ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Pratik Bilgiler (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=650)
-   -   Mutfak Sözlügü 1 (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1072445)

Prof. Dr. Sinsi 12-01-2012 06:53 AM

Mutfak Sözlügü 1
 
Alaca soymak : Kabuklu meyve veya sebzelerde kabugun birer parmak arayla uzunlamasina soyulmasina denir.

Aperatif : Yemekten önce istah açici olarak alinan içki veya yiyeceklerdir.

Aroma : Meyvelerdeki hos kokuya denir. Tatli ve pastalarda güzel koku vermek amaciyla portakal, limon kabugu rendesi veya vanilya kullanilir.

Baglamak : Çorba ve yahni gibi sulu yiyecekleri koyulastirmaya denir. Günümüzde daha çok nisasta ve krema en iyi iki baglayici olarak kabul edilir.

Barsama : Güzel kokulu, yapraklari yemeklere konan nane ve yaban kekiginin ortak adi.

Benmari : Bir tencere yariya kadar sicak su ile doldurularak agir ates üzerine oturtulur. Bu tencerenin içine daha küçük bir kap tabani ve kenarlari sicak su ile temas edecek sekilde yerlestirilir. Yiyecekler bu ikinci kabin içine konularak pisirilir.

Boca Etmek : Bir kerede hepsini dökmek.

Buket Garni : Birbirine baglanmis defne yapragi, maydonoz, kekik.

Çentmek : Sebze yada meyvalari biçakla dikine her yönde kesikler yaparak minik minik dogramak.

Çesni : Yemeklerde farkli tatlar elde etmek için kullanilan çesitli baharatlara denir.

Demlemek : Pisen yiyecekleri atesten indirerek kapaklarini kapali tutup kendi buharlarinda dinlemeye birakilmasi.

Fiske : Bas parmagiyla isaret parmagi arasinda kalan miktardir.

Flambe : Ikram sirasinda hazirlanip sunulan alevli yemek veya tatlilara verilen addir.

Fondan : Sekerleme haline gelmis beyaz krema.

Füme : Kurutarak saklama yöntemlerinden biri. Et, balik gibi gidalarin ates dumaninda kurutulmasi.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.