ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Genel Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=630)
-   -   Gırtlak Kanseri Nasıl Anlaşılır (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=1043579)

Prof. Dr. Sinsi 11-04-2012 10:05 AM

Gırtlak Kanseri Nasıl Anlaşılır
 
Gırtlak Kanseri Nasıl Anlaşılır

Ses kısıklığı gırtlak kanseri habercisi!

Ses kısıldığı zaman hemen paniğe kapılmamak ama küçümseyip ihmal etmemek de gerekir. Çünkü gırtlak kanserinin ilk ve önemli işareti ses kısıklığı olup erken teşhis önem taşır.

* SES KISIKLIĞI NE DEMEKTİR?

Her türlü normalden farklı ses oluşumuna, ses kısıklığı adı verilir. Genellikle sesin azalması veya hiç çıkmaması olarak düşünülmektedir. Sesteki çatallaşmalar, titreşimler, boğuk ses ve diğer tüm ses bozulmalarını bu grupta sayabiliriz.

Gırtlaktan daha aşağı seviyelerdeki rahatsızlıklar sesin cılız ve zayıf çıkmasına neden olurken, gırtlağın kendisi ile ilgili hastalıklar da sert, tırmalayıcı ve kısık ses oluşumuna yol açar. Ağız boşluğu ve dil hastalıkları ise ses boğuk, burundan ve "ağızda sıcak patates varmışçasına" çıkmasına neden olur.

* MUAYENE VE TETKİKLER UZUN SÜRER Mİ?

KBB uzmanı tarafından burun ve boğaz muayenelerinden sonra gırtlak endoskopik olarak kolayca değerlendirilecektir. Şüpheli durumda biyopsi ve patolojik değerlendirme, gerekiyorsa radyolojik inceleme yapılacaktır. Tümör şüphesinde boyun ayrıntılı bir biçimde incelenecektir. Tedavinin doğru yapılması için gırtlak ve boynun eksiksiz değerlendirilmesi zorunludur.

* SES KISIKLIĞI UZUN SÜRE DEVAM EDİYORSA KANSER ŞÜPHESİ VAR MIDIR?

Ses kısıklığı olduğu zaman ne hemen ciddi bir hastalık endişesine kapılmalıyız ne de çok küçümseyip muayeneyi ihmal etmeliyiz. Özellikle sigara içen, 50 yaşını aşmış ve 2 haftadan uzun süreli ses kısıklığı olan erkek hastaların mutlaka hekime başvurmaları ve dikkatli bir gırtlak muayenesinden geçmeleri şarttır. Çünkü gırtlak kanserinin ilk ve en önemli işareti ses kısıklığı olup erken evrede saptandığında yüzde 100'e yakın oranda tedavi edilebilmektedir.

* TEDAVİSİ NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİR?

Ses kısıklığının tedavisi, ses kısıklığı yapan hastalığa göre değişir. Çünkü ses kısıklığının kendisi bir hastalık değil başka hastalıkların belirtisidir. En basiti olarak ses istirahati, ilaç kullanımları olurken, tümör olgularında onkolojik prensipler doğrultusunda doğru cerrahi yönteminin uygulanması önemlidir.

* NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

* Sigara ve alkolden uzak durmaya gayret edilmelidir. (Sigaranın akciğer ve gırtlak kanseri üzerindeki rolü çok önemlidir.)
* Çok uzun süre konuşmaktan kaçınılmalıdır.
* Diyaframı kullanarak, gırtlak kaslarını çok yormadan konuşmaya özen gösterilmelidir.
* Boğaz temizleme hareketini yapmaktan kaçınılmalıdır.
* Bol su içilmelidir.
* Mideden asit kaçağı olan (reflü) hastalar; akşam saatlerinde çay, kahve, kola, alkol almamalı, midesini dolduracak kadar yemek yememeli, yemek yiyip hemen yatmamalı, yüksek yastıkta uyumamalıdır.
* Bulunulan ortamın nemi ve ısısının uygun olmasıda dikkat edilmelidir.

DOKTORA NE ZAMAN GİDİLMELİ?

