ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Pratik Bilgiler (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=650)
-   -   Mutfak Sözlügü 2 (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1072441)

Prof. Dr. Sinsi 12-01-2012 06:54 AM

Mutfak Sözlügü 2
 
Gato : Pastalarin pandispanyasina verilen addir.

Göz göz olmak : Muhallebi, pilav gibi yemeklerin suyunu çektikten sonra üzerinde olusan küçük oyuklara denir.

Gratine Etmek : Genellikle gratine edilecek yemegin üzerindeki sosa rendelenmis peynir serpilerek firin izgarasinda kizartilmasi islemidir.

Harç : Kullanilan malzemelerin dogranarak karistirilmasi.

Islatmak : Zor pisen kuru baklagillerin pisirme sürelerini kisaltmak için önceden su içinde bekletilmesi.

Jelatin : Toz yada tabaka halinde satilan bir kivam verici.

Karanfilli Sogan :Kabuklari soyulmus sogana 2-3 dis karanfil saplanarak bazi yemeklerin haslamasi sirasinda kullanilir.

Kef : Kaynatilan yemegin üzerinde istenmeyen kisimlarin olusturdugu köpük.

Konkase Domates : Kaynayan suya atilan domatesler kabuklari çatlamaya baslayinca çikarilir, soguk suya atilir böylece kolayca kabuklari soyulur. Domatesler ikiye kesilip çekirdekleri çikarilir ve tavla zari büyüklügünde dogranir.

Közlemek : Izgara veya kömür atesinde sebzelerin kabuklariyla pisirilmesi.

Krim : Taze, dinlenmis sütün üzerinde biriken yagli kisim.

Kuzu Gömlegi : Kuzunun karin kismindaki iç organlarini gögüs kafesindeki organlardan ayiran zar kismi.

Labne : Hiç tuzu olmayan yumusak krem peynir. Daha çok tatlilarda ve pastacilikta kullanilir.

Lapa : Taneli gidalarin genellikle pirinç suyuyla kaynatilarak bulamaç haline getirilmis sekli.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.