ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   ForumSinsi Sözlük Ağı (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=515)
-   -   Radar Terimleri Sözlüğü A (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1049186)

Prof. Dr. Sinsi 11-04-2012 04:45 AM

Radar Terimleri Sözlüğü A
 
Radar Terimleri Sözlüğü A

A/D konverter: Analoğu dijitale çeviren konverter. Alıcıya gelen analog (voltaj) sinyali sayıya dönüştüren elektronik bir cihazdır.

Alıcı(receiver): Teşhis ettiği geri saçılan radyasyonun gücünü artıran ve hedefin özelliklerine göre düşük frekanslı sinyale dönüştüren elektronik cihaz.

Ana lobe (main lobe): Ana eksen boyunca yayılan elektromanyetik ışın.
Anormal yayılma (anomalous propagation): Atmosferdeki kırılmanın standart indis değerlerini aştığı zamanlarda anormal yayılma oluşur.

Anten kazancı: Doğrusal bir anten ile izotropik bir antenin tesirliliği ölçülerek karşılaştırıldığında elde edilen maksimum değerlerdir. Kazanç antenin bir noktasındaki güç olarak tanımlanabilir, g = izotropik antenin aynı noktasındaki güçtür. (Antenin izotropik olması, ışının saçılmadan direkt gidebilmesi demektir).

Anten reflektörü: Işını odaklayarak enerjiyi yansıtmaya yarayan anten sisteminin bir parçası. Radar sistemleri için reflektörler genellikle dairesel paraboliktir.

Aşağı akımlar(downdraft): Aşağı doğru hareketli belirgin düşey hava akımları.

Atenüasyon(eko zayıflaması): Işının yoğunluğundaki değişimin giderilmesini sağlayan yöntemlerden biri.

Ayrı fırtına: Radar ekranında bir coğrafi bölgede diğer hücrelerden ayrılmış halde bulunan bireysel tek bir fırtına hücresi veya hücreler topluluğu.

Azimut: Pusuladaki 360° lik yön; 0° de kuzey, 90° de doğu, 180° de güney, 270° de batı, vs.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.