ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   ForumSinsi Sözlük Ağı (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=515)
-   -   Mitoloji Terimler Sözlüğü K (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1047783)

Prof. Dr. Sinsi 11-04-2012 03:12 AM

Mitoloji Terimler Sözlüğü K
 
Mitoloji Terimler Sözlüğü K

Kaanthos – Okeanosun oğlu. Bunun Melia adlı bir peri kızkardeşi vardı. Apollon, Meliayı kaçırınca babası Kaanthosu, kardeşini aramaya gönderdi. Zavallı delikanlı, güzel kardeşini Apollonun kolları arasında gördü. Ne yapabilirdi? Öfkesinden Apollonun mabedini ateşe verdi. Fakat Apollon onu oku ile vurdu, öldürdü.

Kabarnos – Demetere, kızının, Hades tarafından kaçırılmış olduğunu haber veren Paroslu bir genç.

Kabeiro – Proteosun kızı. Hephaistos, bu kızla evlenince, Kadmilos adında bir oğlu olmuştu. Kabirler unun soyundan geldiler.

Kabirler – Hephaistos ile Kabeironun soyundan gelen Tanrılar. Kabiridler adı verilen üç peri kızı, Kabirlerin kardeşleriydi. Kabirlerin üç veya yedi olduğu söylenir. Bunların dini ayinleri gizli yapılırdı.

Kabiridler – Kabirlerin üç kardeşine verilen ad.

Kabiro – (Bak. Kabeiro)

Kadmeia – Thebai şehrinin hisarı.

Kadmilos – Finikelilerin Tanrılarından biri.

Kadmos – Thebai Krallarından biri. Agenor ile Telephassa ya da Agriopenin oğlu.

Kadukeus - (Caduceus) – Kerykeionun Latincesi.

Kaekulus – Yanardağların Tanrısı Vulcainin oğlu. Vaktiyle iki çoban kardeş varmış bunların kızkardeşleri, bir gün ocak başında otururken, göğsüne bir kıvılcım sıçramış ve bu kıvılcımdan kız gebe kalarak bir erkek çocuk doğurmuştu. Ona Kaekulus adı verilmiştir.

Kaeira – Eski Anadoluda Miletuslu bir çömlekçinin kızı. Kadrosun oğlu Neleus, bir şehir kuracak yer ararken Tanrılar, genç bir kızın, toprağı su ile karıştırdığı yere şehir kurabileceğini haber verdiler. Neleus, gelişigüzel dolaşırken Miletus şehrinin bomboş olan yerine gelince, çömlekçi kız Kaeira ile karşılaştı ve oraya ünlü şehrin temelini attı.

Kaineus - (Kaeneus) – Lapithlerden Elatosun oğlu. Özel adı Kainis olup, erkek değil kız idi. Poseidon, Kainise gönül vermişti. Güzel kız, aşık Tanrıdan, cinsiyetin değiştirilmesini ve yaralanmaz bir delikanlı haline sokulmasını istedi. Tanrı da onu erkekleştirdi ve adı Kanaus oldu. Yaralanmaz kahraman, Lapithlerle Kentaurlar arasındaki meşhur savaşa katıldı. Kentaurlar, onu öldüremedikleri için, çam kütükleri ile dövdüler, sonra diri diri toprağa gömdüler. Rivayete göre, yaralanmadan öldürülen Kaineus, ölümünden sonra tekrar kadın olmuştur. Bir rivayete göre de, parlak tüylü bir kuş olmuştu.

Kairos – Fırsat Tanrısı. Zeusun en genç oğlu. Omuzlarında ve ayaklarında kanatları bulunan bu delikanlının, başının arka tarafı traşlıydı. Bu nedenle arkasından onu yakalayamazlardı. Halbuki başının ön tarafında perçemleri vardı. O, peşinden koşanları değil, onu kollamayanların karşısına çıkardı. Olympia şehrinde fırsat Tanrısının bir mihrabı vardı.

Kalais ve Zetes – “Çok sert even ve çok hafif esen” anlamına gelen bu isimler, Boreas, Oreithyanın oğulları olup Argonautlar seferine katıldılar ve Harpyileri tepelediler. Sonradan Herakles tarafından öldürülünce Tanrılar bu iki delikanlıya acıdılar da, onları rüzgara çevirip, rüzgar Tanrıları yaptılar.

Kalamos – “Kamış” anlamına gelen Kalamos, Anadoluda akan Menderes nehrinin Tanrısının oğludur. Bu delikanlı, Tanrı Zephyrosun Karpos adlı güzel oğluna gönül vermişti. Bir gün bu iki delikanlı Menderes nehrinde yıkanıyorlardı. Kalamus yüzmede dostunu geçmek istedi. Karpos yoruldu ve boğuldu. Sevgilisinin ölümüne Kalamos, o kadar üzüldü ki, kurudu, ırmağın kenarında bir kamış oldu. Karposa gelince, o da Tarla Meyvası, yani Karpuz oldu.

