![]() |
Mutfak Terimleri Sözlüğü Y Harfi
Mutfak Terimleri Sözlüğü Y Harfi
Yahni : Kızartıldıktan sonra kavrulmuş soğan, salça ve bir miktar sıvıyla pişirilen, sade veya sebzeli et yemeği. Et, bir porsiyonluk kemikli, yarım porsiyonluk kemikli, kuşbaşı kemikli veya küçük parçalara doğranmış kemiksiz olabilir. Yarka : Büyük piliç. Henüz yumurtlamamış tavuk. Yarma (Yöresel Tanım) : Buğday kırığı. Yarmaca (Yöresel Tanım) : Küçük nohutun ikiye bölünmüş hali. Yarpuz (Yöresel Tanım) : Naneye benzeyen, soğuk çorbalara koyulan bir bitki. Yayla Tavuğu : Açık alanda gezip, yemlenmiş 90 günde yetişmiş tavuk veya piliçler. Yayım (Yöresel Tanım) : Ev eriştesi. Yedirmek : a- Ateşte, telle karıştırarak bir malzemeyi başka bir malzemeye, uygun şekilde katmak veya ilave etmek (tereyeğı sosa yedirilir). b- Soğuk olarak; sıvıyağı yumurta sarısına yedirerek mayonez elde edilir. Yerelması : Kök sapları yumru durumunda olan, patatese benzeyen bir sebze. Yirmibeş Derceli Şurup : 100 gr şeker için 85 gr oranında su içeren bir şurup çeşidi. Yoğunlaştırma : Bir sıvıyı kaynatarak çektirme usulü. Örneğin; dana fond yarı yarıya yoğunlaştırılarak dömiglas elde edilir. Yumurta : Sığır budunda bulunan bir et parçası. Yumuşak Hamur : Ekmek hamuru yumuşaklığında, elle açılabilir hamur. Mol hamur. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.