ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Pratik Bilgiler (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=650)
-   -   Besinlerin Saklama Koşulları (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1060728)

Prof. Dr. Sinsi 11-29-2012 09:32 AM

Besinlerin Saklama Koşulları
 
Besinlerinizi uzun süre hiç bozulmadan saklamak ve sağlıklı bir şekilde tüketmek istiyorsanız besinlerin saklama koşulllarını kesinlikle öğrenmeniz gerekir. Besinleri saklarken nelere dikkat edilmeli, hangi sıcaklıkta nasıl saklanmalıdır diye merak ediyorsanız evimizden eksik etmediğimiz besinler ve bu besinlerin saklanma koşullarıyla alakalı bilgileri bu yazımızdan öğrenebilirsiniz...

http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg

Meyveler:
1. Portakal, limon, elma, armut 1-2 hafta
2. Üzüm, şeftali, kayısı 4-5 gün
3. Kiraz 1-2 gün

Sebzeler:
1. Ispanak, marul, domates 2-3 gün
2. Lahana, havuç, kereviz 6-7 gün
3. Taze fasulye, bakla ve bezelye 3-4 gün

Etler:
1. Kıyma ve küçük parça et 1 gün (Eğer et taze ise)
2. Büyük parça et, salam, yürek 2-4 gün (Eğer et taze ise)
3. Kasaptan alınan et bir günden fazla bekletilmez

Süt ve ürünleri:
1. Süt, taze lor veya çökelek 1-2 gün
2. Peynir, yoğurt, kaymak 5-7 gün

Diğerleri:

Yumurta 1-2 hafta
Pişmiş et yemekleri 1-2 gün
Kremalı pastalar 1-2 gün
Zeytinyağlı yemekler 2-3 gün
Taze sebzeler bekletilmez

Tereyağı ve benzeri kahvaltılık margarinlerde nem miktarı fazla olduğundan kolay bozulurlar, bu bakımdan buzdolabında saklanması gereklidir.
Patates, karanlık, serin, kuru ve hava akımı olmayan yerlerde saklanır. Işık, patatesin renginin yeşile dönmesine neden olabilir. Soğan için en iyi saklama ortamı kuru, hava akımı olan serin yerdir.
Kuru besinler serin, karanlık, kuru ve havalandırılabilen yerlerde saklanır. Kuru besinlerin saklandığı yerin nemli olması küflerin çoğalmasına neden olur. Besinler mümkünse raflarda, yerden yukarıda, ağzı kapalı kaplarda birbirlerine benzeyenler bir araya konmak suretiyle saklanmalıdır




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.