Kalkhas – Thestorun oğlu, ünlü bir kahin. Derler ki, Kalkhas, Myrinada Apollonun mukaddes ormanına bir asma dikmişti. Gaipten haber veren birisi ona diktiği üzümden kendisine şarap içmek nasip olmayacağını haber verdi. Halbuki, asma büyüdü ve üzüm verdi, üzümden şarap yapıldı. Yeni şaraptan içirmek için Kalkhas, komşuları davet etti. Şarap bardaklarını doldururken, vaktiyle gaipten haber vereni hatırladı. “Üzümler yetişti, şarap yapıldı ve ben de içiyorum” diye kadehi kaldırdığı sırada katıla katıla güldü ve gülme neticesi öldü de şarap kadehini dudağına bile değdiremedi.

Kalkhos – Sihirbaz Kirkeye gönül vermiş bir Kral. Kirke, Odysseusa aşık olduğundan, Kalkhosa yüz vermedi. Aşık Kral, onu istemekte ısrar edince, sihirbaz, bir ziyafette Kalkhosu domuza çevirdi ve ahıra kapattı.

Kalliope – Şairlere kahramanlık destanları yazdıran, bazen de hitabet ilham eden ilham perilerinden biri.

Kallirrhoe – “Güzel Irmak” anlamına gelen Kallirrhoe adında birkaç ünlü kahraman kız vardır. Birici Lykastosun kızıdır. Nehir Tanrılarından Akheloosun ve Skamandrosun kızlarının adı da Kallirrhoe idi.

Kallisto – Lykaonun kızı. Artemisin arkadaşı.

Klydon – Aitoliada bir şehir. Kurt Ağa da denirmiş.

Kalypso – Atlasın ya da Heliosun kızı olduğu da söylenen ve Ogygia adasında yaşayan bu peri kızı, Odysseuse gönül vermişti.

Kables – Lydia Kralı. Doymak nedir bilmez obur Kral, kendi karısını bile yedi, sonra kederlendi, intihar etti.

Kampania – İtaliada en eksi Yunan kolonisi.

Kanake – Eolosun kızlarından biri. Kardeşi Makerusdan bir çocuk doğrunca, onu terk etmek istedi. Sonra günah meydana çıkınca Eleos, kızının gayr-i meşru çocuğunu köpeğe yedirdi ve kılıcını kızına göndererek intihar etmesini emretti.

Kapaneus – Thebaiye hücum edenlerden biri. Dev cüsseli, korkunç bir adam. Tanrılardan bile korkmayan bu azgın adam, tam şehri yakarak çökerteceği sırada, Zeus vurdu, öldürdü. Karısı Evadne, kocasının naşı yakılırken ateşin içine kendini attı.

Kapadokia – Amazonların yaşadıkları bölge. Thermodon “Terme Çayı” kenarında bulunan başkent Themiskyra bu bölgenin en ünlü şehriydi.

Karkinos – Karides anlamına gelen Karkinos, Lerke bataklığında yaşıyordu. Herakles, bu bataklıkta korkunç Dragon ile mücadele ederken, Karkinos, kahramanı topuğundan ısırmıştı. Herakles, hiddetle onu ezmişse de Hera, Karkinosu gökyüzüne çıkartmış, bir burca çevirmişti.

Karneios – Dorların eski bir Tanrısı. Sonraları Apollonun lakabı oldu.

Kayra – Lakonialı güzel bir kız. Fındık ağacına çevrildi.

Kassandra – Priamos ile Hekubenin kızı. Apollon, bu kıza aşık olmuş, ona kahinlik öğretmişti. Troia, Yunanlıların eline geçince, güzel Kasandrayı Agamemnon kendisine eş olarak aldı, götürdü.

Kassiepeia – Kepheusun karısı. Andromedanın annesi. (Bak. Perseus)

Kassotis – Delphoi yakınında Musa ilham perilerinin bir kaynağı.

Kastalia – Güzel bir kız olan Kastaliaya Apollon aşık olmuştu. Apollonun takibinden kurtulmak için kendini bir kaynağa attı, öldürdü. O günden sonra Apollona adanan o kaynağın adı Kastalia olarak kaldı.

Kastor ile Polydeukes - (Lat. Polluks) (Bak. Dioskurlar)

Katreos – Minosun Pasiphaeden olan dört oğlundan biri. Yanlışlıkla oğullarından biri tarafından öldürüldü.

Kaukasos – Bir çoban olan Kaukasos, Kronos tarafından öldürülünce, BaşTanrı, genç çobana acıdı, hatırasını yaşatmak için adını, o zamana Boreas dağı (Kuzey rüzgarı dağı) denilen Kafkas dağlarına verdi.