En iyi yaklaşım, hemen doktora gitmektir. Altta yatan ciddi bir hastalık şüphesi nedeniyle, 15 günden daha fazla süren ses kısıklıklarında mutlaka doktora gidilmelidir. Ses kısıklığı ile beraber nefes alma zorluğu, ağızdan kan gelmesi, yutma güçlüğü veya boyunda kitle (şişlik) gibi şikayetler de varsa bir KBB uzmanına başvurmak için daha acele etmek gerekir.

Özetle şunlar önemlidir:

1- Ses kısıklığı 2-3 haftadan uzun sürerse
2- Ses kısıklığı ile birlikte aşağıdaki belirtiler varsa:

* Soğuk algınlığı gibi belirli bir neden yokken ağrı bulunması
* Öksürükle kan gelmesi
* Yutma güçlüğü
* Boyunda şişlik

SİGARADAN UZAK DURUN VE DUMANA MARUZ KALMAYIN

Ses kısıklığını oluşturan pek çok sebep vardır. Bunlar arasında çok basit, geçici ve kendiliğinden iyileşebilecek sebepler olduğu gibi, devamlılığı bulunan, ciddi ve tedavi edilmesi oldukça büyük ameliyatlar gerektiren hastalıklar da olabilir. Ses kısıklığına yol açabilecek başlıca faktörler arasında şunlar sayılabilir:

* Sesin yanlış ve aşırı kullanımı (maç sırasında çok bağırmak, sokak satıcıları...)
* Ses tellerinde nodül, kist veya polip gibi iyi huylu kitleler
* Solunum yolları enfeksiyonları ve larenjit (ses tellerinin iltihabı)
* Burun hastalıklarına bağlı geniz akıntısı
* Ses tellerinin hareketini sağlayan sinirlerin felci
* Boyuna ve ses telleri çevresine gelen travmalar
* Gırtlak ve çevresindeki dokuların tümörleri
* Akciğer hastalıkları
* Mideden asit kaçağının olması (reflü)
* Psikolojik sebepler
* Şeker hastalığı veya sinir sistemi rahatsızlıkları
* Sigara, duman ve kimyasal gazlar gibi tahriş edici maddelere maruz kalmak
* Cerrahi travmalar (gırtlağa ya da boyna yönelik ameliyatlar, örneğin guatr ameliyatı)

SAKLAMBAÇ

Prof. Dr. Sinsi 11-04-2012 10:05 AM

Gırtlak Kanseri Nasıl Anlaşılır
 
Gırtlak kanseri ve sigara

Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Nesil Keleş, yaklaşan 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle gırtlak kanseri ve sigara konusunda önemli açıklamalarda bulundu:

Yaklaşan 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeni ile açıklama yapan Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Nesil Keleş, erken tanı konulabilmesi sebebiyle, nispeten daha iyi seyirli tümörler arasında bulunan gırtlak kanseri risk faktörlerinin başında sigaranın geldiğini, sigara dumanındaki katranın içeriğinde bulunan bazı maddelerin kansere yol açan etkiler yaratarak, hastalığın ortaya çıkmasına neden olduğunu belirtti.

Sigara kullanımı bırakıldığında bu riskin giderek azaldığını ve gırtlak kanserinin erkeklerde kadınlara oranla 10 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Nesil Keleş, son yıllarda kadınlarda sigara içimindeki artışla birlikte, Avrupa ve ABD'deki kadınlarda gırtlak kanseri görülme sıklığının arttığına dikkat çekti.

"Gırtlak kanserinin ortaya çıkmasında alkolle beraber, sigara kullanımı hastalık riskini artırıyor."

Gırtlak kanserinin ortaya çıkmasında alkolle beraber, sigara kullanımının hastalık riskini artırdığının altını çizen Prof. Dr. Nesil Keleş; "Tek başına alkol kullanımının risk faktörü olup olmadığı henüz kesin olarak bilinmiyor. Ayrıca lökoplaziler yani yanaklarda ve dilde bulunan beyaz plakalar, akut ve kronik gırtlak enfeksiyonları, virüslere bağlı enfeksiyonlar; sesin kötü kullanımı, gırtlağı etkileyen ve tahriş eden faktörler riskler arasında sayılabiliyor" dedi.

"Gırtlak kanserinde erken tanı konabilme şansı yüksek."

