![]() |
Trakyaca Sözlük Yabancılık Çekmeyin Diye :)
Kızan: Çocuk, genç manasında...
Talika: Tamamen ahşaptan yapılma at arabası... Pırkalamak: Kurcalamak, dürtmek... Bikerette: bir işi tek seferde yapmak. Pılik: bir yarışmayı aynı anda bitirmek. Veya aynı miktarda iş yapmak. Maacır: Muhacir (göçmen) Aydamak: sürmek (araba-bisiklet) Aykırılamak: bir istikamete yönelmek, yöneltmek. Peçka: Her yerde kuzine diye bilinen dökme demirden yapılmış soba - ocak - fırın nitelikleri taşıyan kendi zamanının teknoloji harikası. (Günümüzde -all in one- diye tabir edilen komplike aygıtların, geçmiş dönemlerde peçkadan feyz alınarak üretildikleri sanılmaktadır.) Kufa: kova Aretlik: ahiretlik (ahirette de yakın olalım anlamında; yakın arkadaşlara “artliim” diye hitap edilir) pate: misket Sıpıtmak: fırlatmak, atmak Raspiska: adı bilinmeyen herhangi bir nesneye verilen isim (şey, zamazingo) eyyyy: bir seslenme biçimi (tehdidi ifade eder) kada: kardeş aga: ağabey purnik: sigaradan veya içkiden bir fırt almak pangallık: çayır, çimen, meralık (burdan öte pangallık: İleriye gitmeyelim, orada işe yarar birşey yok) mari, mara: bir hitap şekli gündendi: ayçiçeği (gündöndü) ampur: salak, sersem eeeeh kızana gene dikizz: Hayranlık ya da küçümseme belirtir (Şuna da bak!) kapçık aazlı / kapçan aaazlı: (Aslında karşıdakine “ağzın kadın cinsel organı gibi” demeyi ifade eder) Abe susak aazlı: Yukarıdaki gibi de kullanılır, “çeneni tutamıyorsun” anlamına da gelir. epten aykırı gidiyasın beya: Sınırını aştın, aşırıya kaçıyorsun. Te / ti orda: işte orada kaptır burdan: bu yoldan devam et te okkaa: işte o kadar bızıklamak: kurcalamak, karıştırmak akıttı pale: korktu lavuk manasında inge: yenge ayda bakalım: “arabayı sür” demek apolye: hoparlör nabüüsünüz: ne yapıyorsunuz aayırr ba abacım: hayır ablacım te burda beyaa nere baküsün: Burada işte, gözün nereye bakıyor doldur be aganın: daha bira isterken kullanılır kaç öte be eyyy: park yeri isterken çok kaçüyü mü bu araba be aganın: bu araba saatte kaç km hız yapıyor? te bu tarlaların epsi benim ba: mal varlığı beyanında domatiz: domates sefte: ilk (siftah) Bıldır: Bir önceki sene. Fasille: Fasulye Atçe: Hatice Aade: Haydi Motor: Trakyada traktör anlamında kullanılır, başka yerlerde olduğu gibi motosiklet değil. Bu kızan çok fena motor aydıyo be!: çocuk çok tehlikeli ve hızlı traktör kullanıyor. Braa / Bırraaa!: Abartılı şaşma ünlemi (“Breh breh”in modernize (!) hali) Piizlenmek: İçki içmek Zanızlamak: Bir yerden ayrılmak, uzaklaşmak, kaçmak Antır antır (hantır hantır) aramak / tırım tırım aramak: Bulmak için çok çaba sarfetmek Kovalak: Kendini beğenmiş, havalı |
GüzeL en azından yabancıLık çekmeyiz :) payLaşım için teşekkürLer
|
Hodime : Gidelim )
Elveda Rumeliden aynı dil sanırsam |
Alıntı:
DoLuNaY ŞoVaLyEsİ Nickli Üyeden Alıntı Hodime : Gidelim ) Elveda Rumeliden aynı dil sanırsam walla bilemicem abi ben elveda rumeliye bakmadigimdan... |
Te te oka : Buda kesinlikle bu iş böyle olucak gibi tamam gibi anlamında.
|
hehehe
valla test edilip onaylanmistir.))))) hepsini te te sordum mara benim kocaya epicini bildi trakyaca nin valla baska biyerde duysam okusam ne anlatiyolar derdim koptuk gulmekten |
cnm enişte trakyalı mı :)
|
hemide hasi :)
bayramda edirneye gittigimizde bikac kelimeye bende sahit oldum:) seviyorum yurdum insanini yaa |