Kaunos – Byblisin ikiz kardeşi, Miletosun oğlu. Kızkardeşini sevdiği için, babasının yanından kaçtı, kariaya giderek Kaunos şehrini kurdu. (Şimdiki Köyceğiz)

Kaystros – Lydiada akan kaystros (Küçük Menderes) çayının Tanrısı. Akhilleusun oğlu olduğu da söylenir. Anadoluda ünlü Ephesos şehrinin kurucusu Ephesos, bunun oğludur.

Kekrops – Attikanın efsanevi bir Kralı.

Kedalion – Hephaistosun üstadı. Heranın emriyle, Limni adasında Hephaistosa demir dövmesini öğretti.

Keleos – Eleusis Kralı. Giritli bir Keleos daha vardır ki, üç arkadaşıyla beraber İda Dağına çıkarak Zeusun büyüdüğü mağaradan, BaşTanrıya bal yapan arıların arılarını çalmak istemişlerdir. Keleos ile beraber üç arkadaşı, mağaraya girer girmez birer çeşit kuş olmuşlardır. Zavallı Keleos, Tanrı balı yemek isterken, bir saksağana çevrilmiştir.

Kelmis – Zeusun süt annesinin babası. BaşTanrının insanlar gibi fani olduğunu söylediği için elmas parçasına dönüştürüldü.

Keltos – Keltlere adını veren kahraman. Ve Keltlerin atası. Vaktiyle İngilterede ünlü bir Kralın Ketline adında güzel bir kızı varmış. Herakles, geryoneusu öldürüp, sürüsüyle İngiltereden geçerken, Ketline, Yunanlı kahramana aşık olmuş ve onun sürüsünü bir yere gizlemiş. Hırsızlığı meydana çıkınca, kendisiyle birleşmek şartıyla sürünün yerini haber vermiş. Herakles, bu teklifi memnunlukla kabul etmiş, onların birleşmesinden Keltos doğmuş.

Kentaurlar – Dev cüsseli acayip yaratıklar. Gövdelerinin üst kısmı insana, alt kısmı ata benzerdi. Dağlarda ormanlarda yaşarlardı. İksion, Heranın kılığına giren bir bulutla vahşi Kentaurlar doğdu. Herakles ile Lapithlerle yaptıkları savaşlar meşhurdur.

Kephalos – Buna dair mitologlar, çeşitli mitler yazmışlardır. En önemlisi şudur: Eos (Şafak), Kephalosa aşık olmuş, onu kaçırmış, Suriyeye götürmüş, onların birleşmesinden Phaethon doğmuş, fakat Kephalos, pembe yanaklı Eosdan çabuk bıkmış ve Yunanistana dönerek Proksis ile evlenmiştir. Proksis, kocasına armağan olarak her avı yakalayabilen bir köpek hediye etmiştir. Kephalos ile Proksisin aşkları çok meşhurdur. Sonunda Kephalos, kıskanç karısını yanlışlıkla öldürdü.

Kepheus – Andromedanın babası., Kssiepeianın kocası Belosun oğlu. Habeşistan Kralı. (Bak. Perseus)

Kerambos – Thessaliada bir çoban. Deukalion tufanı zamanında, boğulmaktan kurtulmak için bir dağın tepesine çıktı. Güzel çobana peri kızları acıdılar da ona kanat verdiler, yengeç cinsinden bir hayvana çevirerek uçurdular.

Keramos – Attikalı bir kahraman. Adını Athena civarında Keramik denilen bir yere verdi. Çömlekçiliğin mucudi olduğundan hala bu sanata seramik denilmektedir.

Kerberos – Ölüler diyarının kapısını bekleyen korkunç köpek.

Kerler – (Keres) – Gecenin kızları, ölüm perileri, kan emici cinler. Sayısı bir diyenler olduğu gibi, çok diyenler de vardır. Onları ölümün veya kaderin kızları sayanlar vardır.

Keres – (Ceres) – Demeterin Latince adı.

Kerkaphos – Heliosun yedi oğlundan biri.

Prof. Dr. Sinsi 11-04-2012 03:12 AM

Mitoloji Terimler Sözlüğü K
 
keyif veren erkek,osmanlıcada

Prof. Dr. Sinsi 11-04-2012 03:12 AM

Mitoloji Terimler Sözlüğü K
 
Birebir anlamını bulamadım ama bunlar işini görür umarım

Talik
Güleryüzlü adam. Mütebessim kimse.
Düzgün söz söyleyen kimse.

Nebbar Farsça

Sih dilli, güzel konuşan adam.

Manzaranî

Gösterişli ve güzel adam.
Manzarî Güzel, gösterişli ve yakışıklı adam.

Mıtrab
Neşeli adam.
Neşesi bol kimse

Ekyes
Pek kiyâsetli, zeki, zekâvetli kişi. Mâhir, maharetli, becerikli adam.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.