![]() |
Hangi Oyuncak Gelişime Faydalıdır?
Hangi Oyuncak Gelişime Faydalıdır?
Oyuncakların Gelişime Faydaları 0-3 Ay Arası Oyuncaklar Hareketli, özellikle müzikli parlak renkli ve basit biçimli olanları seçin. Bebeğin dikkatini toplamasına ve şekil tanımasına yardım eder. Plastik Halka: El denetimi ve eşgüdümü geliştirir. Çıngırak: El denetimini ve el göz uyumunu geliştirir; bebeğe bedenin bittiği oyuncağın başladığı yeri öğretir. 4-6 Ay Arası Oyuncaklar Bez bebekler ve diğer yumuşak oyuncaklar: Düşsel oyuna teşvik eden, avutucu nesneler. Yumuşak top: El-göz uyumunu geliştirir. Ayna: Benlik kavramını besler Parlak renklerde ve farklı şekillerde yumuşak bloklar: Renk ve şekilleri tanımaya yardımcı olur. Oyun minderi-oyun merkezi: Etki tepkiyi öğretir. Diş çıkarma halkaları: Rahatsız dişetlerini yatıştırır. Kumaş kitaplar: Dokunma deneyimi kazandırır; kitap sevgisini besler. 6-9 Ay Arası Oyuncaklar Bloklar: Boyut algısını güçlendirir, renk ve şekil tanımayı sağlar. Toplar: El göz uyumunu ve dengeyi sağlar. Ayna: Benlik duygusunu geliştirir. Tahta kitaplar: Eğlenceli, sözcük dağarcığını çoğaltır. Telefon: Yaratıcı oyun sunar, iletişim becerilerini arttırır. Kutudaki yaylı kuklalar: Nesne kalıcılığını öğretir. 9-12 Ay Arası Oyuncaklar Kaplar: Nesne kalıcılığını öğretir. Üstüste yığılan oyuncaklar: Boyut algısını güçlendirir. Delikli herhangi bir şey: Nesne kalıcılığını öğretir. Banyo oyuncakları( Duş,kepçe,kova) : Ölçme ve tartmaya yardım eder, yeni ortamları keşfetmeye cesaretlendirir; güvenli özgür oyunla tanıştırır. Direksiyon: Düşsel oyun sunar. 13-15 Ay Arası Oyuncaklar Şekil sıralama: Şekiller arasındaki ilişkiyi öğrenmesini sağlar. Oyuncak kamyon ya da yürüteç: Denge kurmayı sağlar ve yürümeyi pekiştirir. Üsüste yığılan halkalar: Sıralama becerisini kazandırır. Basit yapbozlar: Kas becerisini geliştirir, okuma öncesi beceriler kazandırır. Ayıcık halkaları: El becerisine yardım eder. Eşleme oyuncakları: Eşleme ilk matematik becerisidir. Sıralama çantası: Sıralamayı teşvik eder, ilk matematik becerisi. Şekil yerleştirici: Sıralama becerilerine yardım eder, boyut algısını güçlendirir. 16-18 Ay Arası Oyuncaklar Bebekler ya da doldurulmuş hayvanlar : Hayal gücünü geliştirici oyun sunar. Oyuncak at: Fiziksel becerileri teşvik eder. Kalın pastel boyalar: Çizim ve el becerisini geliştirir. Sabundan balonlar yapan oyuncak: İlk bilimsel kavramları öğretir. Bazı maddeler biçim değiştirir. Uz.Dr. Abdurrahman Yıldırım |