

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Metiyonin (Met, M) apolar bir aminoasit ve vücuttaki yağların metabolik olarak yakılmasını hızlandıran lipotropik bir moleküldür. İnsan vücudu tarafından sentezlenemediği için beslenme yoluyla dışarıdan temin edilmesi şart olan temel aminoasitlerden biridir. Metiyonin ve sisteinsülfür atomu içeren yegane aminoasitlerdir. Metiyonin türevi S-adenozil metiyonin, enzimatik reaksiyonlarda metil grubu vericidir. Metiyonin, transsülfürasyon reaksiyonlarındaki katkısıyla sistein, karnitin ve taurin sentezinde rol alir. Ayrica fosfatidilkolin ve diger fosfolipidlerin sentezinde de kullanılır. Metiyoninin vücutta yanlış dönüşümü ateroskleroza yol açabilir. Aynı zamanda bir şelattir. standart 20 aminoasit arasında
Standart genetik kodda sadece bir kodona sahip olan iki aminoasitten biri metiyonindir (AUG), digeri ise triptofandir (UGG). AUG kodonunun diger bir ozelligi, ribozomlarin mRNA'dan protein sentezleme islemine baslayabilmeleri icin baslangic sinyalini tasimasidir. Dolayisiyle, ökaryotikarkea tipi bakterilerde proteinlerin N-terminalindeki ilk aminoasit metiyonindir. Genellikle bu ilk metiyonin daha sonra proteinin yapisindan posttranslasyonal modifikasyonlarla çıkarılır. Metiyonin diger aminoasitler gibi proteinlerin başka pozisyonlarında da yer alabilmektedir, fakat protein sentezi esnasında ilk eklenen aminoasit her zaman metiyonindir. hucrelerde ve
Metiyonin içeren yiyecekler meyveler, et, sebzeler, fındık ve baklagillerdir. Ispanak, yeşil bezelye, sarmısak, bazı peynirler, mısır, antep fıstığı, mahun cevizi, fasulye ve tofu zengin oranda metiyonin içerirler.



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.