![]() |
Safran Nedir
Safran Nedir
Safran-Krokus / Saffron / Crocus sativus Eylül-ekim aylari arasinda, mor renkli ve hos kokulu çiçekler açan 15-30 cm boylarinda, soganli, otsu bir bitki. Etli ve yuvarlak 2-3 cm çapinda bir sogani vardir. Üretimi de bu soganlarla yapilir. Yapraklar uzun, dar ve ortasi beyaz çiçeklidir. Yapraklar çiçeklerden sonra meydana gelir. Çiçekler 6 parçali, erkek organlari 3 tâne, disi organin kapsül kismi olan stigmalari turuncu renklidir. Safran, Hititler döneminden beri Anadoluda bilinmekte ve ilâç olarak kullanilmaktadir. Grekler döneminde de Bati Anadoluda oldukça ticâreti yapilmistir. Osmanlilar döneminde de önemini koruyan bir ihraç ürünü olmustur. Daha önceleri Urfa, Mardin, Kastamonu, Ankara, Istanbulda kültürü yapilmaktaydi. Fakat bugün sadece Kastamonunun birkaç köyünde üretimi yapilabilmektedir. Türkiyede yetistigi yerler: Kastamonu-Safranboluda yer yer yetistirilir. Kullanildigi yerler: Kirmizi renkli boya maddeleri, sekerler, uçucu ve sâbit yaglar ihtivâ eder. Sinir sistemini uyarici, istah açici, âdet söktürücü, koku ve renk verici olarak kullanilir. Toz hâlinde istah açici ve mîdevî olarak kullanilabilir. Fazla miktarda kullanilmamalidir. Hamileler kesinlikle kullanmamalidir |
Safran Nedir
Safran Ne Demek ?
Bazı yemeklere tat, koku ve sarı renk veren bir bitki ve tozundan elde edilen baharat. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.