ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Genel Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=630)
-   -   Modern Zaman Hastalıkları Ve Öneriler (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1044391)

Prof. Dr. Sinsi 11-04-2012 04:16 AM

Modern Zaman Hastalıkları Ve Öneriler
 
Modern Zaman Hastalıkları ve Öneriler

Modern çağın nimetleri, modern hastalıkları da beraberinde getirdi.

Modern zamanın yenlikleriyle birlikte hastalıkları da geldi. Modern zaman hastalıklarının başında bel, boyun ve bilek ağrıları, göz hastalıkları ve varis geliyor. Sema Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Burcu Önal, günümüzde en sık görülen hastalıklarla ilgili pratik çözüm önerileri sunuyor.

Her geçen gün teknolojinin aşama kaydetmesi ile birlikte hayatımıza yenilikler giriyor ve işlerimiz bir nebze daha kolaylaşıyor. Artık resmi işlemlerimizi bilgisayar başında oturarak halledebiliyor, alışverişlerimizi bir tıkla yapabiliyoruz. Ayağımızı yerden kesen otomobil sayesinde zamandan tasarruf sağlıyoruz ama kaybettiğimiz çok daha önemli bir şey var. Üstelik kaybettiğimiz şey bizim en değerlimiz; yani sağlımız.

İnsanlar artık eskiden olduğu gibi hareketli olmadığından hemen herkesi etkisi altına almış belli başlı hastalıklar var. Son zamanlarda en sık görülen hastalıklardan; bel ve boyun fıtığı, karpaltunel sendromu denilen bilek ağrısı, varis, bacak bacak üzerine atmaktan kaynaklanan kan pıhtılaşması ve omurga disklerinin kayması başı çekiyor. Eğer bu hastalıklardan muzdaripseniz ve daha kötü boyutlara ulaşmasını istemiyorsanız Sema Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Burcu Önal'ın pratik çözüm önerilerini dikkate almanız yararınıza olacak.

BACAK BACAK ÜSTÜNE ATMAK

Bel fıtığı hastaları için tehlike taşıyor. Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen M.J. Sağlık Yönetimi adlı kuruluşun raporunda bu oturuş şeklinin kan akışını engellediği, buna bağlı kan pıhtılaşması, bel burkulması ve incinmesi, omurga disklerinin kayması ve omurgada anormal eğrilik gibi ciddi rahatsızlıklara sebep olduğu açıklandı. Önal, dizlerin 90 derece bükülü olduğu oturuş pozisyonlarını önerdiklerini dile getiriyor. Sandalyelerin, ayak tabanının yere 90 derece açıyla yani tam basacak şekilde ayarlanması gerektiğini aktarıyor. Önal, ayakta dururken ise "Bir bacak önde bir bacak geride ya da iki bacak omuz hizasında açık şekilde durulmalı." diyor.

VARİS

Uzun süre ayakta kalmaktan ya da uzun süre oturmaktan kaynaklanıyor. Bu sebeple fırsat bulunduğunda ayakların yukarı kaldırılarak kan dolaşımının rahatlatılması gerekiyor. Önal bu hareketin yapılamaması durumunda, "En azından ayaklar ileri geri hareket ettirilmeli. Akşam eve geldiğinizde bacaklarınızı kalp seviyesinin üzerinde olacak şekilde uzatıp dinlenmeye çalışmanız da yararlı olacaktır." diyor. Yatmadan önce soğuk suyla masaj yapmanın da fayda sağlayacağını sözlerine ekliyor. Sıcak, varisi tetiklediğinden çok sıcak suyla banyo yapmaktan ya da kaplıca, sauna gibi ortamlardan kaçınmak gerekiyor.

BEL AĞRILARI

Dr. Burcu Önal bel ağrılarının fıtığa dönüşmemesi için ağır kaldırmamaya, karda ya da buzda kayıp düşmemeye, dengesiz yük taşımamaya (tek kolla), uzaktaki bir şeyi uzanarak kaldırmamaya özen gösterilmesi gerektiğini ifade ediyor. Ev temizliklerini dinlenerek yapmak da önem taşıyor.



EGZERSİZLER

Bel çevresindeki kasların ve bağların güçlenmesi için yapmanız gereken en önemli sporlar yüzme, bisiklet çevirme ve yürüyüş. Bunun yanında sırt üstü yatarak bacakları karına doğru çekmek, yine sırt üstü yatarken dizleri kırıp ayakları yere basmak ve kalçayı yavaşça kaldırıp 10'a kadar sayıp indirmek, bacakları düz olarak teker teker kaldırıp indirmek, ayaklarını uzatarak yere oturmak ve dizleri hafif kırıp ayakların ucuna dokunmaya çalışmak bel ağrıları için tavsiye edilen egzersizlerin başında geliyor.

ÇAY VE KAHVE TÜKETİMİ

İş ortamlarında sıklıkla içilen çay ve kahvenin aşırı tüketiminden de kaçınmak gerekiyor. Çünkü bunların çok içilmesi kalsiyum emiliminin azalmasına sebep oluyor. Bundan dolayı özellikle kemik erimesi bulunan hastalarda çay ve kahvenin kısıtlanması gerekiyor. Önal, bunların yerine bitkisel çayları, süt ve ayran gibi besleyici ürünleri tavsiye ediyor.

KARPATUNEL SENDROME

El bilek kanalının bağ dokularında gelişen ödemin, sinirlere baskı yapması sonucunda karpaltunel sendromu meydana geliyor. El işlerine düşkün ev hanımları ve uzun süre fare kullanan kişiler hastalığa maruz kalanların başında geliyor. Dr. Burcu Önal, bilgisayar kullanan kişilerin fareyi kullandığı elini sabit tutması gerektiğini ifade ediyor. Kadınların da örgü, dantel gibi işleri azaltmasını öneriyor. Eli içe bükerek uyunmaması önem taşıyor. Hastalığın en şiddetli olduğu dönemde ise buz uygulanması ile ödem azaltılmaya çalışılıyor.

GÖZ BOZUKLUĞU

Bilgisayara uzun süre bakmaktan kaynaklanan göz kuruluğuna bağlı gözde yanma, batma ve kızarıklık da son zamanların en sık rastlanan hastalıklarından. Bilgisayar ekranına aşağıdan bakıldığında göz kapağı daha fazla açılıyor ve gözlerin daha çok kurumasına neden oluyor. Bu sebeple bilgisayarın göz hizasından yukarıda olmaması gerekiyor. Kuruluğun engellenmesi için gözler zaman zaman 3-4 saniye kapalı tutularak egzersiz yapılabilir, böylelikle sıvı dengesi ayarlanabiliyor. Ayrıca göz sağlığı açısından bilgisayar ekranına yaklaşık 70 cm mesafeden bakmak gerekiyor.



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.