![]() |
Kahve Türleri Sözlüğü
Kahve Türleri Sözlüğü
Affogato: Genellikle dondurma olan bir tatlının üzerine espresso dökülerek elde edilir. Bu sebeple, bir kahve yerine yiyecek saymak daha doğru olur. Americano: Espressoya sıcak su eklenmiş kahve. Café au lait: Lattenin Fransız versiyonu diyebiliriz. Cafe Con Lecha: Fransız café au laite ya da İtalyan caffè e latteye benzetilebilecek sütlü kahvedir. Genellikle kahve süt oranı bire bire olur. Cappuccino: Sıcak süt ve süt köpüğünden yapılır; ancak sütün ısıtılması ve dokusu itibarıyla Latte'den farklıdır. Con panna: Bir ya da iki fincan espressonun üstüne çırpılmış krema konarak servis edilmesidir. Corretto: Espresso ile likörden oluşan kahvedir. Likör olarak genellikle grappa, bazense sambuca veya brandy kullanılır. Espresso: İnce çekilmiş kahve çekirdeklerinin ağırlık yerine basınç kullanılarak demlenmesi ile hazırlanan İtalyan kahvesi. Cappuccino, Americano gibi pek çok kahve espresso kahvesi kullanılarak hazırlanır ve bunlara kısaca espressolu içecekler denir. Filtre kahve: Orta kalınlıkta çekilmiş kahve çekirdeklerinin kahve makinasında demlenmesi ile edilen kahveye verilen addır. Kuzey Amerikada en yoğun tüketilen kahve türüdür. French press: Kalın çekilmiş kahve çekirdeklerinin kendine has bardaklarda demlenmesi ile edilen kahvdir. Granita de Cafe: Buzla hazırlanan bir soğuk espresso kahvesidir. İrlanda kahvesi (Irish coffee): İrlanda dilinde Caife Gaelach denilen bu içecek bir kokteyl olup, sıcak kahve, İrlanda viskisi ve şekerden yapılır. Üstüne ise krema konur. İngiliz kahvesi: Irish coffeeye benzetilebilir, viski yerine cin konur. Kül kahvesi: Mangalda kül ateşi üzerinde pişirilen klasik Türk kahvesidir. Latte: Espresso kahvenin ve sütün bir araya geldiği bir lezzettir. Latte fincanların üstünü süslemek ise “latte art” olarak adlandırılır. Latte benzeri kahveler aslında pek çok Avrupa ülkesinde değişik adlarla yaygındır. Fransada café au lait, İspanyada café con leche, Polonyada kawa biała, Almanyada milchkaffee, Avusturyada grosser brauner, Hollandada koffie verkeerd, Portekizde ise café com leite olarak bilinir. Lungo: Normal espressonun yaklaşık iki kat fazla suyla hazırlanmasıdır. Böylelikle daha az sert ama daha acı bir kahve elde edilir. Macchiato: Espresso'nun üzerinde çok az süt köpüğü eklenerek elde edilir. Mırra: Türk kahvesi formatında hazırlanan kahveye kakule eklenmesidir. Oldukça sert bir kahvedir. Mocha: Bir tür Latte'dir; ancak süte ilave olarak sıcak çikolata da vardır. Ristretto: Corto olarak da adlandırılabilen Ristretto, normal bir fincan espressonun yaklaşık yarısı hacmindeki koyu espresso kahvedir. Rus kahvesi: Irish coffee gibidir, viski yerine votka eklenir. Süvari kahvesi: Genellikle şekersiz olarak hazırlanan ve fincan yerine çay bardağından servis edilen Türk kahvesi. Türk kahvesi: Çok ince çekilmiş (espressodan daha ince) kahve çekirdeklerinin cezve içerisinde kaynamaya yakın bir derecede ısıtılması ile edilen köpüklü ve sert kahve türü. Viyana kahvesi: Koyu espresso kahvesi ile krema bileşimidir |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.