![]() |
Şampanya İle Uyumlu Yemekler
Şampanya her şeyden önce kutlamaların resmi içeceği olarak görülür. Şampanya severler her fırsatta kutlayacak bir şey bulacaklardır. Aperatif olarak tüketilebileceği gibi örneğin, güzel bir yemek de şampanya ile kutlanmaya değer bir olaydır. Şampanya, kırmızı et ve tatlılar dışında pek çok yiyecekle iyi gider.
Şampanya nasıl tüketilir? Şampanya, sadece Fransa’nın kuzeydoğusunda Champagne bölgesinde üretilen şaraplara verilen bir ad. Yapımı son derece meşakkatli olan bu benzersiz içecek sadece Chardonnay, Pinot Noir ve Pinot Meunier üzümlerinden üretiliyor. Asiditesi güçlü ama içimi yumuşak olan şampanya yağ ve baharatı temizliyor. Aynı zamanda gövdeli ve kompleks bir köpüklü şarap olduğu için, hem zarif hem de güçlü lezzeti olan yemeklere uyum gösteriyor. Şarap uzmanları şampanyayı neredeyse her türlü yemek ile eşleştiriyor. Kabuklular Kabuklu deniz mahsullerinden istiridye ile şampanya içilmesi tam bir kla******. Deniz tarağı, istakoz, jumbo karides, yengeç gibi kabuklular da şampanyanın yakın dostlarıdır. Deniz mahsullü ’tartarlar, carpacciolar veya ceviche’ler de şampanyaya çok yakışır. Tüm balıklar Bütün balıklarla birlikte şampanya tüketebilirsiniz. Levrek, çipura gibi hafif balıklara zarif, çiçeksi ve narin aromalar katar. Fener, lüfer gibi daha aromatik ve yağlı balıkları aroma olarak dengeler. Ayrıca kalkan, kılıç gibi gövde olarak etli balıklarla da iyi uyum sağlar. Izgara, haşlanmış, güveçte ve çiğ, tuz kabuğunda hazırlanmış balıklarla şampanya gayet iyi gider. Acılı yemekler Yüksek asiditesi olan şampanyalar, hafif acılı yemeklerle iyi gider, çünkü limon tadı ağzı temizler ve bu şekilde nötr bir hale getirir. Tavuk, kaz Şampanya gövdeli bir içecek olduğu için beyaz etlerle de iyi gider. Tavuğun yanı sıra ‘Noel kazı’ ile de son derece uyumludur. Soslu beyaz etler ve soslu yemeklerle de eşleştirilebilir. Soslu yemekleri beyaz şaraplarla eşleştirmek kolay değildir; ancak şampanya gövdesi ve gücünden dolayı soslarla da kolayca anlaşır. Tuz kabuğunda pişmiş ürünler, aperatifler, sushi Yine, asiditesinden dolayı, tuzlu ürünler ile çok iyi uyum sağlıyor, aperatif ürünleri, tuz kabuğunda pişmiş olan yemekler, sushi gibi soya soslu ürünler çok iyi gider. Az şekerli tatlılar Tatlılar söz konusu olduğunda şampanya, fazla seker içermeyen yemeklerle iyi gider. Şeker fazla ise, şampanyanın asiditesi rahatsız edebilir. Taze meyveli tartlar, milföy gibi pastanelikler ve genellikle hamurlu fazla şekerli olmayan tatlılar şampanyaya çok yakışır. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.