![]() |
Mutfak Sözlügü 2
Gato : Pastalarin pandispanyasina verilen addir.
Göz göz olmak : Muhallebi, pilav gibi yemeklerin suyunu çektikten sonra üzerinde olusan küçük oyuklara denir. Gratine Etmek : Genellikle gratine edilecek yemegin üzerindeki sosa rendelenmis peynir serpilerek firin izgarasinda kizartilmasi islemidir. Harç : Kullanilan malzemelerin dogranarak karistirilmasi. Islatmak : Zor pisen kuru baklagillerin pisirme sürelerini kisaltmak için önceden su içinde bekletilmesi. Jelatin : Toz yada tabaka halinde satilan bir kivam verici. Karanfilli Sogan :Kabuklari soyulmus sogana 2-3 dis karanfil saplanarak bazi yemeklerin haslamasi sirasinda kullanilir. Kef : Kaynatilan yemegin üzerinde istenmeyen kisimlarin olusturdugu köpük. Konkase Domates : Kaynayan suya atilan domatesler kabuklari çatlamaya baslayinca çikarilir, soguk suya atilir böylece kolayca kabuklari soyulur. Domatesler ikiye kesilip çekirdekleri çikarilir ve tavla zari büyüklügünde dogranir. Közlemek : Izgara veya kömür atesinde sebzelerin kabuklariyla pisirilmesi. Krim : Taze, dinlenmis sütün üzerinde biriken yagli kisim. Kuzu Gömlegi : Kuzunun karin kismindaki iç organlarini gögüs kafesindeki organlardan ayiran zar kismi. Labne : Hiç tuzu olmayan yumusak krem peynir. Daha çok tatlilarda ve pastacilikta kullanilir. Lapa : Taneli gidalarin genellikle pirinç suyuyla kaynatilarak bulamaç haline getirilmis sekli. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.