"Gırtlak kanserleri, nispeten daha iyi seyirli tümörler arasında kabul ediliyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri, bu hastalığa erken tanı konabilme şansının yüksek olmasından kaynaklanıyor." diyen Prof. Dr. Nesil Keleş, sözlerine şöyle devam ediyor; "Erken belirtiler, gırtlakta tümörün yerleştiği bölgelere göre farklılıklar gösterebiliyor. Örneğin ses teline yerleşen tümörler ses kısıklığına neden olurken, gırtlağın üst bölümüne yerleşen tümörlerde yutma fonksiyonu sırasında ağrı olabiliyor."

Ses kısıklığı, yutma güçlüğü, nefes darlığı, kulak ağrısı, boyunda şişlik ve öksürüğe dikkat!

Farklı bölgelerde görülmekle birlikte, gırtlak kanserinin erken evrede yakalanmasını sağlayacak belirtilerden de bahseden Prof. Dr. Nesil Keleş; "Gırtlak kanserinin erken evrede yakalanması sağlayacak belirtiler arasında ses kısıklığı, yutma güçlüğü, nefes darlığı, kulak ağrısı, ileri evrelerde boyunda şişlik ve öksürük bulunuyor. Yutma güçlüğü bazen hastalar tarafından nefes darlığı, boğazda gıcıklanma, dolgunluk, yabancı cisim, boğazı sürekli temizleme ihtiyacı ve takılma hissi gibi tarif ediliyor" dedi.

Prof. Dr. Nesil Keleş sözlerine şöyle devam etti; "Gırtlak kanserlerinde tedavi tümörün yerleşim yeri, evresi ve hastanın durumuna göre farklılık gösteriyor. Kanser erken evrede yakalandığında, hasta soluk fonksiyonu değişmeden, sadece sesinin biraz kısılmasıyla sonuçlanacak bir tedaviyle hayatına devam ediyor. Bu tedavi gırtlağın yarısının alındığı bir cerrahi yaklaşımla yapılıyor ve tedavi planı tümörün gırtlakta yerleştiği yere göre farklı olabiliyor. Bu yüzden tamamen hastalığın bulunduğu yere göre bir tedavi yaklaşımı uygulanıyor."

Prof. Dr. Sinsi 11-04-2012 10:06 AM

Gırtlak Kanseri Nasıl Anlaşılır
 
Tedavi edilmezse ölümcüldür.

Gırtlak kanseri olan tüm hastalar için bir tedavi seçeneği mevcuttur.
Hastalığın tedavisi; tümörün gırtlakta ki yerleşimine, büyüklüğüne göre değişir. Ayrıca hastanın yaşı, genel sağlık durumu, akciğer fonksiyonları ve hastanın tercihleri tedaviyi belirleyen unsurlardır..

Erken tanı konursa, yalnızca ışın tedavisiyle bile bütünüyle tedavi edilebilen kanserlerden biridir. Hastalığın tedavisinde, erken teşhis çok önemlidir. Küçük boyutlu kanserlerde, hastanın genel durumu da dikkate alınarak, gırtlağın tamamının çıkartılmasına gerek kalmadan, kısmi cerrahi ile (konservatif cerrahi), sadece tümörlü kısım güvenli sınırlarla çıkartılmakta ve bu şekilde ses telleri ve gırtlağın diğer bölümleri korunabilmektedir. Bu grup ameliyatların çoğunda boğazda kalıcı delik açılmasına gerek kalmaz. Günümüzde gırtlağın tam olarak çıkartılmasına gerek kalmadan tedavisine imkan veren birçok cerrahi yöntem bulunmaktadır.

Ama boyutlu ve yaygın tümörlerde, gırtlağın tam olarak çıkartılması gerekebilir. Bu durumda, kanseri tedavi etmek için ses telleri de alınmaktadır. Hastanın nefes alabilmesi için de nefes borusu boyun cildine tesbit edilir. Bu durumda hastada kalıcı delik oluşturulması zorunludur. Ancak ses telleri çıkartılan hastaların tekrar anlaşılabilir düzeyde konuşabilmesi için birçok yöntem bulunmaktadır. Bunlar arasında hastanın yutak sesini kullanabilmesi konusunda eğitimi, konuşma protezleri sayılabilir.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.